„Simona, a magyar szurkolóiddal együtt ünnepelsz majd?” – kérdezték a román teniszcsillagot, miután megnyerte a torontói tornát

2022. augusztus 15. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár meglepte a kérdés Simona Halepet, elegánsan válaszolt, és finoman ki is javította az őt kérdező újságírót.

Simona Halep nyerte el a nagy trófeát Torontóban vasárnap, miután három szettben legyőzte Beatriz Haddad Maiát. A sajtótájékoztatón azonban különös jelenet zajlott le, írja a eurosport.ro. Az egyik újságírónak vélhetően nem sikerült megjegyeznie a mai napig sem, hogy Simona Halep milyen nemzetiségű.

„Szia Simona, Christina vagyok a SportNet-től. Arra lennék kíváncsi, hogy te és a csapatod tervezitek-e, hogy megünneplitek ezt a sikert, és hogy a magyar szurkolókkal együtt fogod-e ünnepelni a győzelmet Torontóban. Mit fogsz most csinálni?” – hangzott a kérdés, amely néhány másodpercre ledöbbentette a román sportolót.

Picit később azonban Halep elegánsan reagált, finoman ki is javítja az újságírót:

„Holnap a teniszpályán fogunk ünnepelni, mert én Cincinnatibe utazom, mindannyian ott leszünk az edzésen. Ez lesz az ünneplésünk, nincs sok időnk, máris van egy másik versenyem, próbálok felkészülni a következő meccsre. Ami a szurkolókat illeti, a román szurkolókat, csak szeretném megköszönni nekik, hogy eljöttek és drukkoltak nekem” – válaszolta.

Halep tulajdonképpen nem is román, hanem aromán vagy makedoromán származású

A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár Simona Halep Romániában ünnepelt sztár, és minden rajongója román nemzetiségűnek tartja, a Konstancán született sportoló tulajdonképpen nem román, hanem aromán vagy másnéven makedoromán származású. Mindemellett, amint édesapja, Stere Halep egy korábbi interjúban elmondta, otthon egyáltalán nem használják a román nyelvet. „Simona büszke arra, hogy aromán. Otthon arománul beszélünk, és minden alkalommal, amikor turnéról hazaérkezik, makedoromán zenét szeret hallgatni. Minden szokásunkat és hagyományunkat tiszteletben tartja. Imádja a labodás és a csalános palacsintát, ami nálunk, arománoknál hagyományos ételnek számít.”

Az aromán nép, amint a nol.hu írja, a Dunától délre alakult ki. Románia hivatalosan nem ismeri el ezt a kisebbséget, nem biztosítja számára a többi nemzeti közösségnek alanyi jogon járó parlamenti képviseletet. Egyes történészek, nyelvészek, politikusok úgy tartják, hogy az aromán nyelv tulajdonképpen a román egy dialektusa. Az arománok szövetsége viszont hevesen tiltakozik ez ellen. Costa Damov elnök egy újságcikkre írt válaszközleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy az arománok kapcsán Romániát anyaországként emlegetik, és úgy próbálják beállítani, mintha az arománok a román nép részét képeznék.

Halep ismét fényes győzelmet aratott

Simona Halep három szettben (6:3, 2:6, 6:3) győzte le a vasárnapi döntőben a brazil Beatriz Haddad Maiát, és megnyerte a több mint két és fél millió dolláros összdíjazású torontói tornát. A mérkőzés két órát és 16 percet tartott, számol be az Agerpres.

Egyéként harmadszor nyerte meg a váltakozva Montrealban és Torontóban szervezett kanadai nyílt teniszbajnokságot. Korábban kétszer (2016-ban és 2018-ban) Montrealban diadalmaskodott, 2015-ben Torontóban pedig a döntőig jutott. A kanadai egyébként az első olyan torna, amelyen Halep a pályafutása alatt háromszor is bajnok lett.

A volt világelsőnek a torontói volt a 24-ik tornagyőzelme, a vasárnapi döntő pedig a 42-ik fináléja. Eddig 18 WTA 1000-es kategóriájú tornán jutott el a döntőig, kilencet megnyert. Ugyanakkor a hivatásos női teniszezők közül ő nyerte eddig a legtöbb mérkőzést WTA 1000-es tornán: 185-öt.

Halepnek a torontói volt a 38-ik győzelme, nála csak a lengyel Iga Swiateknek van több, 49.

A román teniszező 2021. augusztus 9-ig, 373 héten keresztül a WTA világranglista első tíz helyezettje között szerepelt. Hétfőtől ismét bejutott a top 10-be, a 6-ik helyre került.

Simona Halepnek nem ment a játék a 26 éves Haddad Maia elleni mérkőzés elején, négy kettőshibát is vétett az első adogatásakor. A brazil lány 3:0-ra is vezetett, de a volt világelső hirtelen feltámadt, és zsinórban hat játékot nyerve 6:3-ra győzött az első szettben.

A második játszmában Haddad Maia 4:0-s vezetés után 6:2-re nyert. A döntő szettben Halep háromszor is breakelni tudott, 4:1-re vezetett, és utána már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, 6:3-ra nyert.

A román teniszező eddig négyszer lépett pályára Haddad Maia ellen, és háromszor bizonyult jobbnak a brazil lánynál.

Tornagyőzelméért Halep 439.700 dolláros csekket és 900 WTA-pontot kapott, Haddad Maia pedig 259.100 dollárt és 585 pontot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!