Először térített el az emberiség egy aszteroidát a röppályájáról

2022. október 12. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Most már végképp sikerként könyvelhető el a NASA tesztküldetése, bő két héttel azután, hogy a DART űrszonda eltalálta a Földtől 11 millió kilométeres távolságban haladó Dimorphos nevű aszteroidát. A kilövést követő időszakban készült mérések megerősítették, hogy igazolhatóan és jelentősen megváltozott az égitest pályája – írta meg kedd este a Telex a NASA bejelentését követően.

A Dimorphos egy nála nagyobb aszteroida, a 780 méter átmérőjű Didymos körül keringett, a keringési ideje pedig egészen pontosan 11 óra 55 perc volt. A két héttel ezelőtti becsapódás után azt kellett figyelni, hogy ez mekkora mértékben csökkent, ahhoz pedig, hogy a küldetést sikernek könyveljék el, legalább 73 másodperccel kellett módosítani a keringési időt. A mérések szerint végül pedig bőven sikerült túlteljesíteni a célt, a Dimorphos keringési ideje 32 perccel lett rövidebb, mint eddig.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az űrmisszió második felében az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója figyelte és mérte az aszteroida eltérésének sikerességét, ebben pedig Romániában gyártott műszereket is használtak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!