Megszállták a turisták a hegyvidéki üdülőket

2023. január 22. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

A január 23-30. közötti héten még mindig enyhébb időjárásra számíthatunk, de szerdától érkezik a fokozatos lehűlés. Január 30-a és február 6-a között az átlaghőmérséklet megközelíti az ebben az időszakban megszokott időjárást, hideg lesz és havazni fog, kevesebb csapadékra csak az ország délkeleti felében számítanak a meteorológusok. A valódi téli időjárás pedig februárban is megmarad – legalábbis erről szólnak a legfrissebb előrejelzések.

Ezek a hírek mindenképp jól jönnek, a rendkívüli meleg időjárás miatt sok vendéglátóegység nem tudott nyitni az idei téli szezonban, számtalan sípálya maradt zárva, de az olyan népszerű téli turisztikai látványosságoknál is óriási visszaeséssel számoltak, mint például a Bâlea-tó és környéke.

A hétvégén a magasabb hegyvidéki területeken azért már beköszöntött a tél és a hó, a hosszú hétvégét ünneplő, így a síelésre, szánkózásra kiéhezett emberek egyenesen megrohamozta azokat a helyeket, ahol a ropogós hóban legalább sétálni lehetett egyet.

A Transalpina út mentén nemrég kialakított Rânca üdülőhely 1600 méteres magasságban, a Păpuşa-csúcs lábánál, a Parâng-hegységben található Gorj megyében. Vasárnap ekkora tömeg rohamozta meg:

De hatalmas forgalmi dugó alakult ki a Kolozs megyei Buscat síközpontnál is, nem is beszélve arról, hogy a jelenleg egy pályát üzemelő helyszínen (összesen 5 pálya van) óriási kígyózó sorok alakultak ki a felvonónál.

Heringparti van a Hunyad megyében található, igen népszerű Straja síkomplexumnál is, miután bejelentették, hogy a napokban megpróbálnak még több pályát beüzemelni.

Persze nincs ekkora tolongás azoknál a sípályáknál, ahol korábban nem indították be a hóágyúkat és nem volt hó, így például nem látunk ekkora káoszt a közösségi médiában a Brassó megyei komplexumoknál, de a Máramaros megyében üzemelő kapnyikbányai pályánál sem.

A székelyföldi sízőknek ugyanakkor külön jó hírrel szolgálhatunk:

„Szombattól a Nagy Mihály felvonó is üzembe kerül és bár a Nagy Mihály sípályán még nincs elég hó, körbe, a Nagy Mihály tetejétől a Nagy Súgó aljáig több mint 1000 méteres csúszásnak örvendhetünk. A Madarasi Hargitán sízhető tehát: Kicsi Súgó, Kicsi Mihály, Csillagösvény, Nagy Súgó” – írják az üzemeltetők a Facebook-oldalukon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!