A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp

2023. január 12. – 14:42

A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp
A James Webb Űrteleszkóp által megfigyelt kis sziklás bolygó 41 fényévre van tőlünk – Illusztráció: NASA

Másolás

Vágólapra másolva

A Földhöz nagyon hasonló bolygót talált a James Webb űrteleszkóp, írja a tbsnews.net. Az LHS 475 b névre keresztelt, naprendszerünkön kívül található égitest majdnem pontosan akkora, mint a Föld. A sziklás bolygó 41 fényévre van tőlünk, az Oktán csillagképben. A NASA által gyűjtött korábbi adatok egyébként már utaltak a bolygó létezésére.

Egyelőre a tudósok csak azt tudták megmondani, hogy mi nincs jelen a bolygó légkörében. Nem lehet például vastag, metán által dominált légköre, mint a Titánnak, a Szaturnusz holdjának. A kutatók remélik, hogy idővel alaposabban tudják majd elemezni a távoli bolygó légkörét.

A James Webb által lefotózott égitestről még keveset tudunk, az viszont ismert, hogy az átmérője a Föld átmérőjének 99 százaléka, és néhány száz fokkal melegebb, mint a mi bolygónk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!