Eurobarométer: az európaiak túl keveset mozognak, nagy szükség lenne a sport népszerűsítésére

2022. szeptember 19. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európaiak 38 százaléka hetente legalább egyszer sportol, 17 százalékuk ennél ritkábban, 45 százalékuk pedig soha nem végez rendszeres testmozgást – derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből, írja az MTI.

A felmérés szerint a 2017-es adatokhoz képest a helyzet nem változott lényegesen, azaz – mint írták – egyértelműen továbbra is nagy szükség van a sport és a testmozgás folyamatos népszerűsítésére.

Kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején az európaiak fele ritkábban sportolt, vagy fel is hagyott a testmozgással. A válaszadók közül a 15-24 év közöttiek végeznek a legnagyobb arányban (54 százalék) rendszeres testmozgást. Ez az arány az életkorral csökken: a 25-39 évesek körében 42 százalék, a 40-54 évesek körében 32 százalék, az 55 év felettiek körében pedig 21 százalék. A felmérés azt mutatja, hogy azok a válaszadók, akik a szabadidejükben vagy kedvtelésből rendszeresen végeznek testmozgást, egyetlen uniós tagállamban sem alkotnak többséget.

A válaszadók szerint az aktív életvitel legfőbb akadálya az időhiány, melyet a motiváció hiánya vagy egyszerűen a sport iránti érdeklődés hiánya követ. A felmérésből kiderült, hogy a sportos életmódot elsősorban a jobb egészségi állapot motiválja, másodsorban az edzettség fokozása, majd a kikapcsolódás. A megkérdezettek fele azt is kifejezésre juttatta, hogy szívesen végez testmozgást a szabad levegőn. A válaszadók körülbelül egyharmada részesíti előnyben az otthonában végzett testmozgást.

Diagram az Eurobarométer jelentéséből.
Diagram az Eurobarométer jelentéséből.

Az uniós tagállamok legtöbbjében a válaszadók többsége azt állította, hogy a médiában közvetített sportversenyeket szívesen kíséri figyelemmel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!