Több terasszal és több komolyzenével várja a látogatókat idén a KMN

2022. augusztus 9. – 15:24

frissítve

Több terasszal és több komolyzenével várja a látogatókat idén a KMN
Balról jobbra: László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa, Szabó Lilla főszervező, Oláh Emese alpolgármester – Fotó: Vakarcs Loránd / Kolozsvári Magyar Napok

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus 13-án induló Kolozsvári Magyar Napok két visszafogott év után majdnem teljes egészében visszatér a 2019-es kiadás változatos programkínálatához, ígérték a szervezők a keddi sajtótájékoztatón, ahol összefoglalták a fesztivállal kapcsolatos legfőbb tudnivalókat, illetve az újdonságokat is.

  • A vásárt a Farkas (Mihail Kogălniceanu) utcára merőleges, frissen felújított utcákon szervezik meg, a Gaál Gábor utcában, a Minorita (Hermann Oberth) utcában, illetve az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán találjuk a kézművesek portékáit, a Színház (Emmanuel de Martonne) utcában pedig a könyves standokat állítják fel. A turisztikai vásárt idén Magyarország Főkonzulátusának udvarán kell keresni. A Farkas utcával kapcsolatban Oláh Emese alpolgármester kijelentette: ha a munkálatok jó ütemben haladnak, a teljes egészében felújított utcát a következő Magyar Napok alkalmából szeretnék átadni.
  • Idén bővítették a teraszok felhozatalát: a könyvutcában koktél terasszal, a Főkonzulátus udvarán fröccs terasszal várják a hűsölni vágyókat.
  • Nagyobb teret kap a mostani kiadás során a komolyzene, ebben nagy szerepe van a KMN-el párhuzamosan zajló Magyar Egyházzenei Fórumnak. A rendezvénysorozaton tíz kolozsvári templomban magyar egyházi zeneszerzők alkotásait adják elő, de a régi szokások szerint idén sem maradnak el a hangversenyek, amelyeket a Redutban, a Szent Mihály templomban és a Farkas utcai templomban lehet meghallgatni.
  • A Kolozsvári Magyar Színház mini évaddal készült a Magyar Napokra, két saját és két vendégelőadással, ezek mind jegykötelesek.
  • A Kolozsvári Magyar Napokon bemutatják a felújított Szent Mihály templomot, a templom torony tehát ismét látogatható lesz. Szabó Lilla főszervező hangsúlyozta, hogy egyszerre egy 20 fős csoport mászhat a torony csúcsára, erre pedig előzetesen regisztrálni kell, ezt az érdeklődök online, esetleg a Főtérre kihelyezett info standnál tehetik meg.
  • Az ifjúsági programok idén teljes mértékben a Szentegyház utca 4. szám alatt található udvartérre költöznek, ahol kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal, este pedig bulikkal várják a kolozsvári fiatalokat.
  • A Kolozsvári Református Kollégiumba költöznek idén a folk programok, amelyekről László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa számolt be bővebben. Mint elmondta, a népművészeti rendezvényeket tematikus napokra osztották fel, pénteken kalotaszegi, szombaton széki, vasárnap magyarlapádi vendégeket hívtak meg. A rendezvénysorozatot egyébként annak apropóján hozták el a Kolozsvári Magyar Napokra is (Tusványos, Egyfeszt, Double Rise után), hogy a magyarországi táncházmozgalom idén az 50., míg a kolozsvári a 45 éves évfordulóját ünnepli. Ahogy fogalmaz, „jó alkalom ez az ünneplésre”, és változatos programkínálattal készülnek. Lesznek gyerekprogramok, kézműves tevékenységek, előadások és kiállítások, persze nem marad el a táncoktatás, népi muzsikát pedig adatközlő zenészek előadásában is lehet hallgatni. Minden napot táncházzal zárnak.
  • A KMN-Donaton Terepfutóversenyre előzetesen kell regisztrálni, ezt augusztus 18-ig tehetik meg az érdeklődők. Ugyanígy az örömfőzésre is előzetes jelentkezés szükséges a 0743296613-as telefonszámon vagy a [email protected] címen, a határidő augusztus 12.

Ahogy arról a szervezők már korábban beszámoltak, a főtéri rendezvények kedden indulnak a 24. Szent István-napi Néptánctalálkozóval, szerdától kezdve minden este két koncert lesz a főszínpadon. A bulihelyszínek maradnak a korábban megszokott udvarokon: a Szentegyház utca 4. szám alatt és a Bánffy-palotában, a népzene kedvelőinek a Református Kollégiumban biztosítanak talpalávalót. Szabó Lilla biztosított mindenkit, hogy a Borutca marad a jól bejáratott helyszínen, a Fogoly (Potaissa) utcában.

A főszervező arról is beszélt, hogy a Kolozsvári Magyar Napok idén a Házsongárdi Alapítvány számára indít karitatív gyűjtést, a Dsida kripta felújítására. Ebből a célból lehet adományozni, cserébe támogatói karkötőt adnak.

Az esemény teljes programja megtalálható a KMN honlapján, de hamarosan indul a rendezvény applikációja is, amelyet iOS és Android szofverrel működő telefonokra is le lehet tölteni. Programfüzeteket augusztus 12-től lehet igényelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!