Kolozsvári civilek gyalogút létrehozását is javasolják a Szamos folyó mentén a Malom utcában

2023. január 26. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Szamos könnyebb megközelíthetőségére és egy esetleg gyalogút kialakítására tesznek javaslatot kolozsvári civilek az Erzsébet gyaloghíd és Horea híd közötti szakaszon. A javaslatot a MiniMass / Someș Delivery, a Societatea Organizată Sustenabil (S.O.S. Cluj), a Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) és a Clujul Sustenabil nyújtotta be a városházának.

Adriana Măgerușan, a MiniMass / Someș Delivery Egyesület munkatársa, az Építészeti és Urbanisztikai Kar tanára emlékeztet, hogy a Someș Delivery első, 2015-ös kiadása óta szorgalmazzák a Szamos mellett álló közintézmények udvarainak a megnyitását a közösség előtt. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy az azóta eltelt időszakban több épület is köztulajdonba került a Szamos említett szakaszán, a Műszaki Egyetem két épületet is megvásárolt, illetve a Kolozsvári Városi Tanács is megszavazta a BCR épületének a megvásárlását. Szerintük ideje lenne elgondolkodnia a javaslatukon a városnak, amely számos stratégiai dokumentumban megfogalmazta már a város Szamos felé fordításának a politikáját.

A szervezetek szerint most már alkalmazni is lehetne a vállalásokat a városhoz tartozó épületeknél. A városháza irodáinak a Malom utcába költöztetésével azt szeretnék, ha az önkormányzatnál a folyó felé is fordítanák a tekintetüket, és az épület a félreeső hátsó udvarán található melléképületek helyett egy Szamosra néző, gyalogúttal összekötött nyitott udvart alakítanának ki.

Adi Dohotaru, az S.O.S. Cluj elnöke szerint például a Studio Pràctica Széchenyi tér környékére tett javaslatát, ahol főleg magánépületek vannak, inkább lehetne alkalmazni a Malom (Barițiu) utca környékén, ahol számos középület áll. A Műszaki Egyetemnek összesen négy épülete van ezen a szakaszon, és most már a városnak is lesz ott egy irodaháza, de ezen kívül ott vannak a kulturális intézmények, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, illetve a Tranzit ház is.

A Studio Pràctica látványtervei a Széchenyi tér környékén elképzelt beavatkozásokról – Forrás: Studio Pràctica
A Studio Pràctica látványtervei a Széchenyi tér környékén elképzelt beavatkozásokról – Forrás: Studio Pràctica

„Most még fontosabbá válik, hogy megvitassuk, hogyan tudnánk szorosabb kapcsolatba kerülni a Szamossal, beszéljünk a folyó megközelíthetőségéről, a Horea híd és az Erzsébet gyaloghíd között gyalogos útvonalról, de a központ és a Fellegvár közötti útvonalról is a Németek Pallójának az újjáépítésével a Tranzit ház mellett” – írják.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!