Érkezik a PulzArt kortárs művészeti fesztivál 8. kiadása

2022. szeptember 19. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten indul a jegyértékesítés az október 13-16-ra tervezett 8. PulzArt kortárs művészeti fesztivál programjaira, amelyekről az esemény szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon árultak el részleteket.

Az esemény sajtótájékoztatóján Knop Ildikó, a 8. PulzArt kortárs művészeti fesztivál főszervezője leszögezte, az idei évben a rendezvény az újragondolás és az átértelmezés jegyében zajlik, ami magára a programkínálatra és a fesztivál koncepciójára is igaz lesz. Egy dolog azonban változatlan, a PulzArt igyekszik majd jelen lenni az utcákon, tereken, azaz a városközpont több pontján, így a színházban és bábszínházban is. A városközpont a főszervező szerint a fényinstallációk miatt játszótérré alakul majd át, de a gyanútlan bámészkodók falfestésekre és aszfaltfestésekre is ráakadhatnak (előbbi például a Csipike Napközi Óvoda homlokzatán, utóbbi az Erzsébet park közelében lesz látható).

Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a 2019-es PulzArtot követő kétéves szünet hiányérzetet keltett a kortárs művészeti esemény iránt érdeklődők számára a régióban, de egész Erdélyben is. Fesztiválokból azonban eddig sem volt hiány, Sepsiszentgyörgyön a Szent György Napokat másik négy „fesztivál” követte. „A PulzArt az évadzáró hatodik fesztiválja lesz a városnak” – tette hozzá. Az alpolgármester szerint az eseményen keresztül az önkormányzat a „néha talán nem eléggé látható” művészetkedvelő közösséget is megszólíthatja, amelynek eddig még nem volt találkozási lehetősége ebben az évben.

A főszervező szerint viszont nem csak a vájt fülűek számára lesz élménydús a kortárs művészeti fesztivál, hisz a PulzArt vidámság jegyében összegyűjtött zenei kínálata mellett – amelyre brit, belga, francia, német, magyar és horvát, sőt iráni alkotók is Sepsiszentgyörgyre hívtak – , családi és felnőtteknek szóló színházi (After all springville, okt. 14-15-én), bábszínházi (Beached és Spaced előadások több alkalommal) előadások, illetve műhelymunka foglalkozások is lesznek, amelyekbe aktívan be lehet csatlakozni.

Utóbbi kapcsán Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője kiemelte, hogy négy munkaműhelyt szerveznek:

  • maszkkészítő foglalkozást tartanak a fesztivál teljes időtartama alatt
  • egy másik workshop az eldobandó vagy nem használt műanyagokat gondolná újra és értelmezné át művészeti alkotássá (okt. 13-14-én 5-12. osztályosok, 15-16-án felnőttek vehetnek részt a foglalkozáson)
  • lesz Lego challenge workshop is nem csak kiskorú résztvevőknek, ahol robotokat és tárgyakat készítenek majd
  • Jánosi Ágnes ruhatervező vezetésével pedig saját ruhadarabokat lehet majd újraalkotni, átalakítani

Ugyanakkor, mint lenni szokott, október 2., 00:00 óráig lehet jelentkezni PulzArt önkéntesnek is – amire egyébként általában túljelentkezés szokott lenni, mert elég felkapott a városban.

A PulzArt október 13-án veszi kezdetét a müncheni jazz zenekar, a Fazer (okt. 13., 19:00) zenekar koncertjével, és 16-án zárul a brit elektronikus stílusú Noya Rao (okt. 16., 20:00) zenekarral. A zenei programok és az utánuk következő esti szórakozás, bulik helyszínéül a Zamat Cafe & Bar szolgál. A lemezlovasok közül a főszervező kiemelte a Franciaországból érkező Hugo Kantot.

Közönségtalálkozók is lesznek. Akik már biztosan jönni fognak: Jászberényi Sándor haditudósító (okt. 15., 18:00), Szvoren Edina József Attila-díjas író (okt. 13., 15:30), aki az előadásán kívül iskolák osztálytermeibe is ellátogat majd, és Vasile Ernu, az ukrajnai Odesszában született román író, filozófus (okt. 14., 18:00).

A PulzArt programjaira a jegyértékesítés jövő héten veszi kezdetét. Az eseményt megelőzően pedig a sepsiszentgyörgyi Tone Troopers zenekar fog a PulzArtra hangolódó bulit tartani október 1-én a Zamatban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!