Több mint 18 millió lejes támogatást ígért a turisztikai minisztérium egy amerikai akciófilmre, most a bíróság kötelezi a kifizetésére

2022. december 5. – 15:36

Több mint 18 millió lejes támogatást ígért a turisztikai minisztérium egy amerikai akciófilmre, most a bíróság kötelezi a kifizetésére
Chris Pine a Bérkatona című filmben – Fotó: Paramount Pictures

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 18,5 millió lej (3,7 millió euró) kifizetésére kötelezi a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság a turisztikai minisztériumot, mert az említett tárca egy finanszírozási megállapodásban vállalta egy amerikai akciófilm romániai forgatásának támogatását, de aztán nem akarta azt kifizetni, írja a wall-street.ro.

A Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs és Eddie Marsan szereplésével forgatott The Contractor (Magyarországon A bérkatona címmel került forgalomba) támogatására kötött megállapodást a minisztérium a romániai produkciós céggel. Az Icon Films egyébként a legnagyobb filmipari produkciós vállalat Romániában, többek között nekik „köszönhetjük”, hogy romániai helyszíneken forgatták a Netfilx jelenlegi sztársorozatát, a Wednesdayt.

A törvény szerint az állami támogatás a romániai filmgyártási költségek legfeljebb 45%-át fedezheti. A film összköltségvetése 40-50 millió dollár körül volt, de természetesen nem csak nálunk forgatták. Az április elsején bemutatott akciófilm egyébként totális bukás lett, a teljes bevétele 3,5 millió dollár körül alakult, a romániai mozikba pedig el sem jutott.

A román állam viszont nem teljesített a szerződésben vállalt kötelezettségét, ezért az Icon Films beperelte, és 18,5 millió lej plusz kamatok kifizetését követelte. A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság most a gyártónak adott igazat. A döntés még nem jogerős.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!