Eldobott farmerekből készít szőnyegeket három Kolozs megyei nyugdíjas, Amerikába is eljutottak vele

2023. február 16. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Újraértelmeztek egy dédszüleiktől örökölt mesterséget, így vált híressé három Kolozs megyei nyugdíjas nő: megtanultak eldobott farmernadrágokból szőni. A mutatós szőnyegek pedig hamar népszerűvé váltak, Belgiumba, Hollandiába, Dániába és az Egyesült Államokba is eljutottak már, írja az observatornews.ro. A portékájuk – amellett, hogy szép darabok kerülnek ki a kezeik közül – azért is kelendő, mert egy globális trendhez igazodnak.

Fotó: Marchis Cristian / Clujul Civic Facebook-csoport
Fotó: Marchis Cristian / Clujul Civic Facebook-csoport

A fenntarthatósági és a környezetvédelmi elvárásoknak ugyanis maximálisan megfelelnek ezek a szőnyegek, főként ha figyelembe vesszük, hogy a farmergyártásnak hatalmas a környezeti lábnyoma. Egyetlen nadrág legyártásához 7 ezer liter vízre van szükség, azaz annyira, amennyit egy ember 10 év alatt iszik meg. És évente körülbelül kétmilliárd farmernadrág készül.

„Miután nyugdíjba mentünk, maradt egy űr az életünkben, és feltettük magunknak a kérdést, hogy mit kezdjünk a felszabadult időnkkel, mivel töltsük ki? Volt egy tanítónk, egy nagyon ügyes nő, aki hosszú, áldozatos munkával megértette velünk, hogyan kell szőni” – mesélte Angela Măcicășan, az egyik szövő.

A farmerszőnyeg métere 50 lejbe kerül. A megkeresett pénzt a műhelybe forgatják vissza, de társadalmi célokra is adakoznak belőle.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!