A sárkány lehelete – újabb veszélyes játék terjed a TikTokon

2023. január 20. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 25 gyerek sérült meg eddig Indonéziában egy új TikTok-kihívás kipróbálása miatt, írja a CNN nyomán a fanatik.ro. A sárkány lehelete nevű, jópofának tűnő játék abból áll, hogy folyékony nitrogénbe mártott színes cukorkákat vesznek a szájukba. A párolgó gőz a szájukon, orrukon, fülükön távozik, és azt a hatást kelti, mintha füstöt eregetnének.

Az igen alacsony hőmérsékletű folyékony nitrogén azonban ún. száraz égési sérüléseket okoz, ami miatt több gyerek került orvoshoz súlyos gyomorfájdalmakkal, a bőrükön keletkezett sérülésekkel, illetve ételmérgezésre jellemző tünetekkel.


A folyékony nitrogén használata egyébként nem tilos az élelmiszeriparban, közölte az indonéz egészségügyi minisztérium a CNN-nel. A szakácsok például az ételek tálalásakor használják, különféle látványos effektusokhoz. A folyékony nitrogén színtelen és szagtalan, többnyire a gyógyászatban alkalmazzák, de élelmiszerek fagyasztására is használják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!