Már a Nép Ügyvédje is felszólította a brassói városvezetést a Zsinór utca védelmére

2022. november 21. – 12:50

frissítve

Már a Nép Ügyvédje is felszólította a brassói városvezetést a Zsinór utca védelmére
A brassói Zsinór utca – Fotó: Mariana Pryimachuk / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A grafittiző látogatók miatt ismét felmerült, hogy éjszakára lezárják Brassó egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, a Zsinór utcát, amelyik Európa egyik legkeskenyebb utcája, írja az Adevărul.

Augusztusban a Brassói Történelmi Műemlékek Alapítvány már javasolta az utca lezárását az ott lakókat zavaró éjszakai hangoskodók és a falat firkálók miatt.

Novemberben a Nép Ügyvédje is kérte a brassói polgármesteri hivatalt, hogy találjon megoldást a Zsinór utca védelmére.

A brassói önkormányzat válaszában közölte, hogy elkészült a Zsinór utca helyreállításának építészeti terve, amely szerint a falakat speciális, falfirka elleni festékkel vonnák be, az utca két végét pedig éjszakára ráccsal zárnák le. Tervezik köztéri kamera felszerelését is.

Az utcát szegélyező ingatlanok egyébként magántulajdonban vannak, a falak helyreállításának finanszírozásához így az önkormányzat csak hozzájárulhat a tulajdonosokkal kötött partnerség keretében.

A útikönyvek szerint a Zsinór utca Európa harmadik legszűkebb utcája, a németországi Reutlingenben található Spreuerhofstraße és az angliai Exeterben található Parliament Street után.

A Wikipédia szerint a Zsinór utca első írásos említése 1674-ből való, de már a 15. század közepe előtt is létezett. A 20. századra az utca már fokozatosan lepusztult, mígnem 1998-ben a felújítása mellett nem döntöttek. Ezután lett a város kedvelt turistalátványossága. Az utca hosszúsága 83 méter, szélessége 111 és 135 centiméter között váltakozik. A Wikipédia említ forrásokat, amelyek Európa negyedik, más szerint a hatodik legszűkebb utcája.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!