Sokaknál kiverte a biztosítékot a kolozsvári Form Space klub reklámja, mivel a nők kihasználására buzdít

2023. január 12. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor a lányok ingyen vodkanarancsot kapnak, a fiúk több telefonszámot szereznek meg” – ezzel a szöveggel reklámozta a kolozsvári Form Space klub az egyik eseményét, viszont az üzenet komoly felháborodási hullámot váltott ki a közösségi médiában. Sokan kritizálták a szórakozóhelyet a szexista felhangú marketing miatt, voltak, aki kijelentették, hogy bár készültek, mégsem mennek el a reklámozott koncertre, sőt a Queer Sisterhood Cluj tüntetést is szervezett.

A felháborodott hozzászólók szerint a lányoknak kínált ingyen ital és a fiúk számára elérhető több telefonszám ígérete lényegében arra buzdítja a fiúkat, hogy használják ki a lányok bódult állapotát arra, hogy közeledjenek hozzájuk, függetlenül attól, hogy az illető lány józan állapotában esetleg nemet mondana. Azt közvetíti az üzenet, hogy a lányok szexuális zaklatása rendben levő dolog, azaz megengedett a hozzájuk való közeledés anélkül, hogy ehhez egyértelműen a beleegyezésüket adták volna – kifogásolták többen is.

Az azóta törölt Facebook-poszt – Forrás: Form Space Facebook-oldala
Az azóta törölt Facebook-poszt – Forrás: Form Space Facebook-oldala


„Amit a szar szövegedből kiolvasok, az az, hogy megkönnyíted a férfiaknak, hogy kihasználják a nőket. Pontosan ez az a fajta üzenet, amit nőként egy klub reklámjában szeretnél látni” – kommentálta az egyik felhasználó a Facebookon.

„Wow, Form Space, nagyon kiábrándító, hogy a nőket marketingeszközként használod fel. Ne felejtsük el, hogy ez a gyakorlat azt sugallja, hogy egy ittas személy nem hozná meg ugyanazokat a döntéseket, mint egy józan, és végül is megkérdőjelezi az önkéntes beleegyezés szükségességét. Gondolod, hogy a nők biztonságban érzik magukat egy ilyen helyen?” – reagált egy másik felháborodott hozzászóló.

„Egy olyan országban, ahol a nemi erőszak aránya az egyik legmagasabb az EU-ban, ahol 2018-ban naponta 2,5 nemi erőszak történt, ahol a lakosság 50%-a elfogadhatónak tartja a nemi erőszakot, ha a nő kihívóan öltözködik” – mutatott rá az egyik kommentelő, hogy miért különösen veszélyesek ez ilyen jellegű üzenetek az egyébként is „hímsoviniszta beállítottságú” román társadalomban.

A reklám szövege mellett a klub bejegyzéséhez írt felvezető is sokakat felháborított, mivel ráerősített az eredeti üzenetre: „Fokozd a hangulatod egy kis ingyenes vodkával, valamint narancslével (ha lány vagy), vagy növeld az esélyeidet (ha nem vagy lány)”. Psszt, lányoknak a belépés ingyenes – tették még hozzá.

A klub később törölte a bírált bejegyzését és egy másikat posztolt az eseményről, viszont ez talán az elsőnél is nagyobb felháborodási hullámot váltott ki. „Ti hozzátok a jó megjelenést, mi hozzuk az ingyen vodkát” – így fordítható magyarra az eredeti angol felhívás, ami sokak szerint lényegében csak a megismétlése az előző üzenetnek. Sokan azt követelték, hogy a klub nyilvánosan kérjen bocsánatot a szexista szövegeiért – mivel hiába törölték az első posztjukat, az üzenetük nem tűnt el nyomtalanul, mert megragadt az emberek fejében.

„Törölted a másik szart, hogy egy hasonlót posztolj? Nem tudom, ki foglalkozik nálatok a marketinggel és a közösségi médiával, de tudnia kellene, hogyha egyszer posztol valamit, ami ennyi negatív reakciót vált ki – egyébként jogosan – , akkor bocsánatot kell kérnie. Az, hogy törölted az oldaladról, nem jelenti azt, hogy teljesen törölted az online felületről. És még kevésbé az emberek fejéből” – kommentálta az egyik hozzászóló.

A Queer Sisterhood Cluj jogvédő szervezet sem ment el szótlanul a klub megnyilatkozásai mellett, szerda estére tüntetést is szerveztek, írja a monitorulcluj.ro. Az eseményt a „TILTAKOZÁS: Ha nem fizetsz, te vagy a termék! A klubok/bárok szexista marketingje ellen” címmel hirdették meg.

„Az alkohol megkönnyíti a határok megsértését. Részeg emberek nem tudják a beleegyezésüket adni” – írja a szervezet a Facebookon, majd bővebben is kifejtették, mi a problémájuk a Form Space marketingjével:

  • Annyira alacsony az önbecsülésed, hogy le kell itatnod egy lányt, hogy megadja a telefonszámát?
  • Szerinted egy lány tartozik neked valamivel, ha meghívod egy italra?
  • Ha egy lány részeg, nem tud beleegyezést adni. Bármilyen nyomás, amit alkalmazol vele szemben, zaklatásnak és megfélemlítésnek minősül.
  • Ha egy lány nem akar lefeküdni veled, amikor józan, és te ragaszkodsz hozzá, hogy részegen feküdjön le veled – az nemi erőszak.
  • Ha úgy akarod felszedni a barátnődet, hogy leitatod, akkor nem vagy a barátja. Szar alak vagy.
  • Ha azzal kell reklámoznod a bulidat, hogy megpróbálod leitatni a lányokat, akkor valószínűleg egy szar, nem biztonságos klub vagy.
  • Ha valaki részegen nyomást gyakorol rád, nem érdekli a jóléted.
  • Ha egy lányhoz az engedélye nélkül nyúlsz hozzá, az szexuális zaklatás.
  • Ha könnyű célpontnak tekinted az ivó lányokat, akkor egy szar ember vagy.
  • Akár egy bárban, akár az utcán vagy a főiskolán, egy lánynak szüksége van arra, hogy tiszteljék.
  • Az első NEM végleges. Ne erőltesd tovább!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!