Kísérleti program: a gyógyszerészek is beadhatják az influenza elleni oltást

2022. október 25. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Gyógyszerészkamara bejelentette, hogy kísérleti céllal egy olyan influenza elleni oltási programot indít a közforgalmú gyógyszertárakban, amely elősegítené a lakosság hatékony védelmét a várhatóan nehéz influenzaszezon ellen – írja a Rador hírügynökség nyomán a G4Media

A programot az egészségügyi miniszter már jóváhagyta, a rendelet kimondja, hogy

akár a gyógyszertárban is beadathatja majd az influenza elleni oltást az, aki szeretné, nem kell emiatt a háziorvoshoz bejelentkeznie.

A közösségi gyógyszertárakban történő influenza elleni védőoltás beadására azért gondoltak, mert Romániában csökkent az átoltottsági arány, és a 2022-es influenzaszezon várhatóan súlyosabb lesz az elmúlt két évhez képest, amikor az influenzavírus terjedését a COVID-19 világjárvány miatt elrendelt egészségügyi korlátozások visszaszorították.

Ráadásul az influenzavírus-fertőzés a lakosság alacsony immunitása miatt is súlyosabb lehet, miután a maszkok viselése és a társadalmi távolságtartás több szezonon keresztül csökkentette az influenzavírusok terjedését.

Az INSP adatai szerint az akut légúti fertőzések száma a 2022. október 3-9. közötti héten már 25%-kal magasabb, mint 2021 azonos időszakában.

A lakosság szezonális influenza megelőzését szolgáló oltási szolgáltatásokhoz való hozzáférésének növelése érdekében a közösségi gyógyszertárak és a gyógyszerészek, akik az általuk nyújtott gyógyszerészeti szolgáltatások körének bővítésével részt kívánnak venni ebben a megelőzési tevékenységben, az újonnan jóváhagyott rendeletek szerint készülhetnek fel és engedélyeztethetik magukat.

Azoknak a gyógyszertáraknak és gyógyszerészeknek, amelyek, illetve akik részt akarnak venni az oltási akcióban, hivatalosan jelentkezniük kell az egészségügyi tárcánál.

A patikák listáját közzéteszik majd az egészségügyi tárca honlapján is. A gyógyszerészeknek először részt kell venniük egy képzésen, az oltásokat csakis azok adhatják be, akik rendelkeznek hivatalos engedéllyel.

Az influenza elleni védőoltást csak olyan kérhetik a patikában, akik orvosi igazolással rendelkeznek, amely rögzíti, hogy ajánlott számukra az oltás, és az is feltétel, hogy a korábbi években legalább egyszer kapniuk kellett már influenza elleni oltást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!