Temesvár: tízezreket várnak az Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhétvégéjére

2023. február 16. – 19:25

Temesvár: tízezreket várnak az Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhétvégéjére
Temesvár, Dóm-tér – Fotó: Timișoara 2023 Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégén nyílik meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat, a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak péntektől vasárnapig.

Veszprém és Elefszína mellett Temesvár a harmadik európai város, amely 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Bár a programok már elkezdődtek, a nyitóhétvége február 17-19. között lesz: péntektől vasárnap késő estig 32 helyszínen 130 rendezvényt tartanak a bánsági városban, írta az MTI.

A pénteken délután a kultúrpalotában tartandó nyitógálára több mint száz magasrangú meghívottat várnak 41 országból. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői mellett a román államelnöki hivatal és kormány magasrangú képviselői is jelen lesznek, a román királyi család részéről Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget várják.

A zártkörű rendezvényen Andrei Irimia román és Joep Beving holland zongoraművész lép fel és átadják az Európa kulturális fővárosoknak járó Melina Mercouri-díjat. Az ünnepi pillanat a belvárosban kihelyezett óriáskivetítőkön is követhető lesz, és a Román Televízió (TVR) is közvetíti.

A nyilvános nyitóünnepséget a Dóm téren tartják este hét órától, ide 16 ezer résztvevőt várnak. A zenei programban elektronikus- és rockzene is szerepel, fellép a nemzetközi hírű Clejani-i Taraf de Caliu cigányzenekar, Alyona ukrán hip-hop-előadó és Fritz Kalkbrenner is.

Pénteken nyílik Victor Brauner (1903-1966) Piatra Neamț-i születésű avangárd képzőművész kiállítása a Művészeti Múzeumban és Adina Pintilie Te egy másik én vagy – Testkatedrális című, a Velencei Biennálén is szereplő audiovizuális installációja is megtekinthető a Kunsthalle Bega kiállítóhelyen.

A szombati nap fő rendezvényének a neves német filozófus, Peter Sloterdijk előadását szánják, melyet később Andrei Ujică román rendezővel folytatott eszmecsere is követ.

A programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Vołosi lengyel vonós-zenekarral, ezzel egyidőben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes lép fel.

A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége végett a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve.

A belváros számos terén zajlanak szabadtéri rendezvények, így a hétvégére felszámolták a teraszokat, hogy több legyen a hely és elkerüljék a balesetveszélyt. Az Agerpres jelentése szerint a helyszíneket mintegy 150 csendőr és 30 katonai tűzoltó felügyeli, de a mentősök is nagy számban jelen lesznek. A rendezvények lebonyolítását 200 önkéntes segíti. A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel, a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel támogatta.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzat között. A vita alappillére az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!