A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit „edzőcipős klitoriszokhoz” hasonlítják a francia lapok

2022. november 16. – 19:08

frissítve

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit „edzőcipős klitoriszokhoz” hasonlítják a francia lapok
A párizsi olimpia és paralimpia plüssfigurái – Fotó: Stephane de Sakutin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn mutatták be a párizsi 2024-es olimpia és paralimpia kabalafiguráit, a francia lapok és nyomukban a nyugat-európai sajtó pedig máris arról cikkezik, hogy klitorisz formájuk van a Frígeknek. Bár a hivatalos álláspont szerint a frígiai sapkáról mintázták őket, a feministák mégis nagy győzelemként ünneplik a hasonlóságot.

Franciaországban a 2024-es olimpiai játékok frissen bemutatott kabalafiguráit egy óriási "edzőcipős csiklóhoz" hasonlították a francia lapok, amelyeket a Guardian szemlézett. Az összefoglaló szerint a Libération egyenesen forradalmi újításként üdvözölte, hogy a dizájnerek szakítani mertek a hagyományos fallikus szimbólummal, az Eiffel-toronnyal.

Amikor az olimpiai és paralimpiai játékok két háromszögletű, piros kabalafiguráit, a Frígeket a nagyközönség is megismerhette, akkor azt közölték, hogy „olyan kabalát kerestünk, amely megtestesíti a francia szellemiséget, magán hordozza az ország színeit és jelképezi történelmünk egy részét”. Julie Matikhine, a Párizs 2024 márkaigazgatója kiemelte, hogy az alakokat a füles frígiai sapkáról mintázták, amely nyomán – a köztársaság és a szabadság szimbólummá válva – a nagy francia forradalom idején terjedt el a vörös jakobinus sapka.

A párizsi szervezőbizottság szerint ez egy lehetőség volt arra, hogy "a francia szellemiséget valami új ötlettel testesítsék meg", szakítva az olimpiai játékokhoz gyakran választott hagyományos állatfigurával.

A kis piros figurákat azonban gyorsan mosolygós arcú csiklóhoz hasonlították a francia lapokban, ugyanis egyesek szerint feltűnő a hasonlóság azzal az óriási felfújható, piros klitorisszal, amelyet az Eiffel-toronnyal szemben helyezett el a tavalyi Nemzetközi Nőnapon egy feminista csoport, amely több felvilágosítást és tudományos kutatást követelt arról a szervről, amelynek egyetlen funkciója a női orgazmus.

A Gang du Clito tagjai egy 5 méter magas felfújható klitoriszt cipelnek a nemzetközi nőnap alkalmából Párizsban – Fotó: Stefano Rellandini / AFP
A Gang du Clito tagjai egy 5 méter magas felfújható klitoriszt cipelnek a nemzetközi nőnap alkalmából Párizsban – Fotó: Stefano Rellandini / AFP



Quentin Girard újságíró a Libérationban megjelent véleménycikkében ünnepelte, hogy a kabalák kalapjának lötyögő hegyét valójában csikló makkjának tekintik.
Azt mondta, "anatómiai szempontból" az, hogy egy klitorisz a francia olimpia kabalafigurája, "nagyon jó hír", és azt jelenti, hogy a tabuk és a felvilágosítás hiánya miatt évekig tartó időszak után az ország kollektíven "végre megértette, hogyan néz ki a női nemi szervnek ez a rendkívül fontos része".

Hozzátette, hogy "politikai szempontból sem rossz dolog, hogy Párizs elengedi az örök fallikus Eiffel-tornyot" egy klitorisz javára, amely a francia főváros új, "forradalmi és feminista" ábrázolása.

A közösségi médiában a csikló alakú kabalák körül kialakult elkerülhetetlen vitában azonban egy középiskolai tanár szerint a háromszög alakú, leegyszerűsítő design megerősítheti a társadalom homályos elképzelését a női anatómia kevéssé tárgyalt részével kapcsolatban, és azt javasolta, hogy biológiatanárokat is vonjanak be az újratervezésükhöz.

Julia Pietri, feminista író és kiadó, aki egy utcai művészeti kampányt vezetett a klitoriszról szóló felvilágosítás érdekében, azt mondta a párizsi kabalákról: "Mulatságosnak találom, mert sokáig kampányoltam a csikló anatómiájának megismertetéséért, és négy évvel ezelőtt, amikor elindítottuk a kampányt, kevesen ismerték fel a klitoriszt. Ma boldog vagyok és örülök, hogy mindannak köszönhetően, ami a feminizmusban történt, az emberek legalább felismerik a csiklót. Ez azt mutatja, hogy most már a populáris kultúrában is jelen van, és ez egy győzelem"."

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!