Az elmúlt negyven évben 50 százalékkal csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma

2022. november 17. – 09:17

frissítve

Az elmúlt negyven évben 50 százalékkal csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma
A személyzet egyik tagja figyeli egy donor spermájának mozgását a Keio Egyetemi Kórházban, Tokióban – Fotó: Yuichi Yamazaki / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 46 év során az átlagos spermiumszám világszerte drámai módon, több mint 50%-kal csökkent, és 2000 óta ez a tendencia felgyorsult. Ezek a Human Reproduction Update című folyóiratban nemrégiben közzétett, a jeruzsálemi Héber Egyetem és a New York-i Icahn School of Medicine tudósai által végzett tanulmány riasztó eredményei, amelyeket az Il Fatto Quotidiano és a Hotnews idéz. A Hagai Levine és Shanna Swan tudósok által vezetett, dán, brazil, spanyol, izraeli és amerikai kutatókból álló nemzetközi csoport 53 országban 2011 és 2018 között gyűjtött adatokat értékelt. A szakértők Dél- és Közép-Amerika, Ázsia és Afrika régióiban vizsgálták a spermiumok számának alakulását.

Ugyanez a kutatócsoport már korábban is kimutatta a spermiumok számának csökkenését Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában, és az új tanulmány azt mutatja, hogy ez a tendencia a 21. században felgyorsul.

''Az adatok több mint beszédesek, és azt mutatják, hogy sürgősen megoldást kell találnunk a férfiak termékenységét fenyegető veszélyre. Ez nem halogatható tovább" – mondja Luigi Montano, uroandrológus, az EcoFoodFertility kutatási projekt koordinátora és az Olasz Humán Reprodukciós Társaság (SIRU) Andrológiai Osztályának elnöke.

Az már evidenciának számít, hogy a környezetszennyezés, az egészségtelen életmód, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja úgy a női, mint a férfi reprodukciós képességeket. erre azonban eddig csak a nyugati országokban gyűjtöttek adatokat. az új vizsgálatok azonban olyan kontinenseket, országokat is lefednek, ahol eddig a reprodukciós ráta magas volt

''Ez az első alkalom, hogy az adatok jelentős csökkenést mutatnak a spermiumok teljes számában és koncentrációjában, különösen Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában – olyan régiókban, ahol az elmúlt két évtizedben jelentős mértékű környezetszennyezés volt tapasztalható'' – magyarázta Montano professzor.

A szerzők a magzati élet során a reproduktív traktus fejlődését is megvizsgálták, és olyan változások bekövetkezését figyelték meg, amelyek már jelzésértékűek a felnőttkori termékenység károsodását illetően és a reproduktív diszfunkció egyéb mutatóival kapcsolatban. Emiatt a tudósok felhívják a figyelmet, hogy a férfiak termékenységének károsodása még súlyosabb és mélyebb lehet, mint ami a spermaszám és a spermiumkoncentráció elemzésével kimutatható.

Önmagában nemcsak a koncentrációcsökkenés, hanem a csökkenés ütemének gyorsulása is aggasztó. Az 1972 óta az összes kontinensen gyűjtött minták alapján a spermiumkoncentráció évente 1,16 százalékkal csökkent, az arány viszont 2000 óta eléri a 2,64 százalékot.

A Guardian több nemzetközi szakembert reagáltatott az eredményekre. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora, aki nem vett részt a munkában, elismerően nyilatkozott az elemzésről, de elmondta, hogy nem győzték meg őt az eredmények arról, hogy valóban van-e csökkenés.

"A spermiumok megszámlálása, még az arany standard technikával [a laboratóriumi eljárás megnevezése], a hemocitometriával is nagyon nehéz" – mondta. "Úgy vélem, hogy az idő múlásával egyszerűen jobbak lettünk benne, mert világszerte fejlődtek a képzési és minőségellenőrzési programok. Még mindig úgy gondolom, hogy nagyrészt ezt látjuk az adatokban".

Más tudósok azonban elismerték, hogy a csökkenés mindenesetre az utóbbi években erőteljesebb volt. Tina Kold Jensen, a Dél-Dániai Egyetem munkatársa szerint az új tanulmány egy aggasztó tendenciát összegez. "Ez a tendencia egy kicsit ijesztő számomra" – mondta. Richard Sharpe professzor, az Edinburgh-i Egyetem férfi reproduktív egészséggel foglalkozó szakértője szerint az új adatok azt mutatják, hogy a tendencia világméretű jelenségnek tűnik.

Bár nem világos, hogy mi állhat a nyilvánvaló tendencia hátterében, az egyik feltételezés szerint az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok vagy más környezeti tényezők játszhatnak szerepet, amelyek már az anyaméhben hatnak a magzatra. A szakértők szerint az olyan tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a helytelen táplálkozás szintén szerepet játszhatnak, és az egészséges életmód segíthet a spermiumok számának növelésében.

Sharpe professzor szerint a csökkenés azt jelentheti, hogy a pároknak tovább tart a fogamzás, és sokak számára az idő nem az ő oldalukon áll, mivel halogatják a fogamzási kísérleteket, amíg a nő a 30-as vagy 40-es éveiben jár, amikor a termékenysége már csökken. "A legfontosabb pont, amit ki kell emelni, hogy ez kétségbeejtően rossz hír a párok termékenységére nézve" – mondta.

Sharpe szerint azonban "ezek a problémák nem csak a gyermeket vállalni próbáló párok számára jelentenek problémát. A társadalom számára is óriási problémát jelentenek a következő mintegy 50 évben, mivel egyre kevesebb fiatal lesz, aki dolgozhat és támogathatja az idősek egyre növekvő rétegét."

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!