A James Webb űrteleszkóp úgy mutatta meg Neptunuszt és a gyűrűit, ahogy még nem láttuk

2022. szeptember 22. – 13:21

frissítve

A James Webb űrteleszkóp úgy mutatta meg Neptunuszt és a gyűrűit, ahogy még nem láttuk
A Neptunusz és gyűrűi a James Webb űrteleszkóp által készített fényképen – Space Telescope Science Institut / ESA / WEBB / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Új fényben és rendkívüli részletességgel mutatta meg a Neptunuszt és halvány gyűrűit a James Webb űrteleszkóp – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Legutóbb 1989-ben készült hasonló részletességű kép Naprendszerünk legtávolabbi bolygójának gyűrűiről, amikor az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Voyager-2 űrszondája néhány órán át a jégóriás közelében tartózkodott – emlékeztetett szerdán megjelent cikkében a lap.

A Hubble űrteleszkóp által készített képeken a Neptunusz a légkörében található metán miatt mélykék színben játszik. Ezzel szemben a James Webb elsődleges képalkotója, a NIRCam infravörös szűrőjén át a bolygó szürkésfehér színben tündököl, jeges felhők is láthatók a felszínén.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Mark McCaughrean, az Európai Űrügynökség (ESA) illetékese elmondta, hogy a Neptunusz gyűrűi sokkal jobban visszaverik az infravörös sugárzást, így jobban kirajzolódnak a képeken.

A NASA közleménye szerint a képen „érdekes fényesség” látható a Neptunusz teteje körül. A bolygó dőlésszöge és Nap körüli 164 éves keringési ideje miatt a csillagászoknak még nem sikerült alaposan megvizsgálni annak északi pólusát.

A Neptunusz és a 14 ismert holdja, köztük a Triton (bal felső sarok) – Fotó: Space Telescope Science Institut / ESA / WEBB / AFP
A Neptunusz és a 14 ismert holdja, köztük a Triton (bal felső sarok) – Fotó: Space Telescope Science Institut / ESA / WEBB / AFP

A James Webbnek a Neptunusz tizennégy ismert holdjából hetet sikerült lencsevégre kapnia, köztük a legnagyobbat, a Tritont. A Plútó törpebolygónál is nagyobb Triton a képeken fényesebb a Neptunusznál, mivel jég borítja, amely visszaveri a fényt. Ez a hold szokatlan módon fordított pályán kering a bolygó körül, ezért a csillagászok szerint a Triton a Naprendszer szélén található Kuiper-öv része lehetett, amely végül a Neptunusz gravitációs vonzásába került.

Az Európai Űrügynökséggel közösen indított teleszkópot az 1990-es évek közepe óta fejlesztik, végül decemberben juttatták fel az űrbe. (MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!