Honnan származnak a legendás temesvári székelyek? És tényleg ez lenne a magyar Manchester?

2023. február 17. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat. Teszteld nálunk, hogy te mit tudsz a városról!

A hétvégén nyitják meg hivatalosan Temesvár jelenkori történetének egyik legjelentősebb eseményét, amire a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak péntektől vasárnapig. Ebből az alkalomból készítettünk nektek egy rövid kvízt, amit megoldva, egy kicsit közelebb kerültök a városhoz, aminek az első írásos említése 1212-ből származik. Károly Róbert uralkodása alatt egy ideig (1315-1323) Temesváron rendezte be az udvartartását, és ezzel lényegében Magyarország akkori fővárosának is tekinthető. A jelenkori város története a török idők után kezdődik, amikor Savoyai Jenő herceg vezetésével 1716-ben az osztrákok visszafoglalták. Az osztrákok ebbe a határ menti, jellegzetesen garnizonvárosba megbízható német lakosságot telepítettek, és megkezdték annak fejlesztését.

A kulturális fővárosi programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn például kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este pedig Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Vołosi lengyel vonós-zenekarral, ezzel egyidőben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes játszik. És ebből az alkalomból mutatják be péntek este a Victoria moziban a Zanox című filmet is.

A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége végett a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve. A belváros számos terén zajlanak majd a szabadtéri rendezvények.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!