Törvényt módosítanak Németországban: a homoszexuálisok is adhatnak majd vért

2023. január 10. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Németország feloldja a homoszexuálisok véradására vonatkozó szigorú korlátozásokat, amelyek az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta vannak érvényben – jelentette be kedden Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter, írja a G4Media. „Az, hogy valaki véradóvá válhat-e vagy sem, a kockázati magatartástól függ, nem a szexuális irányultságtól” – mondta.


A transzfúziós törvényt módosító indítvány, amelyet a miniszter be fog nyújtani, a német média szerint előírja, hogy „a szexuális irányultság és a nemi identitás nem lehet kizáró kritérium”. A homoszexuálisok véradására vonatkozó korlátozásokat azzal indokolták, hogy a meleg férfiak körében rendkívül magas a vírus véradás útján történő átvitelének kockázata.

A Német Orvosi Kamara jelenlegi szabályozása szerint a homoszexuálisok csak akkor adhatnak vért, ha az elmúlt négy hónapban nem volt szexuális kapcsolatuk „új partnerrel vagy egynél több szexuális partnerrel”. Ez egyébként egy enyhített szabályozás: 2021-ben már módosítottak rajta, azelőtt az időszak tizenkét hónap volt.

A diszkriminációellenes szervezetek által évek óta kritizált korlátozások feloldása szerepel a 2021 végén megalakult német kormány programjában, és várhatóan április elsején lép hatályba az erről szóló jogszabály.

Hasonló tiltást más országok is bevezettek, de számos államban fel is oldották ezeket – például Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Izrael és Anglia már megváltoztatta a véradáshoz való hozzáférés feltételeit.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!