Eltalálta az aszteroidát az űrszonda, a kísérlet sikerességét romániai közreműködéssel mérik majd

2022. szeptember 27. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre úgy tűnik, sikerrel indult a NASA tesztküldetése, hétfőről keddre virradó éjszaka ugyanis egy űrszondával telibe találták a Földtől 11 millió kilométeres távolságban lévő, 163 méter átmérőjű aszteroidát, a Dimorphost (a méretét tekintve közel akkora, mint az Eiffel-torony). Hogy valóban sikeres küldetésről van-e szó, az majd csak akkor derül ki, ha a későbbi mérések kimutatják: valóban megváltozott az aszteroida pályája. Az űrszonda becsapódását élőben közvetítette a NASA.

Ez volt az első nemzetközi kísérlet egy aszteroida pályájának eltérítésére, a cél pedig az, hogy teszteljék, mennyire nyújthatnak védelmet az emberiségnek az aszteroidákkal szemben az ilyen ellenőrzött ütközések.

Ahogy korábban is megírtuk, az űrmisszió két részből áll: az éjszaka az amerikai DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) aszteroida-eltérítő űrszonda becsapódott az aszteroidába, majd ezt követően az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója figyeli és méri az eltérítés sikerességét. A Romániában gyártott alkatrészeket az utóbbinál használták, a Román Űrügynökség (ROSA) korábbi közlése szerint itt gyártották a HÉRA űrszonda »szemeit«. Ezen kívül egy Romániában tervezett műszer méri az aszteroida kitérését is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!