Székelyföldön mindenki ott spórol a díszkivilágításon, ahol tud

2022. november 11. – 18:10

frissítve

Székelyföldön mindenki ott spórol a díszkivilágításon, ahol tud
Fotó: Kristó-Gothárd Hunor / Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyudvarhelyen például elmarad a hagyományos szilveszteri koncert, illetve tűzijáték. A megspórolt pénzt az oktatási intézmények fűtésére fordítják majd.

Kolozsváron úgy spórolnak a díszkivilágításon, hogy nem költenek többet rá, mint egy évvel korábban, mert azért mégsem maradhat „sötétben a város”, Szatmárnémetiben eközben a szilveszteri tűzijáték is elmarad a magas energiaárak miatt. Aradon közben – legfrissebb hírek szerint – csak a központot, illetve nagyobb körforgalmakat fogják ünnepi fényekbe öltöztetni, hogy villamosenergiát takarítsanak meg, illetve a költséghatékonyság jegyében korábban vásárolt LED-es világítótesteket/világítóelemeket használnak, és a díszkivilágítás időtartamán is igyekeznek csökkenteni. Ezzel szemben 100 ezer eurót költöttek egy 20 méter magas műfenyőre, aminek a költségei reményeik szerint néhány év alatt meg is térül.

A romániai nagyvárosok költségkímélő intézkedéseinek az összesítésekor a jelentősebb székelyföldi városok önkormányzataihoz is adatokért fordultunk, hogy lássuk, a karácsonyi díszkivilágítás tekintetében ők spórolnak-e, és ha igen, akkor hogyan.

Székelyudvarhelyen számos takarékossági intézkedést vezetnek be

Zörgő Noémi önkormányzati szóvivő elmondta, a takarékoskodás a város közvilágítását, az iskolák, templomok és középületek éjszakai megvilágítását, a karácsonyi díszkivilágítást, illetve bizonyos városrészek késői éjszakai kivilágításának korlátozásait érinti. A kivilágított utcák számát nem csökkenti a város, hanem a fényerősséget csökkenti azokon a városrészeken, ahol okos lámpatestek vannak. A fényerőt már októberben visszavették 60 százalékra.

Karácsonyi ünnepi kivilágítás idén csak a városközpontban lesz, itt is csak azokra az oszlopokra kerülnek díszek, amelyeken a fényerősséget tudják szabályozni. Így a negyedekbe, más városrészekbe idén költségcsökkentés miatt nem fognak díszek kerülni. Ezzel a fel- és leszerelés árát, valamint az elfogyasztott áram árát is megspórolják.

A magas energiaárak miatt továbbá a polgármesteri hivatal, illetve az alárendeltségébe tartozó intézmények fűtésköltségének csökkentése érdekében erőteljes racionalizálásba kezdtek. Az intézmények működtetése egyik esetben sincs veszélyben, de átszervezések zajlanak, olyan épületeket vagy épületrészeket zárnak le, amelyekben nem szükséges tevékenységeket folytatni. Emellett a napközik és iskolák kivételével a fűtött épületek benti hőmérsékletét is csökkentik. Az oktatási intézmények fűtését éppen abból a pénzből tervezi szinten tartani az önkormányzat, amit az év végi ünnepeken megspórol.

Fotó: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Facebook oldala
Fotó: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Facebook oldala

Zörgő tájékoztatása szerint pont a szilveszteri koncertre és tűzijátékra tervezett összeget, és a karácsonyi vásárra betervezett összeg egy részét fordítják erre, így Székelyudvarhelyen is elmarad a megszokott szilveszteri program, illetve a karácsonyi vásár is erőteljesen csökkentett költségvetésű lesz. Az ünnepi időszakban az adventi gyertyagyújtással és egy hatnapos karácsonyi vásárral készülnek, utóbbira a Művelődési Házzal közösen.

Sepsiszentgyörgyön abból gazdálkodnak, ami van,

igaz, ott talán már a korábbi években is jobban figyeltek a költségekre, mint máshol. Ahogyan Bedő Krisztina, az önkormányzat sajtószóvivője fogalmaz, a takarékosság jegyében nem írtak ki közbeszerzést új elemekre, a korábbi években megvásárolt LED-es elemeket, füzéreket, csillagokat, gömböket fogják használni.

A tájékoztatásuk szerint a karácsonyi vásárral is elsősorban közösségi élményt szeretnének nyújtani az embereknek, és kreatív megoldásokat keresnek. Azokat a köztéri installációkat hasznosítják újra, amelyeket az előző években is használtak. Két óriási adventi koszorút állítanak a hófehér város mesebeli díszeivel: egyet a Főtéren, egyet pedig az Állomás negyedi körforgalomban. Idén is feldíszítik az ünnepi pillanatok hátteréül szolgáló fotókeretet. Idén ezt angyalpostával is kiegészítik: egy kihelyezett ünnepi postaládába dobhatják majd be a gyerekek a karácsonyi kívánságaikat tartalmazó leveleket.

Évek óta nem vágnak ki fenyőt a város karácsonyfájához, hanem az Erzsébet park szélén álló egyik fenyőfát díszítik fel ehhez, idén sem lesz ez másképp, és természetesen a díszek is megvannak már hozzá. A karácsonyfa szomszédságában a tavaly is kiállított betlehemes interaktív installáció várja majd a kicsiket, amely mozgatható elemeivel játékos élménnyé teszi a szentesti várakozást. A korábbi évek betlehemes városának – amelyet évről évre más-más városrészben állítanak ki – idén is a szépmezői gyerekek örülhetnek.

Ugyanakkor ismét lesz fényfestés a színház homlokzatán, ide az erre az alkalomra készített karácsonyi gyermekrajzokat vetítik ki. 2019-ben volt már hasonló kezdeményezésük, akkor több mint 1600 rajzot kaptak és vetítettek ki. Idén is megszólítják majd az iskolák és óvodák gyerekeit, és a legjobb alkotásokat díjazni is fogják.

Ünnepi fények Csíkszeredában – Fotó: Korodi Attila polgármester Facebook oldala
Ünnepi fények Csíkszeredában – Fotó: Korodi Attila polgármester Facebook oldala

A Főtéren található #SEPSI óriásbetűk is téli ruhába öltöznek decemberben, illetve helyet kap a sokak által kedvelt tandemkerékpár is, amelyet még másik kettő is kiegészít. Idén a takarékosság jegyében nemcsak színes fényeket lehet felgyújtani a tekeréssel, hanem áramot is gyűjteni.

A város összes kültéri installációja helyi alkotók műve, a tervezéstől egészen a kivitelezésig. A karácsonyi vásárra december 16. és 23. között kerül sor a Főtéren. A vásári színpadon napközben óvodák és iskolák kórusai lépnek fel a karácsonyi műsorokkal, esténként pedig főként helyi fellépők varázsolnak karácsonyi hangulatot.

Rövidebb ideig tart majd a díszkivilágítás Csíkszeredában,

de nem csökkentik az ünnepi díszbe öltöztetett városrészek, utcák számát az előző évekhez képest, tájékoztatott az önkormányzat sajtóosztálya. A korábbi két hónapról egy hónapra csökkentették az ünnepi fények használatának az időszakát, így a városközpontban és a lakónegyedekben advent első vasárnapjától január 6-ig gyúlnak ki a fények, ehhez a korábbi években beszerzett elemeket használják majd. A hivatal közlése szerint már évek óta törekszenek arra, hogy alacsony fogyasztású, LED-es égősorokat használjanak.

Csíkszeredában két karácsonyfát is állítanak az ünnepi időszakban: egyet a Majláth tér és a Petőfi utca kereszteződésébe, a másikat a Központi parkba. Ez utóbbi köré építik az adventi koszorút, amelyen a várakozás időszakában minden vasárnap 5 órától gyújtják meg a gyertyát.

A három adventi hétvégén tematikus vásárokat is szerveznek a helyi kézművesek bevonásával a Promenádon. Ugyanakkor idén újra meghirdetik az Élő Karácsonváró Kalendáriumot, amiben a városlakók a saját otthonaik egy ablakát díszítik fel december 1. és 24. között az adott nap számát megjelenítve és megvilágítva.

Kézdivásárhelyen is megszépítik a város főterét, noha spórolnak a díszkivilágítással,

tájékoztatott a város önkormányzatának sajtóosztálya. Egyrészt Kézdivásárhelyen sem költöttek új díszekre és világító elemekre, illetve néhány helyen korábban kapcsolják majd le a fényeket. Például a W. Wegener park este 8 órai zárásakor a fények is kialszanak majd.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzatának Facebook oldala
Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzatának Facebook oldala

A tájékoztatás szerint az ünnepi programokat más formában nem érinti a takarékoskodás, hiszen a karácsonyi vásárra eredetileg sem úgy készültek, hogy több napig tartó esemény lesz. Két karácsonyi vásárt tartanak: a hagyományos termékvásárra december 10-én, szombaton, majd december 22-23. között kerül sor a W. Wegener parkban, a Karácsonyi Gyermekváros keretében. Az ünnepi programsorozat november 27-től, az első adventi gyertyagyújtással kezdődik. December 5-én a városi Mikulás meglátogatja az ovisokat, majd este felgyúlnak az ünnepi fények, a Vigadó Művelődési Házban pedig számos programot szerveznek. Az. eseménysorozat a december 22-23. között zajló Karácsonyi Gyermekváros rendezvénnyel zárul, ahol délután 5 és este 8 óra között különböző ünnepre hangoló programok várják az érdeklődőket.

Az ünnepi díszkivilágítással kapcsolatos kérdéseinkkel a gyergyószentmiklósi, illetve a marosvásárhelyi városvezetést is megkerestük, válasz viszont nem érkezett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!