Három nap áram és gáz nélkül a tél közepén: elkezdődött Románia első blackout-gyakorlata

2022. november 20. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Megkezdődött Románia első nagy áramszüneti gyakorlata a Szeben megyei Medgyes városában. Célja, hogy megtanítson minket arra, hogyan éljünk túl egy hosszú távú áramszünetet fűtés nélkül. A nagy blackouttal kapcsolatos összeesküvés-elméletek 2021-ben terjedtek futótűként a közösségi portálokon, aztán az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett energiahiány miatt szerte Európában egyre rendszeresebbé válnak azok a nagyszabású gyakorlatok, amelyek során a hatóságok kipróbálják, működőképesek-e azok a forgatókönyvek, amelyeket életbe léptetnének egy ilyen energiakiesés alkalmával.

A három napos blackout-gyakorlatot először szervezik meg Romániában, a sajtónak Dumitru Chiseliță az Intelligens Energia Egyesület elnöke nyilatkozott. Elmondása szerint, bár nem valószínű, hogy a közeljövőben ekkora méretű áramkiesés történne meg Romániának valamelyik részében, a lakosságot fel kell készíteni minden eshetőségre. Ehhez hasonló gyakorlatokra szerte Európában volt már példa.

A három napos gyakorlat során a résztvevők megpróbálják alkalmazni azokat a gyakorlati tanácsokat, amelyeket a szakemberek összegyűjtöttek egy túlélési kisokosban. Eszerint egy áramszünet átvészeléséhez jó, ha otthon vastag takarókat és egy sátrat tartunk készenlétben. Amikor bekövetkezik a blackout, akkor a sátrat egy olyan szobában állítsuk fel, amely nem a ház sarkán van, így a falak nem néznek közvetlenül kifelé, és melegen tart minket, amikor a központi fűtés kiesik. Ugyanígy, ha lehetőség van rá, akkor ajánlott a hordozható kályhák beszerzése, természetesen a hozzávaló fakészlettel és az önálló akkumulátoros generátorokkal a gázszellőztetéshez.

Az alternatív fény- és energiaforrások biztosításán túl, jó ha kézügyben vannak azok a túléléshez szükséges dolgok, amelyek személyektől függően változóak lehetnek. ezeket össze lehet gyűjteni egy táskába vagy hátizsákba, amit tartsunk kézügyben. Ide tegyük be először is azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen használunk, ha krónikus betegek vagyunk. A víz nem hiányozhat, bizonyos mennyiségű élelemre, néhány konzervre is szükség van. Ugyanakkor akkumulátor, zseblámpa, elektromos tárolórendszerek. Vannak különböző egyszerű tárolórendszerek, amelyek valamilyen forrásból töltődnek fel. A töltés történhet az autó akkumulátorától, napenergiából, vagy vannak olyan eszközök, amelyek közvetlenül képesek a töltésre – magyarázta el Dumitru Chiseliță szervező.

Az ország első áramszüneti gyakorlata hétfőn ér véget, a háromnapos tapasztalatok összefoglalóját is ismertetni fogják a szervezők a sajtóval.

Nagy területet érintő áramszünet Romániában legutóbb 2022. január 8-án volt. Akkor, a kora délutáni órákban az észak-nyugati megyék területének egy részén szakadt meg az áramszolgáltatás. Az érintett fogyasztók nagy részénél 55 percen belül sikerült visszaállítani a fogyasztást, teljesen pedig egy és háromnegyed óra alatt szüntették meg az áramkimaradást, melyet egy Horvátországban bekövetkezett üzemzavar okozott. A Nyugat-Balkánon történt üzemzavar Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását, ahol egyes fogyasztókat ideiglenesen lekapcsoltak, hogy egyensúlyban tartsák az energiarendszert.

Románia történetének legnagyobb áramszünete 1977. május 10-én következett be, az egész országra kiterjedt, s körülbelül 5 órán át tartott. Becslések szerint az áramkimaradás által okozott kár nagyobb volt, mint az ugyanazon év márciusában Bukarestben pusztító földrengésé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!