Tömegek zarándokolnak egy moldvai faluba, a helyiek állítják, hogy mirhát könnyezik egy ikon

2023. február 9. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Csoda történt egy isten háta mögötti moldvai faluban, írják a román napilapok. A beszámolók szerint Dâmbroca településen (Buzău megye) már napok óta zarándokok százai gyűlnek össze egy ott lakó házában, hogy megnézzék azt az ikont, amelyről állítólag már napok óta mirha folyik.

A hír gyorsan szárnyra kapott, elterjedt a közösségi médiában is, és a család dâmbrocai otthonát csoda látni érkező hívők és különböző betegségekben szenvedő emberek lepték el. A helyi tévé is kiszállt, és megörökítette, amint a férfi házában lévő Szent Paraszkeva ikonról mirha csöpög, egy másik szentképen pedig mirha-cseppek képződnek. Egyes szemtanúk szerint az első csoda múlt csütörtökön, az ortodox kalendárium szerinti Nagyboldogasszony ünnepén történt. A hívők, akik látták a jelenséget, meg vannak győződve arról, hogy isteni jelnek voltak a tanúi.

Röviddel ezután egy másik, ugyanabban a házban lévő, Szűz Máriát ábrázoló ikonon is mirhacseppek képződtek. A mirha egyébként a hasonló nevű cserjének a gyantája, amelyet a különböző egyházak kultikus célokra használnak (már a három király is aranyat, tömjént és mirhát vittek az újszülött Jézusnak ajándékba).

„Sokan vannak, akik látták a csodát, és ez nem vicc, hanem valami, ami minden képzeletet és minden magyarázatot felülmúl. Saját szememmel győződtem meg róla, és érezni lehet a mirha jellegzetes szagát is. Az ikonokról legördülő cseppek olajosak és mirhaillatúak. Különös, megmagyarázhatatlan jelenség” – számolt be a helyi tévének Mihai Nicolae dâmbrocai lakos, akinek lehetősége volt közelről szemügyre venni a két ikont.

Több helybéli szerint a dâmbrocai atyafi, akinek a háza zarándokhellyé vált, öt évvel ezelőtt csodával határos módon megmenekült egy gyógyíthatatlan betegségből, noha az orvosok semmi esélyt nem adtak neki a túlélésre. A teljes gyógyulás után a férfi „megtért”, rendkívül vallásos lett, most már rendszeresen jár templomba, és példaképpé vált az egész környékbeli közösség számára.

„Sokan kíváncsiságból jönnek el, de mások, akik különböző betegségekben szenvednek, azt remélik, hogy az ikonokból csöpögő mirhától meggyógyulnak. Az biztos, hogy azok az emberek, akiknek a házában a csoda történik, alig tudnak megbirkózni a napról napra szaporodó látogatókkal” – mondja Luminița, egy dâmbrocai asszony.

A könnyező képek – és szobrok – ismertek a vallástörténetben, leggyakrabban Szűz Mária könnyezéséről szólnak a beszámolók. A Siracusai Könnyező Madonna és a japán Akitai Miasszonyunk a leghíresebbek, Magyarországon Máriapócs, ahol a görögkatolikus búcsújáróhely lett nemzeti kegyhely egy könnyező Mária-ikon miatt. A Vatikán egyébként egyetlen ilyen esetnél sem ismerte el, hogy valóban csoda történt volna.

A friss jelenségről mindenesetre a Buzău megyei ortodox egyházi vezetőket is tájékoztatták, de eddig nem érkezett hivatalos reakció az itt történtekre. Romániából egyébként épp Moldva számít a legvallásosabb régiónak, és a Iașiban évente sorra kerülő Szent Paraszkeva búcsújára, amikor a hívők az ájtatos emlékű csodatévő szent ereklyéi elé járulhatnak, zarándokok tízezrei gyűlnek össze. A koronavírus-járvány idején sem függesztette fel a búcsút az ortodox egyház.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!