Olaszországban 101 éves donor máját használták fel transzplantációra, a szervátültetés sikeres volt

2022. november 14. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges világpremiert jegyeztek a szervátültetések terén. Egy több mint 100 éves nő máját, aki elhunyt, sikeresen használták fel transzplantációs célokra, és az egészséges szervvel egy májátültetésre váró beteg életét sikerült megmenteni, adta hírül a Rai News.

Az orvosi premierre Olaszországban került sor, és az olasz egészségügyi minisztérium sajtónyilatkozatban hívta fel a figyelmet az eseményre, ugyanis ez az első alkalom, hogy ilyen idős donortól nyert szeret használnak fel transzplantációra. A beavatkozásra a firenzei San Giovani di Dio kórházban került sor.

A szerv kiemelését, amelynek nincs dokumentált előzménye a tudományos irodalomban, a múlt héten végezték el a firenzei San Giovanni di Dio kórházban egy 100 éves, 10 hónapos és 1 napos korában elhunyt betegen: máját a szakemberek alkalmasnak ítélték és sikeresen átültették egy, a pisai egyetemi kórház várólistáján szereplő személybe.

Korábban az Olaszországban valaha regisztrált legidősebb szervdonor egy nő volt, aki 97 évesen és 7 hónapos korában halt meg tavaly október végén Fabrianóban, és ez az eset négy másik, 2003-ban, 2008-ban, 2018-ban és 2019-ben 97 évesektől származó szervadományozást is megelőzött.

„Nemzetközi szinten nem számoltak be olyan szilárd szervek adományozásáról, amelyek száz éven túl elhunyt emberektől származnak”

- erősítette meg Massimo Cardillo, az olasz Nemzeti Transzplantációs Központ igazgatója, hozzátéve, hogy „csak néhány ritka szövetadományról tudunk, mint például a szaruhártya”.

„Ezt a transzplantációt – mondja Paolo De Simone professzor, az pisai transzplantációs klinika májsebészeti és májtranszplantációs operatív részlegének igazgatója – az összes olyan eljárás végrehajtása után végeztük el, amely a befogadó maximális biztonságát garantálja. A műtét sikeres volt, és a beteg jó állapotban van. Az eljárás az idős donorok felhasználásával kapcsolatos többéves multidiszciplináris klinikai munka és tanulmányozás megkoronázását jelenti, amelybe a pisai transzplantációs központ és Toszkána régió erőforrásokat és tervezést fektetett be”.

Adriano Peris, a toszkánai regionális transzplantációs központ koordinátora szerint „a 100 éves donortól származó májátültetés sikeres kimenetele nemcsak a csapatmunka eredménye, hanem egy olyan szervezeté is, amely egy ilyen bonyolult folyamat kimenetelét a regionális transzplantációs programokon keresztül történő hálózatépítésre bízta. Ez azt is eredményezte, hogy a polgárok bíznak egy olyan rendszerben, amely képes az adományozási szándékot konkrét cselekedetté alakítani”.

Olaszországban 2021-ben minden második donor 65 év feletti volt, a felhasznált donorok átlagéletkora pedig 60,4 év volt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!