A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp

2023. január 12. – 14:42

A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp
A James Webb Űrteleszkóp által megfigyelt kis sziklás bolygó 41 fényévre van tőlünk – Illusztráció: NASA

Másolás

Vágólapra másolva

A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp, írja a tbsnews.net. Az LHS 475 b névre keresztelt, naprendszerünkön kívül található égitest majdnem pontosan akkora, mint a Föld. A sziklás bolygó 41 fényévre van tőlünk, az Oktán csillagképben. A NASA által gyűjtött korábbi adatok egyébként már utaltak a bolygó létezésére.

Egyelőre a tudósok csak azt tudták megmondani, hogy mi nincs jelen a bolygó légkörében. Nem lehet például vastag, metán által dominált légköre, mint a Titánnak, a Szaturnusz holdjának. A kutatók remélik, hogy idővel alaposabban tudják majd elemezni a távoli bolygó légkörét.

A James Webb által lefotózott égitestről még keveset tudunk, az viszont ismert, hogy az átmérője a Föld átmérőjének 99 százaléka, és néhány száz fokkal melegebb, mint a mi bolygónk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!