Több mint 18 millió lejes támogatást ígért a turisztikai minisztérium egy amerikai akciófilmre, most a bíróság kötelezi a kifizetésére

2022. december 5. – 15:36

Több mint 18 millió lejes támogatást ígért a turisztikai minisztérium egy amerikai akciófilmre, most a bíróság kötelezi a kifizetésére
Chris Pine a Bérkatona című filmben – Fotó: Paramount Pictures

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 18,5 millió lej (3,7 millió euró) kifizetésére kötelezi a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság a turisztikai minisztériumot, mert az említett tárca egy finanszírozási megállapodásban vállalta egy amerikai akciófilm romániai forgatásának támogatását, de aztán nem akarta azt kifizetni, írja a wall-street.ro.

A Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs és Eddie Marsan szereplésével forgatott The Contractor (Magyarországon A bérkatona címmel került forgalomba) támogatására kötött megállapodást a minisztérium a romániai produkciós céggel. Az Icon Films egyébként a legnagyobb filmipari produkciós vállalat Romániában, többek között nekik „köszönhetjük”, hogy romániai helyszíneken forgatták a Netfilx jelenlegi sztársorozatát, a Wednesdayt.

A törvény szerint az állami támogatás a romániai filmgyártási költségek legfeljebb 45%-át fedezheti. A film összköltségvetése 40-50 millió dollár körül volt, de természetesen nem csak nálunk forgatták. Az április elsején bemutatott akciófilm egyébként totális bukás lett, a teljes bevétele 3,5 millió dollár körül alakult, a romániai mozikba pedig el sem jutott.

A román állam viszont nem teljesített a szerződésben vállalt kötelezettségét, ezért az Icon Films beperelte, és 18,5 millió lej plusz kamatok kifizetését követelte. A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság most a gyártónak adott igazat. A döntés még nem jogerős.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!