Eltalálta az aszteroidát az űrszonda, a kísérlet sikerességét romániai közreműködéssel mérik majd

2022. szeptember 27. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre úgy tűnik, sikerrel indult a NASA tesztküldetése, hétfőről keddre virradó éjszaka ugyanis egy űrszondával telibe találták a Földtől 11 millió kilométeres távolságban lévő, 163 méter átmérőjű aszteroidát, a Dimorphost (a méretét tekintve közel akkora, mint az Eiffel-torony). Hogy valóban sikeres küldetésről van-e szó, az majd csak akkor derül ki, ha a későbbi mérések kimutatják: valóban megváltozott az aszteroida pályája. Az űrszonda becsapódását élőben közvetítette a NASA.

Ez volt az első nemzetközi kísérlet egy aszteroida pályájának eltérítésére, a cél pedig az, hogy teszteljék, mennyire nyújthatnak védelmet az emberiségnek az aszteroidákkal szemben az ilyen ellenőrzött ütközések.

Ahogy korábban is megírtuk, az űrmisszió két részből áll: az éjszaka az amerikai DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) aszteroida-eltérítő űrszonda becsapódott az aszteroidába, majd ezt követően az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója figyeli és méri az eltérítés sikerességét. A Romániában gyártott alkatrészeket az utóbbinál használták, a Román Űrügynökség (ROSA) korábbi közlése szerint itt gyártották a HÉRA űrszonda »szemeit«. Ezen kívül egy Romániában tervezett műszer méri az aszteroida kitérését is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!