Több terasszal és több komolyzenével várja a látogatókat idén a KMN

2022. augusztus 09. – 14:24

frissítve

Több terasszal és több komolyzenével várja a látogatókat idén a KMN
Balról jobbra: László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa, Szabó Lilla főszervező, Oláh Emese alpolgármester – Fotó: Vakarcs Loránd / Kolozsvári Magyar Napok

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus 13-án induló Kolozsvári Magyar Napok két visszafogott év után majdnem teljes egészében visszatér a 2019-es kiadás változatos programkínálatához, ígérték a szervezők a keddi sajtótájékoztatón, ahol összefoglalták a fesztivállal kapcsolatos legfőbb tudnivalókat, illetve az újdonságokat is.

  • A vásárt a Farkas (Mihail Kogălniceanu) utcára merőleges, frissen felújított utcákon szervezik meg, a Gaál Gábor utcában, a Minorita (Hermann Oberth) utcában, illetve az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán találjuk a kézművesek portékáit, a Színház (Emmanuel de Martonne) utcában pedig a könyves standokat állítják fel. A turisztikai vásárt idén Magyarország Főkonzulátusának udvarán kell keresni. A Farkas utcával kapcsolatban Oláh Emese alpolgármester kijelentette: ha a munkálatok jó ütemben haladnak, a teljes egészében felújított utcát a következő Magyar Napok alkalmából szeretnék átadni.
  • Idén bővítették a teraszok felhozatalát: a könyvutcában koktél terasszal, a Főkonzulátus udvarán fröccs terasszal várják a hűsölni vágyókat.
  • Nagyobb teret kap a mostani kiadás során a komolyzene, ebben nagy szerepe van a KMN-el párhuzamosan zajló Magyar Egyházzenei Fórumnak. A rendezvénysorozaton tíz kolozsvári templomban magyar egyházi zeneszerzők alkotásait adják elő, de a régi szokások szerint idén sem maradnak el a hangversenyek, amelyeket a Redutban, a Szent Mihály templomban és a Farkas utcai templomban lehet meghallgatni.
  • A Kolozsvári Magyar Színház mini évaddal készült a Magyar Napokra, két saját és két vendégelőadással, ezek mind jegykötelesek.
  • A Kolozsvári Magyar Napokon bemutatják a felújított Szent Mihály templomot, a templom torony tehát ismét látogatható lesz. Szabó Lilla főszervező hangsúlyozta, hogy egyszerre egy 20 fős csoport mászhat a torony csúcsára, erre pedig előzetesen regisztrálni kell, ezt az érdeklődök online, esetleg a Főtérre kihelyezett info standnál tehetik meg.
  • Az ifjúsági programok idén teljes mértékben a Szentegyház utca 4. szám alatt található udvartérre költöznek, ahol kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal, este pedig bulikkal várják a kolozsvári fiatalokat.
  • A Kolozsvári Református Kollégiumba költöznek idén a folk programok, amelyekről László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa számolt be bővebben. Mint elmondta, a népművészeti rendezvényeket tematikus napokra osztották fel, pénteken kalotaszegi, szombaton széki, vasárnap magyarlapádi vendégeket hívtak meg. A rendezvénysorozatot egyébként annak apropóján hozták el a Kolozsvári Magyar Napokra is (Tusványos, Egyfeszt, Double Rise után), hogy a magyarországi táncházmozgalom idén az 50., míg a kolozsvári a 45 éves évfordulóját ünnepli. Ahogy fogalmaz, „jó alkalom ez az ünneplésre”, és változatos programkínálattal készülnek. Lesznek gyerekprogramok, kézműves tevékenységek, előadások és kiállítások, persze nem marad el a táncoktatás, népi muzsikát pedig adatközlő zenészek előadásában is lehet hallgatni. Minden napot táncházzal zárnak.
  • A KMN-Donaton Terepfutóversenyre előzetesen kell regisztrálni, ezt augusztus 18-ig tehetik meg az érdeklődők. Ugyanígy az örömfőzésre is előzetes jelentkezés szükséges a 0743296613-as telefonszámon vagy a [email protected] címen, a határidő augusztus 12.

Ahogy arról a szervezők már korábban beszámoltak, a főtéri rendezvények kedden indulnak a 24. Szent István-napi Néptánctalálkozóval, szerdától kezdve minden este két koncert lesz a főszínpadon. A bulihelyszínek maradnak a korábban megszokott udvarokon: a Szentegyház utca 4. szám alatt és a Bánffy-palotában, a népzene kedvelőinek a Református Kollégiumban biztosítanak talpalávalót. Szabó Lilla biztosított mindenkit, hogy a Borutca marad a jól bejáratott helyszínen, a Fogoly (Potaissa) utcában.

A főszervező arról is beszélt, hogy a Kolozsvári Magyar Napok idén a Házsongárdi Alapítvány számára indít karitatív gyűjtést, a Dsida kripta felújítására. Ebből a célból lehet adományozni, cserébe támogatói karkötőt adnak.

Az esemény teljes programja megtalálható a KMN honlapján, de hamarosan indul a rendezvény applikációja is, amelyet iOS és Android szofverrel működő telefonokra is le lehet tölteni. Programfüzeteket augusztus 12-től lehet igényelni.