Az erdélyi üdülővárosok egyik leghíresebbike, Borszék ismét visszakapta a 20 évvel ezelőtt elvesztett gyógyfürdői státusát

2022. október 28. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz éves szünet után ismét gyógyfürdő lesz a Hargita megyei Borszék. A kormány pénteki ülésén jóváhagyták a balneoklimatikus üdülőhelyi státusz odaítéléséről szóló határozatot, és a székelyföldi üdülőtelepen kívül a Bákó megyei Mojnest, a szatmári Tasnád és a brăilai természeti park területén található Chiscani települések is balneoklimatikus üdülőhelyekké válnak.

A négy város most már gyógyászati fürdőhelyként pályázhat különböző kormányzati programokra, amelyek a turisztikai és egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére biztosítanak forrásokat. Eddig 29 romániai településnek van balneoklimatikus fürdőhelyi státusza.

Borszék 20 évvel ezelőtt, 2001-ben esett el ettől, amikor bezárt a régi kezelőbázis, és emiatt megszűnt Borszéken a gyógykezelés. Ez magával hozta azt is, hogy a település megszűnt balneoklimatikus fürdőhelyként létezni.

„2010-től új fejlődési pályára álltunk, és 12 évnyi munkára volt szükség ahhoz, hogy eredményeink ismét magukért beszéljenek.” – fogalmazott Mik József polgármester. Az elöljáró szerint a balneoklimatikus státus újbóli elnyerése hatalmas jelentőséggel bír a település számára. Az eddig elvégzett munka gyümölcse ez, annak a bizonyítéka, hogy Borszék jó úton halad. A polgármester kiemelte, nem csak imázs szempontjából jelent sokat ez a pillanat. Hanem azt is magával hozza, hogy az elkészült új wellness-központban ismét tudnak gyógykezeléseket végezni szervezett formában, szerződést kötve az illetékes intézményekkel. Ugyanakkor a további beruházások szempontjából is jelentősége van. Több pályázati alap esetében is elsőbbséget fogunk élvezni, ez érvényes úgy az önkormányzatra, mint a helyi vállalkozói szférára.

„Jelentős pillanat városunk számára a státus visszanyerése, és egyúttal a további fejlődés záloga is” – nyomatékosított a polgármester, aki szerint Borszék élni fog az új lehetőségekkel.

Borszék önkormányzata a balneológiai központ megnyitását december közepére tervezi, és a fontos létesítmény megnyitásának előkészületei az utolsó szakaszban vannak. Mik József, az üdülőhely polgármestere az Agerpresnek elmondta, hogy a megnyitóra várhatóan december 15. és 20. között kerül sor, mivel a központ már az engedélyezési szakaszban van, és a személyzet kiválasztása is nagyrészt befejeződött.

„Az egészségügyi személyzetnek egy háromhetes tanfolyamot kell elvégeznie. 47 fővel indulunk, még két gyógytornászt keresünk, de meg fogjuk oldani, mindenre van megoldás” – mondta Mik.

Borszék polgármestere hangsúlyozta, hogy a munkálatok megkezdése óta eltelt közel 12 éves út nagyon nehéz volt, de úgy érzi, hogy közel van az álom megvalósításához, ami az üdülőhely turizmusának fellendüléséhez vezet. A borszéki gyógy- és wellnessközpont 10 éven keresztül tartó felépítése nem volt sima, a finanszírozás nagy részét a Regionális Fejlesztési Minisztérium biztosította, amely 13,5 millió lejt különített el erre a célra.

Közel másfél évvel a munkálatok megkezdése után azonban minden állami költségvetésből származó finanszírozás megszűnt, és a helyi és megyei hatóságok folyamatosan keresték a megoldást, hogy a központ elkészülhessen. 2016-ban 13 millió lejes bankhitelt vettek fel, valamint a Turisztikai Minisztérium, Hargita Megye Tanácsa és a helyi költségvetésből származó forrásokat.

A teljes beruházás mintegy 8 millió eurót tesz ki.

A központ egy gyógyfürdőt és egy kezelőközpontot foglal magában, amelynek területe 2900 négyzetméter, és a nyári szezonban napi 1000, télen pedig 700 fő befogadására alkalmas.

A wellnessrészlegen beltéri és kültéri medencék, finn szauna, infraszauna és gőzszauna, a balneoterápiás részlegben pedig különböző kezelési lehetőségek, például iszappakolások, masszázsok vagy hideg és meleg ásványvizes terápia várják a vendégeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!