Az európai átlaghoz viszonyítva Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében

2022. szeptember 13. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár a szív- és érrendszeri betegségekről és 2-es típusú cukorbetegségről tartott kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel a parlamentben, ahol felhívta a figyelmet, hogy Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében, és háromszor több a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint Európában – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Az mondta, minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza; a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya Romániában kétszer akkora, mint Európában. Ennek megelőzéséhez helyes tájékoztatásra és megfelelő nevelésre van szükség – szögezte le az államtitkár.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke arról beszélt, hogy Romániában nőtt a diabéteszesek száma: néhány évvel ezelőtt még körülbelül 800.000 cukorbeteg embert tartottak nyilván az országban, 2022-re ez a szám 1.100.000-re emelkedett.

Adrian Streinu Cercel, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke kijelentette, új egészségügyi törvényre van szükség, mivel a koronavírus-járvány nagy változásokat hozott a rendszerben. A megelőzést kell előtérbe helyezni, ez azonban pénzbe kerül, amelynek kiutalásához jogszabályokra van szükség – hangsúlyozta a szenátor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!