Három nap áram és gáz nélkül a tél közepén: elkezdődött Románia első blackout-gyakorlata

2022. november 20. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Megkezdődött Románia első nagy áramszüneti gyakorlata a Szeben megyei Medgyes városában. Célja, hogy megtanítson minket arra, hogyan éljünk túl egy hosszú távú áramszünetet fűtés nélkül. A nagy blackouttal kapcsolatos összeesküvés-elméletek 2021-ben terjedtek futótűként a közösségi portálokon, aztán az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett energiahiány miatt szerte Európában egyre rendszeresebbé válnak azok a nagyszabású gyakorlatok, amelyek során a hatóságok kipróbálják, működőképesek-e azok a forgatókönyvek, amelyeket életbe léptetnének egy ilyen energiakiesés alkalmával.

A három napos blackout-gyakorlatot először szervezik meg Romániában, a sajtónak Dumitru Chiseliță az Intelligens Energia Egyesület elnöke nyilatkozott. Elmondása szerint, bár nem valószínű, hogy a közeljövőben ekkora méretű áramkiesés történne meg Romániának valamelyik részében, a lakosságot fel kell készíteni minden eshetőségre. Ehhez hasonló gyakorlatokra szerte Európában volt már példa.

A három napos gyakorlat során a résztvevők megpróbálják alkalmazni azokat a gyakorlati tanácsokat, amelyeket a szakemberek összegyűjtöttek egy túlélési kisokosban. Eszerint egy áramszünet átvészeléséhez jó, ha otthon vastag takarókat és egy sátrat tartunk készenlétben. Amikor bekövetkezik a blackout, akkor a sátrat egy olyan szobában állítsuk fel, amely nem a ház sarkán van, így a falak nem néznek közvetlenül kifelé, és melegen tart minket, amikor a központi fűtés kiesik. Ugyanígy, ha lehetőség van rá, akkor ajánlott a hordozható kályhák beszerzése, természetesen a hozzávaló fakészlettel és az önálló akkumulátoros generátorokkal a gázszellőztetéshez.

Az alternatív fény- és energiaforrások biztosításán túl, jó ha kézügyben vannak azok a túléléshez szükséges dolgok, amelyek személyektől függően változóak lehetnek. ezeket össze lehet gyűjteni egy táskába vagy hátizsákba, amit tartsunk kézügyben. Ide tegyük be először is azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen használunk, ha krónikus betegek vagyunk. A víz nem hiányozhat, bizonyos mennyiségű élelemre, néhány konzervre is szükség van. Ugyanakkor akkumulátor, zseblámpa, elektromos tárolórendszerek. Vannak különböző egyszerű tárolórendszerek, amelyek valamilyen forrásból töltődnek fel. A töltés történhet az autó akkumulátorától, napenergiából, vagy vannak olyan eszközök, amelyek közvetlenül képesek a töltésre – magyarázta el Dumitru Chiseliță szervező.

Az ország első áramszüneti gyakorlata hétfőn ér véget, a háromnapos tapasztalatok összefoglalóját is ismertetni fogják a szervezők a sajtóval.

Nagy területet érintő áramszünet Romániában legutóbb 2022. január 8-án volt. Akkor, a kora délutáni órákban az észak-nyugati megyék területének egy részén szakadt meg az áramszolgáltatás. Az érintett fogyasztók nagy részénél 55 percen belül sikerült visszaállítani a fogyasztást, teljesen pedig egy és háromnegyed óra alatt szüntették meg az áramkimaradást, melyet egy Horvátországban bekövetkezett üzemzavar okozott. A Nyugat-Balkánon történt üzemzavar Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását, ahol egyes fogyasztókat ideiglenesen lekapcsoltak, hogy egyensúlyban tartsák az energiarendszert.

Románia történetének legnagyobb áramszünete 1977. május 10-én következett be, az egész országra kiterjedt, s körülbelül 5 órán át tartott. Becslések szerint az áramkimaradás által okozott kár nagyobb volt, mint az ugyanazon év márciusában Bukarestben pusztító földrengésé.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!