Honnan származnak a legendás temesvári székelyek? És tényleg ez lenne a magyar Manchester?

2023. február 17. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat. Teszteld nálunk, hogy te mit tudsz a városról!

A hétvégén nyitják meg hivatalosan Temesvár jelenkori történetének egyik legjelentősebb eseményét, amire a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak péntektől vasárnapig. Ebből az alkalomból készítettünk nektek egy rövid kvízt, amit megoldva, egy kicsit közelebb kerültök a városhoz, aminek az első írásos említése 1212-ből származik. Károly Róbert uralkodása alatt egy ideig (1315-1323) Temesváron rendezte be az udvartartását, és ezzel lényegében Magyarország akkori fővárosának is tekinthető. A jelenkori város története a török idők után kezdődik, amikor Savoyai Jenő herceg vezetésével 1716-ben az osztrákok visszafoglalták. Az osztrákok ebbe a határ menti, jellegzetesen garnizonvárosba megbízható német lakosságot telepítettek, és megkezdték annak fejlesztését.

A kulturális fővárosi programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn például kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este pedig Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Vołosi lengyel vonós-zenekarral, ezzel egyidőben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes játszik. És ebből az alkalomból mutatják be péntek este a Victoria moziban a Zanox című filmet is.

A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége végett a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve. A belváros számos terén zajlanak majd a szabadtéri rendezvények.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!