Nem csak Iohannisszal találkozott Novák Katalin, a Tiltott Csíki bukaresti sörözőjébe is eljutott

2022. szeptember 8. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak Klaus Iohannis államfővel találkozott szerdai hivatalos látogatása során Novák Katalin köztársasági elnök, és tartott egy elég unalmas és diplomatikus sajtótájékoztatót, hanem a különböző közösségi médiás megosztásokból az is kiderül, hogy végigjárta nagyjából az összes közjogi méltóságot, sőt még sörözni is jutott ideje.

Kora délután ért véget a találkozója Klaus Iohannis államfővel, majd gyors cipőcsere után Novák elment meglátogatni a szenátus ügyvivő elnökét, Alina Gorghiut. Olyan sok nem derül ki az eszmecseréről, Gorghiu minden esetre megköszönte Nováknak ez elkötelezettségét, hogy támogatja Románia schengeni térséghez való csatlakozását.

Utána következhetett a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu. Novák erről a találkozóról csak annyit írt, hogy mindketten támogatják Moldovát, és elkötelezettek az EU bővítése mellett. Gorghiuval ellentétben Ciolacu nem osztott meg semmit a találkozóról. Délután 4 óra magasságában aztán a Victoria-palotában találkozott Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is.

A kormány oldalán csak annyit közöltek, hogy a hivatalos megbeszélés központi témája a Románia és Magyarország együttműködési lehetőségei, főleg az energiaszektor területén. Értékelték az EU tagállamok válaszait az ukrajnai háború okozta energiaválságra, valamint az energiaforrások diverzifikálására tett erőfeszítéseiket. Ciucă jelezte, hogy Románia nyitott arra, hogy tárgyaljon Magyarország diverzifikációs törekvéseiről.

A hivatalos körök után következhetett a kötetlenebb program Nováknak. Előbb elment az RMDSZ-es politikusokkal imádkozni a bukaresti református templomba – erről Kelemen Hunor osztott meg képeket, miközben örvendezett a legfelsőbb szintű egyeztetéseknek, és annak, hogy ezzel kimozdulni látszanak az elmúlt években befagyottnak tűnő kétoldalú kapcsolatok.

A nap zárásaként pedig következett egy laza sörözés az RMDSZ-es politikusokkal. A tőle megszokotthoz képest egész nap visszafogottan öltözködő Novák itt már elengedte egy kicsit magát, bevállalt egy rózsaszínű inget, és tolt egy kisebb Tiltott Csíki Sör reklámot a bukaresti sörözőjükből, Bukarest óvárosából, a híres Covaci (értsd Kovács) utcából.

Közben, két találkozó között, még egy koszorúzásra is jutott ideje az Ismeretlen Katona sírjánál, illetve bukaresti magyarokkal is találkozott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!