Már a Nép Ügyvédje is felszólította a brassói városvezetést a Zsinór utca védelmére

2022. november 21. – 11:50

frissítve

Már a Nép Ügyvédje is felszólította a brassói városvezetést a Zsinór utca védelmére
A brassói Zsinór utca – Fotó: Mariana Pryimachuk / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A grafittiző látogatók miatt ismét felmerült, hogy éjszakára lezárják Brassó egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, a Zsinór utcát, amelyik Európa egyik legkeskenyebb utcája, írja az Adevărul.

Augusztusban a Brassói Történelmi Műemlékek Alapítvány már javasolta az utca lezárását az ott lakókat zavaró éjszakai hangoskodók és a falat firkálók miatt.

Novemberben a Nép Ügyvédje is kérte a brassói polgármesteri hivatalt, hogy találjon megoldást a Zsinór utca védelmére.

A brassói önkormányzat válaszában közölte, hogy elkészült a Zsinór utca helyreállításának építészeti terve, amely szerint a falakat speciális, falfirka elleni festékkel vonnák be, az utca két végét pedig éjszakára ráccsal zárnák le. Tervezik köztéri kamera felszerelését is.

Az utcát szegélyező ingatlanok egyébként magántulajdonban vannak, a falak helyreállításának finanszírozásához így az önkormányzat csak hozzájárulhat a tulajdonosokkal kötött partnerség keretében.

A útikönyvek szerint a Zsinór utca Európa harmadik legszűkebb utcája, a németországi Reutlingenben található Spreuerhofstraße és az angliai Exeterben található Parliament Street után.

A Wikipédia szerint a Zsinór utca első írásos említése 1674-ből való, de már a 15. század közepe előtt is létezett. A 20. századra az utca már fokozatosan lepusztult, mígnem 1998-ben a felújítása mellett nem döntöttek. Ezután lett a város kedvelt turistalátványossága. Az utca hosszúsága 83 méter, szélessége 111 és 135 centiméter között váltakozik. A Wikipédia említ forrásokat, amelyek Európa negyedik, más szerint a hatodik legszűkebb utcája.