Kísérleti program: a gyógyszerészek is beadhatják az influenza elleni oltást

2022. október 25. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Gyógyszerészkamara bejelentette, hogy kísérleti céllal egy olyan influenza elleni oltási programot indít a közforgalmú gyógyszertárakban, amely elősegítené a lakosság hatékony védelmét a várhatóan nehéz influenzaszezon ellen – írja a Rador hírügynökség nyomán a G4Media

A programot az egészségügyi miniszter már jóváhagyta, a rendelet kimondja, hogy

akár a gyógyszertárban is beadathatja majd az influenza elleni oltást az, aki szeretné, nem kell emiatt a háziorvoshoz bejelentkeznie.

A közösségi gyógyszertárakban történő influenza elleni védőoltás beadására azért gondoltak, mert Romániában csökkent az átoltottsági arány, és a 2022-es influenzaszezon várhatóan súlyosabb lesz az elmúlt két évhez képest, amikor az influenzavírus terjedését a COVID-19 világjárvány miatt elrendelt egészségügyi korlátozások visszaszorították.

Ráadásul az influenzavírus-fertőzés a lakosság alacsony immunitása miatt is súlyosabb lehet, miután a maszkok viselése és a társadalmi távolságtartás több szezonon keresztül csökkentette az influenzavírusok terjedését.

Az INSP adatai szerint az akut légúti fertőzések száma a 2022. október 3-9. közötti héten már 25%-kal magasabb, mint 2021 azonos időszakában.

A lakosság szezonális influenza megelőzését szolgáló oltási szolgáltatásokhoz való hozzáférésének növelése érdekében a közösségi gyógyszertárak és a gyógyszerészek, akik az általuk nyújtott gyógyszerészeti szolgáltatások körének bővítésével részt kívánnak venni ebben a megelőzési tevékenységben, az újonnan jóváhagyott rendeletek szerint készülhetnek fel és engedélyeztethetik magukat.

Azoknak a gyógyszertáraknak és gyógyszerészeknek, amelyek, illetve akik részt akarnak venni az oltási akcióban, hivatalosan jelentkezniük kell az egészségügyi tárcánál.

A patikák listáját közzéteszik majd az egészségügyi tárca honlapján is. A gyógyszerészeknek először részt kell venniük egy képzésen, az oltásokat csakis azok adhatják be, akik rendelkeznek hivatalos engedéllyel.

Az influenza elleni védőoltást csak olyan kérhetik a patikában, akik orvosi igazolással rendelkeznek, amely rögzíti, hogy ajánlott számukra az oltás, és az is feltétel, hogy a korábbi években legalább egyszer kapniuk kellett már influenza elleni oltást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!