Semmi oka az MLSZ-nek tiltólistára tenni a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinókat – állítja a FARE magyar tagja

2023. január 27. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

A történelmi Magyarország térképe önmagában nem számít diszkriminatív szimbólumnak, használata miatt az UEFA eddig még egyszer sem büntette meg az MLSZ-t és a magyar labdarúgó-válogatottat, mondta Jósa Bálint, a FARE (Football Against Racism in Europe) elnökségi tagja – írja a Telex a Magyar Jelenre hivatkozva. Jósa erről éppen a napokban egyeztetett a mérkőzéseket ellenőrző rendszer vezetőjével.

„A FARE 2016-os katalógusában valóban a vitatott jelképek között szerepel a történelmi Magyarország térképe, de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg, önmagában nem” – mondta Jósa, aki nem ért, honnan vette Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, hogy tiltólistán szerepel ez a szimbólum:

„Ez teljesen abszurd. Eleve az UEFA kiskönyvében nem szerepelnek konkrét tiltott jelképek, csak általános irányelvek, hogy mire kell figyelni egy nemzetközi mérkőzésen.”

Jósa szerint jó lenne, ha a felek érdemben kommunikálnának egymással, adott esetben az MLSZ, az UEFA, a FARE és a szurkolók képviselői pro és kontra érveket felsorakoztatva megvitatnák a Nagy-Magyarország szimbólum használatának kérdését. Az elnökségi tag szerint akár kompromisszumos megoldás lehet, hogy a szomszédos országok válogatottjai ellen ne, a többi nemzetközi meccsen azonban megjelenhessenek a lelátón a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók, drapériák és molinók.

A történet ott kezdődött, hogy az MLSZ bejelentette, hogy amennyiben az UEFA és a FIFA, illetve a velük együttműködő FARE (Football Against Racism in Europe) ellenőre meglát egy történelmi Magyarországot ábrázoló molinót a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein, akkor feljelentést tesz. Ezért az MLSZ nem engedélyezi, hogy ilyet bevigyenek a stadionokba. A Nagy-Magyarországot ábrázoló sálakról az MLSZ már akkor is azt mondta, más kategória, mert a nézők ruházatának a vizsgálata nem feladatuk. A bejelentésre nem csak Dóró Dóra akadt ki, hanem az önmagukat a Sepsi OSK (egyik) szurkolói csoportjaként meghatározó Transylvanian Fanatics is. A sepsiszentgyörgyi csapat szurkolói csoportjairól írtunk már korábban, nagyjából azt kell tudni róluk, a Sepsi OSK drukkereinek kemény magja alkotja, fekete pólójukban az általuk valódinak tartott szurkolást képviselik a lelátón. Például ők fordítottak hátat a pályának a román himnusz lejátszása alatt a szentgyörgyiek tavalyi kupadöntőjén.

A tiltakozásokra egyébként Csányi úgy reagált, hogy szerinte nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja. Ezek után már Szijjártó Péter is úgy érezte, hogy színre kell lépnie, és alaposan kiosztotta a FARE-t. Ekkor nyilatkozott Jósa Bálint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!