A hangoskodók miatt éjszakákra lezárhatják a brassói Zsinór utcát

2022. augusztus 18. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éjszakákra lezárhatják a brassói Zsinór utcát, a város egyik turisztikai látványosságát, amit Európa egyik legkeskenyebb utcájának tartanak. A Brassói Történelmi Műemlékek Alapítvány rácsokat akar felszereltetni az utca bejárataihoz, írja a G4Media a Rador hírügynökség tájékoztatása alapján.

„A látogató láthatja majd az utcát, de nem fog tudni átkelni rajta” – idézik az alapítvány igazgatóját, Kristina Creoşteanut, aki szerint éjszakánként olyan nagy zajt csapnak most a járókelők, hogy az ott élők nem tudnak aludni. Bár az utcára nem nyílnak kapuk és bejáratok, de ablakok igen, és az utcán nem csak a gyalogosan kelnek át, hanem robogóval és motorral is, ami jelentősen megnehezíti az ott élők pihenését.

Emellett az utcai firkálók ellen is tenne ezzel az alapítvány. 2018-ban a hatóságok ugyan kijelöltek egy területet, ahol a turisták az üzeneteiket hagyhatják, de végül az egész utcát összefirkálták. Az alapítvány illetékese azt állítja, hogy az utca rehabilitációja közel 600 ezer lejébe került az önkormányzatnak.

A útikönyvek szerint a Zsinór utca Európa harmadik legszűkebb utcája, a németországi Reutlingenben található Spreuerhofstraße és az angliai Exeterben található Parliament Street után.

A Wikipédia szerint a Zsinór utca első írásos említése 1674-ből való, de már a 15. század közepe előtt is létezett. A 20. századra az utca már fokozatosan lepusztult, mígnem 1998-ben a felújítása mellett nem döntöttek. Ezután lett a város kedvelt turistalátványossága. Az utca hosszúsága 83 méter, szélessége 111 és 135 centiméter között váltakozik. A Wikipédia említ forrásokat, amelyek Európa negyedik, más szerinte a hatodik legszűkebb utcája.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!