Temesvár: tízezreket várnak az Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhétvégéjére

2023. február 16. – 19:25

Temesvár: tízezreket várnak az Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhétvégéjére
Temesvár, Dóm-tér – Fotó: Timișoara 2023 Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégén nyílik meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat, a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak péntektől vasárnapig.

Veszprém és Elefszína mellett Temesvár a harmadik európai város, amely 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Bár a programok már elkezdődtek, a nyitóhétvége február 17-19. között lesz: péntektől vasárnap késő estig 32 helyszínen 130 rendezvényt tartanak a bánsági városban, írta az MTI.

A pénteken délután a kultúrpalotában tartandó nyitógálára több mint száz magasrangú meghívottat várnak 41 országból. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői mellett a román államelnöki hivatal és kormány magasrangú képviselői is jelen lesznek, a román királyi család részéről Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget várják.

A zártkörű rendezvényen Andrei Irimia román és Joep Beving holland zongoraművész lép fel és átadják az Európa kulturális fővárosoknak járó Melina Mercouri-díjat. Az ünnepi pillanat a belvárosban kihelyezett óriáskivetítőkön is követhető lesz, és a Román Televízió (TVR) is közvetíti.

A nyilvános nyitóünnepséget a Dóm téren tartják este hét órától, ide 16 ezer résztvevőt várnak. A zenei programban elektronikus- és rockzene is szerepel, fellép a nemzetközi hírű Clejani-i Taraf de Caliu cigányzenekar, Alyona ukrán hip-hop-előadó és Fritz Kalkbrenner is.

Pénteken nyílik Victor Brauner (1903-1966) Piatra Neamț-i születésű avangárd képzőművész kiállítása a Művészeti Múzeumban és Adina Pintilie Te egy másik én vagy – Testkatedrális című, a Velencei Biennálén is szereplő audiovizuális installációja is megtekinthető a Kunsthalle Bega kiállítóhelyen.

A szombati nap fő rendezvényének a neves német filozófus, Peter Sloterdijk előadását szánják, melyet később Andrei Ujică román rendezővel folytatott eszmecsere is követ.

A programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Vołosi lengyel vonós-zenekarral, ezzel egyidőben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes lép fel.

A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége végett a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve.

A belváros számos terén zajlanak szabadtéri rendezvények, így a hétvégére felszámolták a teraszokat, hogy több legyen a hely és elkerüljék a balesetveszélyt. Az Agerpres jelentése szerint a helyszíneket mintegy 150 csendőr és 30 katonai tűzoltó felügyeli, de a mentősök is nagy számban jelen lesznek. A rendezvények lebonyolítását 200 önkéntes segíti. A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel, a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel támogatta.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzat között. A vita alappillére az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!