Elköltöztettek egy közvécét Szatmárnémetiben, mert a nacionalisták szerint meggyalázta a románság latin gyökereit

2022. december 28. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elköltöztettek egy közvécét Szatmárnémetiben, miután az egyik román parlamenti képviselő heves kirohanást intézett ellene. Egész pontosan azt kifogásolta, hogy az anyafarkas emlőiből táplálkozó Romulusz és Rémusz szobra közelében állították fel. Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke szerint ezzel a város magyar vezetősége meggyalázta a románság latin gyökereit. A vécét egyébként az alkotástól – melyet a szatmári magyarok többnyire a „szopósok szobra”-ként említenek – több mint 10 méterre állították fel, egy sétány mellett.

A liberális politikus kritikáit követően azonnal lépett a városi önkormányzat: elköltöztette a vécét, és egy közleményt is kiadtak, amiben elismerik, hogy a helyszín valóban nem volt megfelelő. Szerintük a kivitelező hibája, hogy oda került, és a cég azért változtatta meg az eredetileg kijelölt helyet, mert itt könnyebben rá tudta csatlakoztatni a közműhálózatra.

A kifogásolt vécé, illetve jobboldalt a háttérben Romulusz és Rémusz szobra a farkasanyával – Fotó: satumareonline.ro
A kifogásolt vécé, illetve jobboldalt a háttérben Romulusz és Rémusz szobra a farkasanyával – Fotó: satumareonline.ro

Romuluszt és Rémuszt egyébként Róma városának alapítóiként tartják számon, a román történetírás szerint pedig a rómaiak és a dákok keveredéséből alakult ki a mai román nép – így igen közel érzik magukhoz a két mitikus alakot. A farkas emlőiből táplálkozó Romulusz és Rémusz az egyik legkedveltebb szobortémának számít, Románia legtöbb városában áll olyan köztéri alkotás, ami a testvérpárt nevelő farkasanyát ábrázolja. Ezek az alkotások a Ceaușescu-diktatúra éveiben lepték el a köztereket, a Mihai Viteazul lovasszobrokkal egy időben, amikor a nacionál-kommunizmus fő tételeit, a dákorómai származást, a „román fejedelemségek” 17. századi egyesülését – és más, máig is vitatott történelmi eseményeket ily módon is igyekeztek a köztudatban rögzíteni.

A legendák többféle formában mesélik el Romulusz és Rémusz történetét. Az ikerpár anyja Rhea Sivia Vesta papnő, apjuk pedig Mars isten volt. Csecsemőként egy teknőben a Tiberis vizére tették őket. Apjuk, Mars viszont egy fiait elvesztett anyafarkast küldött hozzájuk, hogy szoptassa őket, illetve egy harkályt, aki édesgyökeret és mézes gyümölcsöt hozott nekik a csőrében, míg rájuk nem talált egy pásztor, aki hazavitte és felnevelte őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!