Az európai átlaghoz viszonyítva Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében

2022. szeptember 13. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár a szív- és érrendszeri betegségekről és 2-es típusú cukorbetegségről tartott kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel a parlamentben, ahol felhívta a figyelmet, hogy Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében, és háromszor több a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint Európában – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Az mondta, minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza; a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya Romániában kétszer akkora, mint Európában. Ennek megelőzéséhez helyes tájékoztatásra és megfelelő nevelésre van szükség – szögezte le az államtitkár.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke arról beszélt, hogy Romániában nőtt a diabéteszesek száma: néhány évvel ezelőtt még körülbelül 800.000 cukorbeteg embert tartottak nyilván az országban, 2022-re ez a szám 1.100.000-re emelkedett.

Adrian Streinu Cercel, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke kijelentette, új egészségügyi törvényre van szükség, mivel a koronavírus-járvány nagy változásokat hozott a rendszerben. A megelőzést kell előtérbe helyezni, ez azonban pénzbe kerül, amelynek kiutalásához jogszabályokra van szükség – hangsúlyozta a szenátor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!