Banktól vásárol közel 6 millió euróért irodaházat a kolozsvári önkormányzat

2022. december 5. – 12:53

frissítve

Banktól vásárol közel 6 millió euróért irodaházat a kolozsvári önkormányzat
A kolozsvári önkormányzat által megvásárolt ingatlan, ami hosszú ideig a BCR székházaként működött – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári önkormányzat 5,8 millió euróért vásárolja meg azt a hét emeletes irodaházat a Malom utcában (George Barițiu), amely jelenleg még a Román Kereskedelmi Bank (BCR) tulajdonában van. A Monitorul Cluj szerint a tulajdonos korábban még 6,5 millió eurót kért az ingatlanért.

A kolozsvári helyi tanács még júliusban döntött úgy, hogy élni fog elővásárlási jogával, igaz, Emil Boc polgármesternek meg kellett győznie a tranzakcióval kapcsolatban meglehetősen tartózkodó álláspontot képviselő tanácsosokat.

Az összesen 1035 négyzetméteren elterülő ingatlanért a városháza még idén december 21-ig ki kell fizesse a vételárat. A polgármester azzal érvel, hogy egyszerűen nem volt a piacon más elérhető ingatlan, amely megfelelt volna a céljaiknak.

Miért kellett a városházának az ingatlan?

Emil Boc több okkal is magyarázta, hogy miért van szükség az ingatlan megvásárlására. Egyrészt, a tervek szerint jövőtől a hivatal alkalmazottainak egy részét ide költöztetik át abból a városháza udvarán található melléképületből, amely a következő időszakban a metró építésével kapcsolatos munkálatok miatt lebontásra kerül.

A Malom utcai irodaházba költöznének emellett a Deák Ferenc (Eroilor) 1-es szám alatt található épületből is, mivel az ingatlan a következő időszakban felújítják. Költöztetnék az alkalmazottakat ugyanakkor a városháza főépületének legfelső szintjéről is a tetőszerkezet tervezett felújítása miatt is.

Arról egyelőre a kolozsvári önkormányzat nem közölt részleteket, hogy konkrétan mely szolgáltatások és irodák kerülnek át az új épületbe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!