A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit „edzőcipős klitoriszokhoz” hasonlítják a francia lapok

2022. november 16. – 19:08

frissítve

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit „edzőcipős klitoriszokhoz” hasonlítják a francia lapok
A párizsi olimpia és paralimpia plüssfigurái – Fotó: Stephane de Sakutin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn mutatták be a párizsi 2024-es olimpia és paralimpia kabalafiguráit, a francia lapok és nyomukban a nyugat-európai sajtó pedig máris arról cikkezik, hogy klitorisz formájuk van a Frígeknek. Bár a hivatalos álláspont szerint a frígiai sapkáról mintázták őket, a feministák mégis nagy győzelemként ünneplik a hasonlóságot.

Franciaországban a 2024-es olimpiai játékok frissen bemutatott kabalafiguráit egy óriási "edzőcipős csiklóhoz" hasonlították a francia lapok, amelyeket a Guardian szemlézett. Az összefoglaló szerint a Libération egyenesen forradalmi újításként üdvözölte, hogy a dizájnerek szakítani mertek a hagyományos fallikus szimbólummal, az Eiffel-toronnyal.

Amikor az olimpiai és paralimpiai játékok két háromszögletű, piros kabalafiguráit, a Frígeket a nagyközönség is megismerhette, akkor azt közölték, hogy „olyan kabalát kerestünk, amely megtestesíti a francia szellemiséget, magán hordozza az ország színeit és jelképezi történelmünk egy részét”. Julie Matikhine, a Párizs 2024 márkaigazgatója kiemelte, hogy az alakokat a füles frígiai sapkáról mintázták, amely nyomán – a köztársaság és a szabadság szimbólummá válva – a nagy francia forradalom idején terjedt el a vörös jakobinus sapka.

A párizsi szervezőbizottság szerint ez egy lehetőség volt arra, hogy "a francia szellemiséget valami új ötlettel testesítsék meg", szakítva az olimpiai játékokhoz gyakran választott hagyományos állatfigurával.

A kis piros figurákat azonban gyorsan mosolygós arcú csiklóhoz hasonlították a francia lapokban, ugyanis egyesek szerint feltűnő a hasonlóság azzal az óriási felfújható, piros klitorisszal, amelyet az Eiffel-toronnyal szemben helyezett el a tavalyi Nemzetközi Nőnapon egy feminista csoport, amely több felvilágosítást és tudományos kutatást követelt arról a szervről, amelynek egyetlen funkciója a női orgazmus.

A Gang du Clito tagjai egy 5 méter magas felfújható klitoriszt cipelnek a nemzetközi nőnap alkalmából Párizsban – Fotó: Stefano Rellandini / AFP
A Gang du Clito tagjai egy 5 méter magas felfújható klitoriszt cipelnek a nemzetközi nőnap alkalmából Párizsban – Fotó: Stefano Rellandini / AFP



Quentin Girard újságíró a Libérationban megjelent véleménycikkében ünnepelte, hogy a kabalák kalapjának lötyögő hegyét valójában csikló makkjának tekintik.
Azt mondta, "anatómiai szempontból" az, hogy egy klitorisz a francia olimpia kabalafigurája, "nagyon jó hír", és azt jelenti, hogy a tabuk és a felvilágosítás hiánya miatt évekig tartó időszak után az ország kollektíven "végre megértette, hogyan néz ki a női nemi szervnek ez a rendkívül fontos része".

Hozzátette, hogy "politikai szempontból sem rossz dolog, hogy Párizs elengedi az örök fallikus Eiffel-tornyot" egy klitorisz javára, amely a francia főváros új, "forradalmi és feminista" ábrázolása.

A közösségi médiában a csikló alakú kabalák körül kialakult elkerülhetetlen vitában azonban egy középiskolai tanár szerint a háromszög alakú, leegyszerűsítő design megerősítheti a társadalom homályos elképzelését a női anatómia kevéssé tárgyalt részével kapcsolatban, és azt javasolta, hogy biológiatanárokat is vonjanak be az újratervezésükhöz.

Julia Pietri, feminista író és kiadó, aki egy utcai művészeti kampányt vezetett a klitoriszról szóló felvilágosítás érdekében, azt mondta a párizsi kabalákról: "Mulatságosnak találom, mert sokáig kampányoltam a csikló anatómiájának megismertetéséért, és négy évvel ezelőtt, amikor elindítottuk a kampányt, kevesen ismerték fel a klitoriszt. Ma boldog vagyok és örülök, hogy mindannak köszönhetően, ami a feminizmusban történt, az emberek legalább felismerik a csiklót. Ez azt mutatja, hogy most már a populáris kultúrában is jelen van, és ez egy győzelem"."

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!