Megszállták a turisták a hegyvidéki üdülőket

2023. január 22. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

A január 23-30. közötti héten még mindig enyhébb időjárásra számíthatunk, de szerdától érkezik a fokozatos lehűlés. Január 30-a és február 6-a között az átlaghőmérséklet megközelíti az ebben az időszakban megszokott időjárást, hideg lesz és havazni fog, kevesebb csapadékra csak az ország délkeleti felében számítanak a meteorológusok. A valódi téli időjárás pedig februárban is megmarad – legalábbis erről szólnak a legfrissebb előrejelzések.

Ezek a hírek mindenképp jól jönnek, a rendkívüli meleg időjárás miatt sok vendéglátóegység nem tudott nyitni az idei téli szezonban, számtalan sípálya maradt zárva, de az olyan népszerű téli turisztikai látványosságoknál is óriási visszaeséssel számoltak, mint például a Bâlea-tó és környéke.

A hétvégén a magasabb hegyvidéki területeken azért már beköszöntött a tél és a hó, a hosszú hétvégét ünneplő, így a síelésre, szánkózásra kiéhezett emberek egyenesen megrohamozta azokat a helyeket, ahol a ropogós hóban legalább sétálni lehetett egyet.

A Transalpina út mentén nemrég kialakított Rânca üdülőhely 1600 méteres magasságban, a Păpuşa-csúcs lábánál, a Parâng-hegységben található Gorj megyében. Vasárnap ekkora tömeg rohamozta meg:

De hatalmas forgalmi dugó alakult ki a Kolozs megyei Buscat síközpontnál is, nem is beszélve arról, hogy a jelenleg egy pályát üzemelő helyszínen (összesen 5 pálya van) óriási kígyózó sorok alakultak ki a felvonónál.

Heringparti van a Hunyad megyében található, igen népszerű Straja síkomplexumnál is, miután bejelentették, hogy a napokban megpróbálnak még több pályát beüzemelni.

Persze nincs ekkora tolongás azoknál a sípályáknál, ahol korábban nem indították be a hóágyúkat és nem volt hó, így például nem látunk ekkora káoszt a közösségi médiában a Brassó megyei komplexumoknál, de a Máramaros megyében üzemelő kapnyikbányai pályánál sem.

A székelyföldi sízőknek ugyanakkor külön jó hírrel szolgálhatunk:

„Szombattól a Nagy Mihály felvonó is üzembe kerül és bár a Nagy Mihály sípályán még nincs elég hó, körbe, a Nagy Mihály tetejétől a Nagy Súgó aljáig több mint 1000 méteres csúszásnak örvendhetünk. A Madarasi Hargitán sízhető tehát: Kicsi Súgó, Kicsi Mihály, Csillagösvény, Nagy Súgó” – írják az üzemeltetők a Facebook-oldalukon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!