Iohannis ismét a kisebbségi jogokkal hencegett, de a katolikus iskola kapcsán kitérő választ adott Novák Katalin látogatásán

2022. szeptember 7. – 16:07

frissítve

Iohannis ismét a kisebbségi jogokkal hencegett, de a katolikus iskola kapcsán kitérő választ adott Novák Katalin látogatásán
Novák Katalin a bukaresti látogatásán Klaus Iohannis társaságában – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Alapvető fontosságú Románia hozzájárulása az ország területén megvalósuló projektekhez, jelentette ki Klaus Iohannis államfő a magyar hivatali kollégájával, Novák Katalinnal tartott közös sajtótájékoztatón. Az államfő kijelentésével a magyar állam támogatásával megvalósuló projektekre utalt, és nyomatékosította: ezek a projektek nem lehetnek etnikai alapon diszkriminatívak, és tiszteletben kell tartaniuk a romániai, az európai és a nemzetközi jogot.

Novák Katalin államfő hivatalos látogatása során a magyar kisebbség romániai helyzete mellett ugyanakkor az energiabiztonságról, illetve az energiafüggetlenség kérdéséről is beszélgetett Iohannisszal.

A két államfő egyeztetése után Iohannis elmondta, a megbeszélésen ismételten hangsúlyozták a párbeszéd fontosságát, illetve hogy kerülni kell „az egyoldalú megközelítéseket”, amelyek nem vezetnek fenntartható megoldáshoz.

„Ismét hangot adtunk abbéli meggyőződésünknek, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak azoknak a hidaknak a felépítéséhez és megerősítéséhez, amelyek megteremtik a kapcsolatot a jogaik védelméért egyedüliként felelős állampolgárság szerinti állam és a között az állam között, amelyhez etnikai eredetük köti őket” – fogalmazott.

Egyeztetésükön szó volt a magyar hivatalosságok romániai látogatásairól is. Ennek kapcsán Iohannis kifejtette a román fél álláspontját, ami szerint az ilyenkor elhangzó felszólalásoknak összhangban kell lenniük a stratégiai partnerséggel és a román-magyar alapszerződéssel.

Újságírói kérdésre Iohannis kifejtette, szerinte a Romániában élő kisebbségek jogait tiszteletben tartják. Pozitív példaként említette a nemzeti kisebbségek számára fenntartott parlamenti helyeket, akik így nyerhetnek képviseletet az ország legmagasabb fórumában, hiszen a rájuk leadott voksok sok esetben nem lennének elégségesek egy parlamenti mandátum megszerzéséhez.

Iohannis azt is hangsúlyozta, hogy mindkét ország érdeke a magyar kisebbség tiszteletben tartása, anyanyelvük, kultúrájuk megvédése.

„Hisszük, hogy meg tudjuk beszélni a felmerülő problémákat. Egymás meghallgatásával képesek leszünk ezeknek a feszültségeknek az enyhítésére. A témák többsége – el kell ismernünk – mesterségesen gerjesztett” – jelentette ki az államfő, aki szerint vannak politikusok, aki személyes érdekből interetnikus feszültségeket idéznek elő.

A marosvásárhelyi katolikus iskola kapcsán kitérő választ adott az újságírói kérdésre: azt hangsúlyozta, hogy szerinte a romániai oktatás problémái nem az oktatás nyelvétől függenek, ezért is indították el a Képzett Románia programot.

„Magyarország támogatja Románia a schengeni övezethez való mielőbbi csatlakozását. Ezt lehet még gyorsítani, és ebben Románia számíthat Magyarország támogatására”

– nyilatkozta Novák Katalin a sajtótájékoztatón, és állítása szerint a mostani találkozóval új fejezetet nyitottak a román-magyar kapcsolatok alakulásában, és azt is bejelentett, hogy meghívta Iohannis elnököt Budapestre. Novák szerint mindkét ország érdeke, hogy jó, pragmatikus, modern kapcsolat legyen a két ország között.

„Nem fogunk mindenben egyetérteni, eddig sem értettünk mindenben egyet, de a legfontosabb, hogy tudjunk beszélni egymással, és egymást meghallgatni, hogy megértsük a másik álláspontját, még akkor is, ha nem minden területen teljes az érdekazonosság” – mondta Novák, aki szerint megállapodtak abban, hogy csökkentik a feszültségeket.

Novák hangsúlyozta, hogy a magyar kisebbség szülőföldön való boldogulása közös érdek, és abban bízik, hogy ez a jövőben is biztosítva lesz a magyar emberek számra.

„Örömteli látni, hogy az erdélyi magyarság legmagasabb szintű képviselete biztosított azáltal, hogy az RMDSZ tagja a román kormánynak” – jelentette ki Novák a romániai magyarok érdekképviseletével kapcsolatban. Állítása szerint az RMDSZ kormánytagságát olyan garanciának tekinti, ami biztosíthatja, hogy a kisebbségi jogok érvényesüljenek Erdélyben.

Novák hangsúlyozta, hogy Magyarország energiafüggőségi helyzete még nehezebb, mint a Romániáé, mert nem rendelkezik tengeri kikötővel. „Kiszolgáltatottabbak vagyunk az orosz energiaforrásoknak mint Románia. Energiafüggőségünket csökkenteni kívánjuk a következő években, és szeretnénk elérni az energiaszuverenitásunkat” – jelentette ki. Elmondta, hogy minden olyan lehetőséget támogatnak, ami növeli az energetikai diverzifikációnak a lehetőségét. Számítunk ebben Romániára, hiszen Romániából vagy Románián keresztül érkező energiaforrások segítséget jelentenek Magyarországnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!