Négy elemis végzettségű hekker sorra törte fel a romániai közintézmények honlapjait

2022. november 16. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Sokat elmond a román állami intézmények honlapjainak biztonságáról az, hogy egy kiskorú, mindössze négy osztályos végzettséggel rendelkező fiú több hónapon keresztül azzal szórakozott, hogy különböző hivatalos oldalakat tört fel. A hekker akkor bukott le, miután kétszer feltörte a ploieşti-i helyi rendőrség honlapját. A kiberbűnöző a hivatalos információkat obszcén hirdetésekre, valamint manele- vagy felnőttfilmek videóklipjeire cserélte le. A lebukást meg úgy kell érteni, hogy a társa beárulta, nem pedig a román rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó osztálya találta meg a darknet bugyraiban rejtőzködő tinédzsert.

A nagyszebeni születésű, de jelenleg Franciaországban élő fiatalembert az a társa buktatta le, akivel együtt tervezte el, hogy más állami intézmények honlapjait is feltöri. Lucian L.-t a ploieşti-i rendőrök azonosították és elfogták, majd a szervezett bűnözés elleni ügyészség, a DIICOT ügyészei számítógépes adatok integritásának megváltoztatása vádjával bíróság elé állították.

Az ügy felgöngyölítésekor kiderült, ugyanez a személy felelős a Kolozs Megyei Tanács honlapjának a meghekkeléséért is, ezt a bűntényt még 2021 májusában követte el, és akkor váltságdíjat követelt, hogy a bizalmas információk és a teljes adatbázis „ne kerüljön nyilvánosságra az interneten” – írja egy kolozsvári helyi portál.

Lucian L., aki a virtuális térben a Meowless nevet viseli, két másik társával együtt több Facebook-csoportot is vezetett: a „Romanian Hackers”, valamint a „Romania's Cyber Army” nevű csoportokat, amelyek a Discordon is megtalálhatók. Itt állítólag a romániai sebezhető weboldalak feltöréséről folytak megbeszélések. A fiatal Meowless azzal dicsekedett, hogy egyedül sikerült feltörnie a ploieşti-i helyi rendőrség honlapját (a nyomozók szerint kétszer is), és arra kérte barátait, hogy támogassák őt ebben a törekvésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!