Azon háborog a fogyasztóvédelem, hogy hígabb Fantát árulnak Európa keleti felén, mint a nyugatin

2023. január 13. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós szintű vizsgálatot kezdeményez a román fogyasztóvédelmi hatóság, mivel azt gyanítják, hogy a Fantát is gyártó Coca Cola cég kettős mércét alkalmaz. Azaz más-más-más összetételű üdítőt forgalmaz az európai országokban ugyanolyan név alatt. A hatóság egy közleményt is kiadott, amelyben felsorolja, milyen eltéréseket fedezett fel háromféle Fanta – normál narancsos, cukormentes narancsos, illetve citromos – összetételében.

Már a címkék összehasonlításából is látszanak az ordító különbségek, írja a közlemény alapján az Ebihoreanul. Míg a normál narancsos Fanták 13 országban (Románia, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország) mindössze 5% narancslevet tartalmaznak, ez az arány Cipruson és Görögországban 20%, Franciaországban és Olaszországban 12%, Írországban, Portugáliában és Spanyolországban 8%, Belgiumban, Luxemburgban, Szlovákiában és Hollandiában pedig 7%. A Németországban, Dániában és Finnországban forgalmazott üdítőkben alacsonyabb, 5% alatti gyümölcslétartalom szerepel a címkéken.

A termék édesítése tekintetében is vannak különbségek. Románia az egyetlen ország, ahol cukrot és fruktóz-glükóz szirupot használnak, míg a többi országban a Fantát cukorral és édesítőszerekkel (15 ország: Ciprus, Görögország, Svédország, Dánia, Finnország, Málta, Franciaország, Hollandia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Írország, Portugália és Spanyolország), csak cukorral (5 ország: Olaszország, Belgium, Luxemburg, Ausztria és Németország), csak fruktóz-glükózsziruppal (2 ország: Bulgária és Szlovákia) vagy sziruppal és édesítőszerekkel (4 ország: Szlovénia, Horvátország, Cseh Köztársaság és Magyarország) készítik.

Emellett 24 országban a narancsos Fantát karotinnal színezik, két országban sárgarépa-koncentrátumot használnak, egy országban pedig egyáltalán nem használnak színezőanyagokat.

A cukormentes narancsos Fanta esetében is van különbség a felhasznált gyümölcslé mennyiségét illetően. 10 országban az arány 3% (Románia, Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Csehország, Málta, Szlovénia, Ciprus és Németország), miközben például Olaszországban a narancslétartalom 12%.

Hasonló a helyzet a cukrozott citromos Fanta esetében is: 5 országban, köztük Romániában 3%, Olaszországban 12%, Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában és Svédországban 6% a gyümölcslétartalom.

„A narancs- és citromlé aránya országonként eltérő, bár az ital minden tagállamban ugyanazon a néven és ugyanabban a csomagolásban jelenik meg. Emiatt megállapítható, hogy a forgalmazott termék minősége országonként eltérő” – írja közleményében a hatóság.

A gyártó cég, a Coca Cola azzal magyarázta a jelenséget, hogy „a recepteket a különböző földrajzi területekhez adaptálják”, és hogy a gyümölcslétartalom „figyelembe veszi a fogyasztói preferenciákat”.

„Azt üzenjük minden termelőnek, forgalmazónak és kereskedőnek, amelyik több európai országban is jelen van: mindannyian egyenlőek vagyunk, ugyanazon jogokkal rendelkezünk és egyforma mértékben kell tisztelni bennünket! Addig fogunk akciózni, amíg meg értetjük magunkat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes európai polgár jogait tiszteletben tartsák” – szögezi le közleményben Horia Constantinescu, a román fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!