A magyar és a román kajak-kenusok is remekeltek vasárnap az Európa-bajnokságon

2022. augusztus 21. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és román kajakosok és kenusok is remekeltek vasárnap a müncheni Európa-bajnokságon. A magyarok összesen 9 érmet nyertek, míg a románok sztárja, a szombaton Európa-bajnoki címet szerző Cătălin Chirilă ezúttal egy bronzéremmel gazdagította kollekcióját.

Az olimpiai számokban három érmet szereztek a magyarok, Nádas Bence, Kopasz Bálint nagy hátrányt ledolgozva, remek hajrával győzött a kajak párosok 500 méteres távján. Ugyanezen a távon a kajakos Rendessy Eszter második lett, míg a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajaknégyes a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Nádas Bence és Kopasz Bálint – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Nádas Bence és Kopasz Bálint – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA

Az MTI összefoglalója szerint a női K-1 500 méteren a két héttel ezelőtti vb-n hetedik Rendessy Eszter próbálkozott. Most sem kezdett túl jól, de aztán féltávnál már az éllovas lengyel Anna Pulawska mögött lapátolt, 300 méternél pedig úgy tűnt, rövid időre a vezetést is átvette. A hajrához érve mások is – így a címvédő dán Emma Jörgensen – bekapcsolódtak az érmekért folyó harcba, és bár Rendessy fáradni látszott, kitartott a célig, s ennek ezüstérem lett a jutalma. Pulawska nyert, Jörgensen lett a harmadik.

Nádas Bence és Kopasz Bálint friss világbajnokként érkeztek Münchenbe, és most is a győzelem volt a céljuk. A futam aztán eleinte nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik, a németek ugyanis nagyon bekezdtek, a magyarok féltávnál csupán a negyedik helyen lapátoltak. A táv második felében azonban Kopaszék megmutatták, hogy mit tudnak, miközben a lelátó közönsége már a hazai egységet látta elsőként a célban, méterről méterre jöttek fel, az utolsó húsz-harminc méteren már az ő hajójuk orra volt előrébb, és végül ledolgozva egyhajós hátrányukat a vb után ismét parádés győzelmet arattak.

A magyar női kajaknégyes címvédőként érkezett az Eb-re, igaz, tavaly teljesen más összeállítású csapat nyert Poznanban. Most a korábban K-2 200-on aranyérmes Kiss Blanka és Lucz Anna mögött Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra ült, s a kvartett jól kezdett. Féltávnál a vezető lengyelek mögött haladt, de aztán a hajrára kicsit elfáradt, a végén még a dánok megelőzték, így bronzéremnek örülhetett.

A női kajaknégyes – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
A női kajaknégyes – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA

A nem olimpiai számokban négy aranyérmet is nyertek a magyarok. A kajakos Pupp Noémi taktikus versenyzéssel, erejét jól beosztva nyert 1000 méteren, majd ugyancsak a legjobbnak bizonyult – remek hajrával – a Bragato Giada, Nagy Bianka kenuspáros 200 méteren. Kiss Blanka, Lucz Anna kajakos duó aratott magabiztos győzelmet a 200 méteres legrövidebb távon. Kőhalmi Emese a női kajakosok 5000 méteres versenyébe szerzett aranyérmet.

Ugyanakkor két érmet nyertek a magyar parakajakosok. A 19 éves, paralimpiai és világbajnoki címvédő Kiss Péter sorozatban harmadszor diadalmaskodott KL1 kategóriában a kontinensviadalon. A KL2-ben versenyző Varga Katalin – akárcsak a tavalyi paralimpián és a két héttel ezelőtti, kanadai vb-n – harmadik lett két brit riválisa mögött. A parakajakosoknak 200 métert kell lapátoljanak minden távjukon.

A magyarnál sokkal szerényebb csapattal vett részt az Európa-bajnokságon a román válogatott, amelynek szombaton bajnoki címet ünneplő tagja, Cătălin Chirilă vasárnap ismét remekelt. A férfi kenusok 500 méteres, nem olimpiai számában lett bronzérmes, a cseh Martin Fuksa és a moldovai Serghei Tarnovschi mögött.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!