Ezer mozgássérültet vinne el sízni a 2022-2023-as szezonban egy szatmárnémeti egyesület

2022. október 25. – 12:22

frissítve

Ezer mozgássérültet vinne el sízni a 2022-2023-as szezonban egy szatmárnémeti egyesület
Mozgássérültek a tavalyi sítáborban – Fotó: a CaiacSMile Egyesület Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi szezonban elért két országos újdonság – a fogyatékkal élők számára első akadálymentesített sípályák és az első és egyetlen fogyatékkal élő síoktatók képzése – után a 2022-2023-as síszezonra a Caiac SMile szatmárnémeti egyesület egy újabb, ezúttal nóvummal jelentkezik.

A sportot és egészséges életmódot népszerűsítő egyesület elsősorban a testi fogyatékkal élő emberekre, mozgássérültekre fókuszál, és olyan különleges sportokba vezeti be őket, mint a kajakozás és a síelés, számolt be a Satu Mare online hírportál, amely ismertette a civilszervezet téli projektjét is.

A csapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy legalább 1000 fogyatékkal élő embert sílécre állít, és közülük legalább 40-et megtanít síelni haladó szinten, hogy ők maguk is oktatókká válhassanak.

Ennek érdekében az egyesület nyolc adaptált sítábort szervez az ország minél több síközpontjában, és a résztvevőket azok közül választják ki, akik regisztrálnak az első romániai adatbázisba, amely a fogyatékkal élők számára készült, és a sportot gyakorolni kívánó emberek számára. Regisztrálni a Caiac SMile weboldalán lehet.

A fogyatékkal élők is szeretnének síelni címet viselő 2021- 2022-es akadálymentesítési projektünk iránti nagy érdeklődés arra késztetett, hogy bővítsük a speciális igényű emberek sportolási lehetőségeit, és e célból hozzunk létre egy országos adatbázist. A Caiac SMile Egyesületnek három fogyatékkal élő síoktatója van, akik az elsők és az egyetlenek Romániában. Őket akiket a Vatra Dornei-i Országos Oktatóképző Központ akkreditálta” – számolt be a projekt kezdetéről az egyesület vezetője, és elmondta, hogy a három síoktató sikere adta a motivációt, hogy bővítsék a fogyatékkal élő, független síelők számát az országban.

Ionut Stancovici azt is elmondta, hogy idén egy új, a világon egyedülálló projektjük van, amelyben egy különleges, független síelési programot szentelnek a mozgássérülteknek. „A nyolc adaptált sítáborral szeretnénk több időt adni nekik a sípályákon, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ezekből a programokból, amelyeket a javukra szervezünk. Nincs is annál nagyobb öröm, mint látni, ahogy egy vak ember először tapasztalja meg a havon való csúszás érzését, vagy ahogy egy lábát használni nem tudó ember bátran hagyja magát vezetni a sílécen. Ez egy olyan szabadság, amelyet ha elnyernek, soha nem adnak fel, mert ez egy egyedülálló élmény. Meg akarjuk mutatni nekik, hogy itt vagyunk értük és az igényeikért, hogy meghallgatjuk és értékeljük őket” – jelentette ki a SMile Kajak Egyesület elnöke.

A 2022-2023-as síszezonban a Caiac SMile az egyesületi program keretében hozzáférhetővé tett pályákon nyolc, egyenként hatnapos tábort szervez, ahol a fogyatékkal élők a Caiac tagjaival együtt síelnek. A tábor kétféle programot tartalmaz:

  • az adaptált tábor program, hat nap önálló síelés olyan paralimpikonok számára, akik teljes mértékben tudják használni felsőtestüket,
  • a különleges nappali program, reggeltől estig, mindenféle fogyatékossággal élő személy számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!