Idén is megnyílt a Jéghotel a Fogarasi-havasokban, karácsonyra és szilveszterre telt ház van

2022. december 26. – 12:02

frissítve

Idén is megnyílt a Jéghotel a Fogarasi-havasokban, karácsonyra és szilveszterre telt ház van
A Jéghotel egyik szobája – Fotó: Ice Hotel of Romania Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelből, az Egyesült Királyságból és a világ más részeiről érkeztek az első turisták a Fogarasi-havasokban található Jéghotelbe, amelyet a Bâlea-tóból kivett jégtömbökből építettek. Az éjszakai szállás ára 100 és 150 euró között van egy kétágyas szoba esetében, és karácsonyra és szilveszterre már nincs több szabad hely – írja a news.ro.

A kétezer méteres tengerszint feletti magasságban található szállodát már szinte 20 éve minden téli szezonban felépítik, és mintegy tízezer jégtömböt használnak fel hozzá. A különös hotel a Fogarasi-havasok egyik legszebb gleccservölgyében, a Balea-katlanban épül fel 2050 m magasan, minden évben más és más formában. Az építkezés a hideg idő beálltával, rendszerint november elején kezdődik és december végére készül el a környéken páratlan építmény. A méretes, kb. 1 méter hosszú hasábokat, melyek súlya 50-60 kg körül van, láncfűrésszel vágják ki a Bâlea-tó felszínét borító vastag jégpáncélból, majd a hómobillal szállítják a közeli építőtelepre. Az egymásra rakott jégtömböket vízzel locsolják meg, ami megfagyva egyetlen szilárd tömbbé forrasztja őket.

A Fogarasi-havasokban mindig van hó – Fotó: Facebook-oldal
A Fogarasi-havasokban mindig van hó – Fotó: Facebook-oldal

Idén is karácsony előtt már végeztek a rendhagyó szálláshely megépítésével, amelybe december 22-én már becsekkoltak az első turisták, és karácsony estére már teljesen megtelt. Az üzemeltetők szerint az ünnepek utánra elkészült a jégszálloda mellé a jégkápolna is, amely szintén sok kirándulót vonz a téli vidékre, amely egyébként a Transzfogarasi út téli lezárása idején a Bâlea-vízeséstől csakis felvonóval közelíthető meg.

A kétszemélyes szobákért 100 és 150 euró közötti árat kell fizetni. December 28-án, december 31-én és január 1-jére az egész szálloda tele van. A vendégek túlnyomó többsége külföldi, a turistáknak körutakat szerveznek, melynek során elviszik őket Nagyszebenbe, Segesvárra, Brassóba vagy akár Bukarestbe is

A szálloda étterme – Fotó: Facebook-oldal
A szálloda étterme – Fotó: Facebook-oldal

A jéghotelben a szobahőmérséklet 0 és -2 Celsius-fok között változik. A szobában van egy jégasztal a csomagoknak, egy lámpa kapcsolóval és egy kétszemélyes, természetesen jégből készült ágy. A szobákban mindössze egy függönyt használnak ajtóként, ez választja el a szobát az középső teremtől, amely ebédlőként szolgál és jégből készült bárpult is található benne.

A különösen a külföldi turisták által keresett szálláshelynek van egy étterme is, amely idén jelölést kapott a LUXlife brit életmódmagazin által szervezett Restaurant and Bar Awards 2023-as díjátadón való részvételre – jelentették be a szálloda illetékesei a közösségimédia-oldalukon.

A jéghotel egy átlagos évben május 1-ig üzemel, hacsak a tavaszi hőmérsékletek nem olyan magasak, hogy korábban kezdjenek el olvadni a jégtömbök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!