Törvényt módosítanak Németországban: a homoszexuálisok is adhatnak majd vért

2023. január 10. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Németország feloldja a homoszexuálisok véradására vonatkozó szigorú korlátozásokat, amelyek az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta vannak érvényben – jelentette be kedden Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter, írja a G4Media. „Az, hogy valaki véradóvá válhat-e vagy sem, a kockázati magatartástól függ, nem a szexuális irányultságtól” – mondta.


A transzfúziós törvényt módosító indítvány, amelyet a miniszter be fog nyújtani, a német média szerint előírja, hogy „a szexuális irányultság és a nemi identitás nem lehet kizáró kritérium”. A homoszexuálisok véradására vonatkozó korlátozásokat azzal indokolták, hogy a meleg férfiak körében rendkívül magas a vírus véradás útján történő átvitelének kockázata.

A Német Orvosi Kamara jelenlegi szabályozása szerint a homoszexuálisok csak akkor adhatnak vért, ha az elmúlt négy hónapban nem volt szexuális kapcsolatuk „új partnerrel vagy egynél több szexuális partnerrel”. Ez egyébként egy enyhített szabályozás: 2021-ben már módosítottak rajta, azelőtt az időszak tizenkét hónap volt.

A diszkriminációellenes szervezetek által évek óta kritizált korlátozások feloldása szerepel a 2021 végén megalakult német kormány programjában, és várhatóan április elsején lép hatályba az erről szóló jogszabály.

Hasonló tiltást más országok is bevezettek, de számos államban fel is oldották ezeket – például Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Izrael és Anglia már megváltoztatta a véradáshoz való hozzáférés feltételeit.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!