Hóviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok a hegyekben

2023. január 4. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

A szél erősödésére és hóviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a Déli-Kárpátok északi részére, illetve az erdélyi megyék 1700 méternél magasabban fekvő területeire, írja az Agerpres.

Az egyik sárga jelzésű riasztás szerint csütörtökön 2 és 14 óra között a Déli-Kárpátokban és helyenként a Nyugati-Kárpátokban a szél sebessége a 60-80 km/h-t, a magaslatokon pedig a 100-120 km/h-t is elérheti. A Déli-Kárpátok északi részén hóviharok várhatók, a látótávolság csökken.

A másik sárga jelzésű riasztás szerint csütörtökön 14 órától péntek délig a hegyekben szél sebessége a 70-90 km/h-t, 1700 méter fölött pedig a 100-120 km/h-t is elérheti. Az erdélyi megyékben helyenként 55-70 km/h-es szélerősségre lehet számítani.

A figyelmeztetés érinti a Bâlea-tó környékét is, ahol a mérések elkezdésétől, azaz elmúlt 45 évben soha nem volt annyira magas a hőmérséklet és vékony a hótakaró, mint idén január elején.

Narcisa Milian, a nagyszebeni meteorológiai központ meteorológusa az Agerpresnek elmondta, hogy szerdán a Fogarasi-havasokban található Bâlea-tónál mindössze 26 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. Január elején legutóbb 1990-ben volt hasonlóan vékony – 30 centiméteres – a hótakaró a környéken.

A Bâlea-tónál azért nagyon kevés a hó, mert az elmúlt napokban felmelegedett az idő: január elsején és másodikán is megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Január elsején 6,5 fok volt nappal, majd 4,8 fok éjszaka, másodikán 8,3 fok nappal és 3,4 fok éjszaka. Narcisa Milian elmondta, hogy január elsejei hőmérséklet két fokkal, a másodikai pedig több mint három fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot a 2017 méter magasan található tónál.

Nem csak a Bâlea-tónál volt meleg az év első napjaiban, összesen 38-szor dőlt meg a januári melegrekord az ország különböző meteorológiai állomásanál. Az Argeș megyei Câmpulung Muscel állomásán például háromszor is, január elsején 18,3°C-ot, január 2-án 18,8°C-ot, míg január 3-án 18,9°C-ot mértek.

Az abszolút januári melegrekord viszont nem dőlt meg az országban. Az ország egyik legmelegebb pontjának számító Krassó-Szörény megyei Oravicabányán mérték 2001. január 7-én az abszolút januári „melegrekordot”, 22,2°C volt. Az abszolút januári (és egyben a valaha mért leghidegebb romániai is) hidegrekord egyébként -38,5 ºC, a Brassói megyei Botfaluban mérték 1942. január 25-én.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!