Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Brassóban is megdőlt a januári melegrekord csütörtökön

2023. január 20. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Január 19-én, csütörtökön – többek között – a csíkszeredai, a gyergyóalfalui, a kézdivásárhelyi és a brassói meteorológiai mérőállomásokon is megdőlt a januári (havi) melegrekord, tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csíkszeredában a hivatalos adatok szerint 15 Celsius-fokot mértek, ami 1,7 Celsius-fokkal magasabb, mint az korábbi, 2022. január 5-én mért rekord. Gyergyóalfaluban 13,4 Celsius-fok az új rekord, ami 1,3 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi közel 100 éves rekord. Gyergyóalfaluban ugyanis 1925. január 4-én mérték a korábbi januári csúcsot. Kézdivásárhelyen 16,8 Celsius-fok az új januári melegrekord, ami több mint 3 Celsius-fokkal magasabb az eddigi, 1971. január 26-án mért értéknél (13,5 Celsius-fok). Brassóban 17,0 Celsius-fokot mértek csütörtökön, az is bő 2 Celsius-fokos csúcsdöntés. A korábbi brassói januári melegrekordot 2010. január 9-én regisztrálták, 14,7 Celsius-fok volt akkor. Érdekesség, hogy Brassóban épp csütörtökön „ünnepelték” a legendás nagy tél 100 évfordulóját. Erről egyébként a karácsonyi havas összeállításunkban írtunk részeletesebben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint eddig januárban összesen 71 mérőállomás havi melegrekordja dőlt meg. Csak január 19-én, csütörtökön az ország 24 állomásán dőlt meg a januári melegrekord, vagy állították be a korábbi hőmérsékleti csúcsot. Az említetteken kívül például Maroshévízen (11,5 Celsius-fok), Bodzafordulón (15,5 Celsius-fok) és Iași-ban (19,4 Celsius-fok) is. A legmelegebbet csütörtökön a Dolj megyei Bechet városban mérték, ahol 22,3 Celsius-fok volt.

A korábbi évekhez képest nagyon meleg napok vannak mostanság Romániában. Egy nappal korábban, január 18-án, szerdán az országos januári melegrekord is megdőlt: a Teleorman megyei Turnu Măgurele városban szerdán 22,5 Celsius-fokot mértek, ez pedig megelőzi az eddig mért legmelegebb januári hőmérsékletet, amelyet 2001. január 7-én mértek a Krassó-Szörény megyei Oravicabányán (22,2°C).

Az abszolút januári (és egyben a valaha mért leghidegebb romániai is) hidegrekord egyébként -38,5 ºC, a Brassói megyei Botfaluban mérték 1942. január 25-én.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!