Sokaknál kiverte a biztosítékot a kolozsvári Form Space klub reklámja, mivel a nők kihasználására buzdít

2023. január 12. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor a lányok ingyen vodkanarancsot kapnak, a fiúk több telefonszámot szereznek meg” – ezzel a szöveggel reklámozta a kolozsvári Form Space klub az egyik eseményét, viszont az üzenet komoly felháborodási hullámot váltott ki a közösségi médiában. Sokan kritizálták a szórakozóhelyet a szexista felhangú marketing miatt, voltak, aki kijelentették, hogy bár készültek, mégsem mennek el a reklámozott koncertre, sőt a Queer Sisterhood Cluj tüntetést is szervezett.

A felháborodott hozzászólók szerint a lányoknak kínált ingyen ital és a fiúk számára elérhető több telefonszám ígérete lényegében arra buzdítja a fiúkat, hogy használják ki a lányok bódult állapotát arra, hogy közeledjenek hozzájuk, függetlenül attól, hogy az illető lány józan állapotában esetleg nemet mondana. Azt közvetíti az üzenet, hogy a lányok szexuális zaklatása rendben levő dolog, azaz megengedett a hozzájuk való közeledés anélkül, hogy ehhez egyértelműen a beleegyezésüket adták volna – kifogásolták többen is.

Az azóta törölt Facebook-poszt – Forrás: Form Space Facebook-oldala
Az azóta törölt Facebook-poszt – Forrás: Form Space Facebook-oldala


„Amit a szar szövegedből kiolvasok, az az, hogy megkönnyíted a férfiaknak, hogy kihasználják a nőket. Pontosan ez az a fajta üzenet, amit nőként egy klub reklámjában szeretnél látni” – kommentálta az egyik felhasználó a Facebookon.

„Wow, Form Space, nagyon kiábrándító, hogy a nőket marketingeszközként használod fel. Ne felejtsük el, hogy ez a gyakorlat azt sugallja, hogy egy ittas személy nem hozná meg ugyanazokat a döntéseket, mint egy józan, és végül is megkérdőjelezi az önkéntes beleegyezés szükségességét. Gondolod, hogy a nők biztonságban érzik magukat egy ilyen helyen?” – reagált egy másik felháborodott hozzászóló.

„Egy olyan országban, ahol a nemi erőszak aránya az egyik legmagasabb az EU-ban, ahol 2018-ban naponta 2,5 nemi erőszak történt, ahol a lakosság 50%-a elfogadhatónak tartja a nemi erőszakot, ha a nő kihívóan öltözködik” – mutatott rá az egyik kommentelő, hogy miért különösen veszélyesek ez ilyen jellegű üzenetek az egyébként is „hímsoviniszta beállítottságú” román társadalomban.

A reklám szövege mellett a klub bejegyzéséhez írt felvezető is sokakat felháborított, mivel ráerősített az eredeti üzenetre: „Fokozd a hangulatod egy kis ingyenes vodkával, valamint narancslével (ha lány vagy), vagy növeld az esélyeidet (ha nem vagy lány)”. Psszt, lányoknak a belépés ingyenes – tették még hozzá.

A klub később törölte a bírált bejegyzését és egy másikat posztolt az eseményről, viszont ez talán az elsőnél is nagyobb felháborodási hullámot váltott ki. „Ti hozzátok a jó megjelenést, mi hozzuk az ingyen vodkát” – így fordítható magyarra az eredeti angol felhívás, ami sokak szerint lényegében csak a megismétlése az előző üzenetnek. Sokan azt követelték, hogy a klub nyilvánosan kérjen bocsánatot a szexista szövegeiért – mivel hiába törölték az első posztjukat, az üzenetük nem tűnt el nyomtalanul, mert megragadt az emberek fejében.

„Törölted a másik szart, hogy egy hasonlót posztolj? Nem tudom, ki foglalkozik nálatok a marketinggel és a közösségi médiával, de tudnia kellene, hogyha egyszer posztol valamit, ami ennyi negatív reakciót vált ki – egyébként jogosan – , akkor bocsánatot kell kérnie. Az, hogy törölted az oldaladról, nem jelenti azt, hogy teljesen törölted az online felületről. És még kevésbé az emberek fejéből” – kommentálta az egyik hozzászóló.

A Queer Sisterhood Cluj jogvédő szervezet sem ment el szótlanul a klub megnyilatkozásai mellett, szerda estére tüntetést is szerveztek, írja a monitorulcluj.ro. Az eseményt a „TILTAKOZÁS: Ha nem fizetsz, te vagy a termék! A klubok/bárok szexista marketingje ellen” címmel hirdették meg.

„Az alkohol megkönnyíti a határok megsértését. Részeg emberek nem tudják a beleegyezésüket adni” – írja a szervezet a Facebookon, majd bővebben is kifejtették, mi a problémájuk a Form Space marketingjével:

  • Annyira alacsony az önbecsülésed, hogy le kell itatnod egy lányt, hogy megadja a telefonszámát?
  • Szerinted egy lány tartozik neked valamivel, ha meghívod egy italra?
  • Ha egy lány részeg, nem tud beleegyezést adni. Bármilyen nyomás, amit alkalmazol vele szemben, zaklatásnak és megfélemlítésnek minősül.
  • Ha egy lány nem akar lefeküdni veled, amikor józan, és te ragaszkodsz hozzá, hogy részegen feküdjön le veled – az nemi erőszak.
  • Ha úgy akarod felszedni a barátnődet, hogy leitatod, akkor nem vagy a barátja. Szar alak vagy.
  • Ha azzal kell reklámoznod a bulidat, hogy megpróbálod leitatni a lányokat, akkor valószínűleg egy szar, nem biztonságos klub vagy.
  • Ha valaki részegen nyomást gyakorol rád, nem érdekli a jóléted.
  • Ha egy lányhoz az engedélye nélkül nyúlsz hozzá, az szexuális zaklatás.
  • Ha könnyű célpontnak tekinted az ivó lányokat, akkor egy szar ember vagy.
  • Akár egy bárban, akár az utcán vagy a főiskolán, egy lánynak szüksége van arra, hogy tiszteljék.
  • Az első NEM végleges. Ne erőltesd tovább!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!