A kolozsvári Mömax szinte olyan, mint az IKEA, de azért mégsem

2023. február 16. – 14:45

A kolozsvári Mömax szinte olyan, mint az IKEA, de azért mégsem
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Konfettire és pezsgőre már csak a reggel 7 órára tervezett hivatalos megnyitó okán sem számítottam, de azért az meglepett, hogy nyitás előtt 5 perccel csak egy ember ácsorgott a bejáratnál, akinek a biztonságára négy őr vigyázott. Pedig bejutni amúgy sem nagyon lett volna hova, végül is az ajtó másik oldalánál nagyjából az egész kisegítő személyzet és az összes főnök várt felsorakozva, hogy végre eljöjjön a nagy pillanat és megnyissák a Mömax negyedik romániai üzletét Kolozsvár határában.

Szinte IKEA

A négy biztonsági őr egyébként nem tűnik túlzásnak. Vettem már részt néhány üzletnek a megnyitóján Kolozsváron, általában tömeg és dulakodás közeli állapotok jellemezték, még akkor is, ha nem osztottak ajándékutalványokat. A kezdésre végül már nyolcan lettünk, de nem volt nagy lökdösődés, hogy ki legyen az első vásárló, és ki vágja el az igazgatóval közösen a szalagot.

Szóval szinte nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy végre ollót ragadhassak, mint a lelkesen avató politikusok, és hivatalosan is én legyek az első „vásárló”. (Végül nem vásároltam semmit, csak ezért az idézőjel.) A dolog egyébként valahol a Mömax bejáratának a megtalálása körül csúszhatott el: azt ugyanis kifejezetten az autósoknak tervezték, és nem a busszal érkező, csóró újságíróknak, akik a mezőn átvágva közelítik meg a helyszínt.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A megközelítésről csak annyit, hogy Kolozsvár belvárosából kb. egyszerűbb volt kijutni a Mömax szomszédságában lévő Vivo bevásárlóközponthoz (ezt csak azért emelem ki ilyen egyértelműen, mert ők is így reklámozták magukat, és aki ismeri a szászfenesi utcai számozásokat, nem is lepődik meg ezen), mint aztán ott a látótávolságban lévő parkolóból megtalálni a bejáratát, amihez egyébként a Metro nagykereskedelmi áruház parkolóján át vezet az út. Mert csak.

Nem véletlenül merül fel a Mömaxszal kapcsolatban olyan gyakran az IKEA neve. Ha már jártál valaha a svéd lakberendezési áruház valamelyik üzletében, akkor az osztrák XXXLutz Csoporthoz tartozó üzletekben is el fogsz igazodni. Hasonló életérzés, hasonló elrendezés, hasonló útbaigazítás, hasonló a vásárlót segítő kiegészítők. És pl. a Mömaxban is külön árulják az ágyakba a léceket.

Egyedül az étterem hiányzott, ahová az igen csak korai kelés után szívesen ellátogattam volna. Egy pillanatig az előre beharangozott 57 ezer négyzetméterből arra számítottam, hogy az is lehet majd, de akkora koppintást mégsem engedtek meg maguknak. És rá kellett jöjjek, hogy 5,7 hektár csak akkor tűnik óriásinak, ha pityókaföld, és meg kell kapálni (bár manapság már szerintem nem kapálnak), mert üzletnek nem kifejezetten nagy. Sőt, amire a fotós kollégám néhány perccel a nyitás után megérkezett, én már az egyik szintet körbe is jártam.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Minden, amire szükséged lehet

A kínálat is ennek megfelelően alakul. Minden van, amire csak szükségünk lehet a lakásban, sőt az is, amire soha nem lenne szükségünk – csak nyilván egy kicsit szerényebb, a romániai piacra optimalizált változatban. Szóval kevésbé hozzák azt a letisztult skandináv életérzést (ha van ilyen egyáltalán), amit az IKEÁ-ban annyira szeretünk. Vagyis egy kicsit jobban fog csillogni a lámpabúra és kicsit díszesebb lesz a tükör kerete.

Az árai összességében valamivel magasabbnak tűnnek, mint a kifejezetten az olcsóságával hódító Jysk és Pepco termékei esetében, nagyjából akörül mozognak, mint a nagy riválisé. Ez nyilván termékenként változó, de írok egy konkrét példát is: egy standard méretű (70x140 cm) törölköző a Mömaxban 30-40 lej között volt a nyitás után, az IKEA-ból most szintén ennyiért lehet rendelni egy hasonlót. A JYSK-ben 25 lej, de ott 5 centivel kisebb kiszerelésbe kapni csak. Ha kettőt veszel, akkor ott is van az említett standard méretből, de akkor már ott is 80 lejt kell értük fizetni. A Pepcoban egy hasonló méretű törülköző 32 lej. A nyitásra egyébként hirdettek néhány akciót is, de ilyen kedvezmények nyilván később is lesznek.

Összedobtam egy rövid listát is pár standard termék áráról, ezt a táblázatban találjátok. Ebben bútorok nem lesznek, mert ott túl nagy már a kínálat, szóval inkább csak érdekességként, mint pontos összehasonlításként mutatom.

MömaxIKEAJysk
Kétszemélyes ágynemű (140x200 cm, pamut)159 lej139-159 lej35-135 lej
Vállfa (5 db., fából)14 lej20 lej35 lej (10 db)
Képkeret (50x70 cm)95 lej50-80 lej99 lej
Plüssjáték30 lej10-20 lej-
Műanyag tulipán55 lej60 lej-
Illatos gyertya (poharas)10 lej8 lej9 lej
Fűszertartó25 lej15 lej-

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!