Az elmúlt negyven évben 50 százalékkal csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma

2022. november 17. – 09:17

frissítve

Az elmúlt negyven évben 50 százalékkal csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma
A személyzet egyik tagja figyeli egy donor spermájának mozgását a Keio Egyetemi Kórházban, Tokióban – Fotó: Yuichi Yamazaki / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 46 év során az átlagos spermiumszám világszerte drámai módon, több mint 50%-kal csökkent, és 2000 óta ez a tendencia felgyorsult. Ezek a Human Reproduction Update című folyóiratban nemrégiben közzétett, a jeruzsálemi Héber Egyetem és a New York-i Icahn School of Medicine tudósai által végzett tanulmány riasztó eredményei, amelyeket az Il Fatto Quotidiano és a Hotnews idéz. A Hagai Levine és Shanna Swan tudósok által vezetett, dán, brazil, spanyol, izraeli és amerikai kutatókból álló nemzetközi csoport 53 országban 2011 és 2018 között gyűjtött adatokat értékelt. A szakértők Dél- és Közép-Amerika, Ázsia és Afrika régióiban vizsgálták a spermiumok számának alakulását.

Ugyanez a kutatócsoport már korábban is kimutatta a spermiumok számának csökkenését Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában, és az új tanulmány azt mutatja, hogy ez a tendencia a 21. században felgyorsul.

''Az adatok több mint beszédesek, és azt mutatják, hogy sürgősen megoldást kell találnunk a férfiak termékenységét fenyegető veszélyre. Ez nem halogatható tovább" – mondja Luigi Montano, uroandrológus, az EcoFoodFertility kutatási projekt koordinátora és az Olasz Humán Reprodukciós Társaság (SIRU) Andrológiai Osztályának elnöke.

Az már evidenciának számít, hogy a környezetszennyezés, az egészségtelen életmód, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja úgy a női, mint a férfi reprodukciós képességeket. erre azonban eddig csak a nyugati országokban gyűjtöttek adatokat. az új vizsgálatok azonban olyan kontinenseket, országokat is lefednek, ahol eddig a reprodukciós ráta magas volt

''Ez az első alkalom, hogy az adatok jelentős csökkenést mutatnak a spermiumok teljes számában és koncentrációjában, különösen Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában – olyan régiókban, ahol az elmúlt két évtizedben jelentős mértékű környezetszennyezés volt tapasztalható'' – magyarázta Montano professzor.

A szerzők a magzati élet során a reproduktív traktus fejlődését is megvizsgálták, és olyan változások bekövetkezését figyelték meg, amelyek már jelzésértékűek a felnőttkori termékenység károsodását illetően és a reproduktív diszfunkció egyéb mutatóival kapcsolatban. Emiatt a tudósok felhívják a figyelmet, hogy a férfiak termékenységének károsodása még súlyosabb és mélyebb lehet, mint ami a spermaszám és a spermiumkoncentráció elemzésével kimutatható.

Önmagában nemcsak a koncentrációcsökkenés, hanem a csökkenés ütemének gyorsulása is aggasztó. Az 1972 óta az összes kontinensen gyűjtött minták alapján a spermiumkoncentráció évente 1,16 százalékkal csökkent, az arány viszont 2000 óta eléri a 2,64 százalékot.

A Guardian több nemzetközi szakembert reagáltatott az eredményekre. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora, aki nem vett részt a munkában, elismerően nyilatkozott az elemzésről, de elmondta, hogy nem győzték meg őt az eredmények arról, hogy valóban van-e csökkenés.

"A spermiumok megszámlálása, még az arany standard technikával [a laboratóriumi eljárás megnevezése], a hemocitometriával is nagyon nehéz" – mondta. "Úgy vélem, hogy az idő múlásával egyszerűen jobbak lettünk benne, mert világszerte fejlődtek a képzési és minőségellenőrzési programok. Még mindig úgy gondolom, hogy nagyrészt ezt látjuk az adatokban".

Más tudósok azonban elismerték, hogy a csökkenés mindenesetre az utóbbi években erőteljesebb volt. Tina Kold Jensen, a Dél-Dániai Egyetem munkatársa szerint az új tanulmány egy aggasztó tendenciát összegez. "Ez a tendencia egy kicsit ijesztő számomra" – mondta. Richard Sharpe professzor, az Edinburgh-i Egyetem férfi reproduktív egészséggel foglalkozó szakértője szerint az új adatok azt mutatják, hogy a tendencia világméretű jelenségnek tűnik.

Bár nem világos, hogy mi állhat a nyilvánvaló tendencia hátterében, az egyik feltételezés szerint az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok vagy más környezeti tényezők játszhatnak szerepet, amelyek már az anyaméhben hatnak a magzatra. A szakértők szerint az olyan tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a helytelen táplálkozás szintén szerepet játszhatnak, és az egészséges életmód segíthet a spermiumok számának növelésében.

Sharpe professzor szerint a csökkenés azt jelentheti, hogy a pároknak tovább tart a fogamzás, és sokak számára az idő nem az ő oldalukon áll, mivel halogatják a fogamzási kísérleteket, amíg a nő a 30-as vagy 40-es éveiben jár, amikor a termékenysége már csökken. "A legfontosabb pont, amit ki kell emelni, hogy ez kétségbeejtően rossz hír a párok termékenységére nézve" – mondta.

Sharpe szerint azonban "ezek a problémák nem csak a gyermeket vállalni próbáló párok számára jelentenek problémát. A társadalom számára is óriási problémát jelentenek a következő mintegy 50 évben, mivel egyre kevesebb fiatal lesz, aki dolgozhat és támogathatja az idősek egyre növekvő rétegét."

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!