A walesi hercegi pár közzétette kilencéves fiuk, György herceg karácsonyi festményét

2022. december 26. – 14:56

A walesi hercegi pár közzétette kilencéves fiuk, György herceg karácsonyi festményét
György walesi herceg, Vilmos walesi herceg, Charlotte walesi hercegnő és Katalin walesi hercegnő távoznak a Westminster apátságban megtartott karácsonyi istentiszteletről – Fotó: Samir Hussein / WireImage / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vilmos walesi herceg és Kate walesi hercegné közzétette kilencéves fiuk, György herceg ünnepi festményét, ami arra utal, hogy a kis herceg örökölheti nagyapja, Károly király művészi tehetségét – írja a DPA tudósítása nyomán az Agerpres hírügynökség.

Vilmos és Kate a Twitteren osztotta meg a kis György rajzát, amelyen egy rénszarvas látható a hóban, rajta két madárral, a ''Boldog karácsonyt!'' üzenet kíséretében. A festészet a királyi család egyik hobbija, III. Károlynak is közismert a képzőművészetek, főként a festészet iránti hajlama.

Károly egyszer említést tett arról is, hogy a festészet annyira megnyugtatja, hogy „egy másik dimenzióba repít”. Az év elején egyébként Károly 79 akvarellrajzát mutatták be a délnyugat-londoni Chelsea-ben található Garrison Chapelben, ez volt a brit uralkodó első egyéni kiállítása.

A hangulatos festmények skót tájakat ábrázolnak, például a John O'Groats-i Huna Millt és a Balmoral melletti Glen Callater-t, valamint a dél-franciaországi Provence régió és a kelet-afrikai Tanzánia – a király egyik kedvenc festőhelyszíne – tájképeit.

Charles bevallotta, hogy ez a hobbi „felfrissíti lelkének olyan részeit, amelyeket más tevékenységek nem érnek el”, és hogy a festészettel azután kezdett el foglalkozni, hogy a fotózásban nem találta meg azt a flow élményt és művészi elégtételt, amelyet végül a művészetnek ebben az ágában fedezett fel.

Októberben a becsült érték nyolcszorosáért adták el egy árverésen annak az akvarellnek a másolatát, amelyet Károly a Balmoral birtokról festett. Az árverésen, amely feltehetően az első alkalom volt, hogy egy uralkodó által készített alkotás reprodukcióját árverésen értékesítettek, egy brit magángyűjtő 5 738 fontot fizetett.

A Charles által aláírt festmények más nyomtatott példányai 400 és 600 font közötti áron keltek el az árveréseken.

Charles érdeklődése a festészet iránt – amelyet a Gordonstoun Schoolban rajztanára, Robert Waddell erősített meg – az 1970-es és 1980-as években vált szenvedéllyé, amikor fontos kortárs művészekkel is találkozott.

A Hampton Court Palace-ban 1998-ban, a herceg 50. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon 50 akvarellt mutattak be, és az ausztrál Nemzeti Galériában 2018-ban, a herceg 70. születésnapja alkalmából nyílt kiállításon 30 művet állítottak ki.

György dédapja, Edinburgh hercege szintén érdeklődött a művészet és a design iránt, és festményeket, főként tájképeket és olajfestményeket készített – írja a Royal Collection Trust.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!