Tanulmány: az európaiak közül 17 millióan szenvedtek a long-covid szindrómától

2022. szeptember 13. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európa-szerte mintegy 17 millióan szenvedtek a koronavírus elhúzódó hatásaiban, az úgynevezett hosszú Covid-19 szindrómában a járvány első két évében – derült ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felkérésére készült adatelemzésből kedden, amelyet az MTI is ismertetett.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója felszólította a térséghez tartozó 53 országot, hogy vegyék komolyan a hosszú Covid-19 szindrómát, és „amilyen gyorsan csak lehet, kezdjenek el befektetni a betegség kutatásába, kezelésébe és a rehabilitációba”.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának egészségügyi adatok kiértékelésével foglalkozó intézete (IHME) a 2020-as és 2021-es év járványügyi adatainak vizsgálatánál azon megbetegedéseket tekintették hosszú Covid-19 szindrómának, melyek esetében a vírus hatásai legalább három hónapon keresztül elhúzódtak.

A tanulmány szerint a nőknél kétszer akkora a szindróma megjelenésének valószínűsége, mint a férfiaknál. Sőt, azok, akiknél súlyos tünetekkel jelentkezik a betegség s ezért kórházi kezelésre szorulnak, még a fertőzöttség után is jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve az elhúzódó tünetek tekintetében. Az intézet modellje szerint az ebbe a kategóriába tartozó, súlyos fertőzöttek közül a nők harmada, a férfiak ötöde szenved hosszú Covid-19 szindrómában.

A WHO meghatározása szerint a szindróma tünetei közé sorolandó a hosszú ideig fennálló fáradtság és fáradékonyság, légszomj, és olyan kognitív komplikációk, mint a feledékenység, zavarodottság, vagy a koncentrációképesség hiánya.

Világszerte hozzávetőleg 145 millió ember szenvedett hosszú Covid-19 szindrómában a pandémia első két évében. A WHO regionális igazgatója hangsúlyozta, hogy nem csak maga a jelenség igényelne több figyelmet, hanem a betegségben szenvedőknek is több támogatásra és szolidaritásra volna szükségük.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!