A walesi hercegi pár közzétette kilencéves fiuk, György herceg karácsonyi festményét

2022. december 26. – 14:56

A walesi hercegi pár közzétette kilencéves fiuk, György herceg karácsonyi festményét
György walesi herceg, Vilmos walesi herceg, Charlotte walesi hercegnő és Katalin walesi hercegnő távoznak a Westminster apátságban megtartott karácsonyi istentiszteletről – Fotó: Samir Hussein / WireImage / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vilmos walesi herceg és Kate walesi hercegné közzétette kilencéves fiuk, György herceg ünnepi festményét, ami arra utal, hogy a kis herceg örökölheti nagyapja, Károly király művészi tehetségét – írja a DPA tudósítása nyomán az Agerpres hírügynökség.

Vilmos és Kate a Twitteren osztotta meg a kis György rajzát, amelyen egy rénszarvas látható a hóban, rajta két madárral, a ''Boldog karácsonyt!'' üzenet kíséretében. A festészet a királyi család egyik hobbija, III. Károlynak is közismert a képzőművészetek, főként a festészet iránti hajlama.

Károly egyszer említést tett arról is, hogy a festészet annyira megnyugtatja, hogy „egy másik dimenzióba repít”. Az év elején egyébként Károly 79 akvarellrajzát mutatták be a délnyugat-londoni Chelsea-ben található Garrison Chapelben, ez volt a brit uralkodó első egyéni kiállítása.

A hangulatos festmények skót tájakat ábrázolnak, például a John O'Groats-i Huna Millt és a Balmoral melletti Glen Callater-t, valamint a dél-franciaországi Provence régió és a kelet-afrikai Tanzánia – a király egyik kedvenc festőhelyszíne – tájképeit.

Charles bevallotta, hogy ez a hobbi „felfrissíti lelkének olyan részeit, amelyeket más tevékenységek nem érnek el”, és hogy a festészettel azután kezdett el foglalkozni, hogy a fotózásban nem találta meg azt a flow élményt és művészi elégtételt, amelyet végül a művészetnek ebben az ágában fedezett fel.

Októberben a becsült érték nyolcszorosáért adták el egy árverésen annak az akvarellnek a másolatát, amelyet Károly a Balmoral birtokról festett. Az árverésen, amely feltehetően az első alkalom volt, hogy egy uralkodó által készített alkotás reprodukcióját árverésen értékesítettek, egy brit magángyűjtő 5 738 fontot fizetett.

A Charles által aláírt festmények más nyomtatott példányai 400 és 600 font közötti áron keltek el az árveréseken.

Charles érdeklődése a festészet iránt – amelyet a Gordonstoun Schoolban rajztanára, Robert Waddell erősített meg – az 1970-es és 1980-as években vált szenvedéllyé, amikor fontos kortárs művészekkel is találkozott.

A Hampton Court Palace-ban 1998-ban, a herceg 50. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon 50 akvarellt mutattak be, és az ausztrál Nemzeti Galériában 2018-ban, a herceg 70. születésnapja alkalmából nyílt kiállításon 30 művet állítottak ki.

György dédapja, Edinburgh hercege szintén érdeklődött a művészet és a design iránt, és festményeket, főként tájképeket és olajfestményeket készített – írja a Royal Collection Trust.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!