Kolozsvári civilek gyalogút létrehozását is javasolják a Szamos folyó mentén a Malom utcában

2023. január 26. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Szamos könnyebb megközelíthetőségére és egy esetleg gyalogút kialakítására tesznek javaslatot kolozsvári civilek az Erzsébet gyaloghíd és Horea híd közötti szakaszon. A javaslatot a MiniMass / Someș Delivery, a Societatea Organizată Sustenabil (S.O.S. Cluj), a Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) és a Clujul Sustenabil nyújtotta be a városházának.

Adriana Măgerușan, a MiniMass / Someș Delivery Egyesület munkatársa, az Építészeti és Urbanisztikai Kar tanára emlékeztet, hogy a Someș Delivery első, 2015-ös kiadása óta szorgalmazzák a Szamos mellett álló közintézmények udvarainak a megnyitását a közösség előtt. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy az azóta eltelt időszakban több épület is köztulajdonba került a Szamos említett szakaszán, a Műszaki Egyetem két épületet is megvásárolt, illetve a Kolozsvári Városi Tanács is megszavazta a BCR épületének a megvásárlását. Szerintük ideje lenne elgondolkodnia a javaslatukon a városnak, amely számos stratégiai dokumentumban megfogalmazta már a város Szamos felé fordításának a politikáját.

A szervezetek szerint most már alkalmazni is lehetne a vállalásokat a városhoz tartozó épületeknél. A városháza irodáinak a Malom utcába költöztetésével azt szeretnék, ha az önkormányzatnál a folyó felé is fordítanák a tekintetüket, és az épület a félreeső hátsó udvarán található melléképületek helyett egy Szamosra néző, gyalogúttal összekötött nyitott udvart alakítanának ki.

Adi Dohotaru, az S.O.S. Cluj elnöke szerint például a Studio Pràctica Széchenyi tér környékére tett javaslatát, ahol főleg magánépületek vannak, inkább lehetne alkalmazni a Malom (Barițiu) utca környékén, ahol számos középület áll. A Műszaki Egyetemnek összesen négy épülete van ezen a szakaszon, és most már a városnak is lesz ott egy irodaháza, de ezen kívül ott vannak a kulturális intézmények, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, illetve a Tranzit ház is.

A Studio Pràctica látványtervei a Széchenyi tér környékén elképzelt beavatkozásokról – Forrás: Studio Pràctica
A Studio Pràctica látványtervei a Széchenyi tér környékén elképzelt beavatkozásokról – Forrás: Studio Pràctica

„Most még fontosabbá válik, hogy megvitassuk, hogyan tudnánk szorosabb kapcsolatba kerülni a Szamossal, beszéljünk a folyó megközelíthetőségéről, a Horea híd és az Erzsébet gyaloghíd között gyalogos útvonalról, de a központ és a Fellegvár közötti útvonalról is a Németek Pallójának az újjáépítésével a Tranzit ház mellett” – írják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!