KMN 2022: a felújítási munkálatok ellenére marad a helyén a Farkas utcai vásár

2022. május 12. – 13:34

KMN 2022: a felújítási munkálatok ellenére marad a helyén a Farkas utcai vásár
Gergely Balázs, Szabó Lilla és Grezsa Csaba – Fotó: Tóth Helga/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company lesz a fő attrakció, vasárnap pedig az Operettszínház Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynője kerül a főtéri színpadra.

Augusztus 13-án a 0. nappal startol és augusztus 21-én ér véget a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása. A szervezők csütörtök délelőtti sajtótájékoztatójukon elmondták, nagyjából maradnak a megszokott helyszínek, a programok is követik az eddigi rendet.

Bár a koronavírus-járvány miatti intézkedések most már nem zavarják a fesztiválszervezést, 2022-ben újabb aggodalom merült fel a szervezők körében: a Farkas utca nagyszabású átalakítása.

„Ez egy édes-keserű dolog a számunkra. Örülünk, hogy megújul, de azért reméljük, hogy egy éven belül elkészül. Idén a KMN-nek nagy érvágás a felújítás, de abban állapodtunk meg a polgármesteri hivatal illetékeseivel, hogy nem visszük el a rendezvényt. Azokon a helyeken, ahol éppen nem zajlanak munkálatok, megmarad a vásár. Majd augusztusban fog pontosan kiderülni, hogy mekkora teret tudunk betölteni” – szögezte le Gergely Balázs főszervező. Hozzátette, hogy reményeik szerint a Szent György-szobortól az akadémiai könyvtárig szabad lesz az utca, ugyanakkor a környéken lévő magyar középiskolák udvarán is zavartalanul tudnak majd zajlani a programok.

Gergely Balázs főszervező – Fotó: Tóth Helga/Transtelex
Gergely Balázs főszervező – Fotó: Tóth Helga/Transtelex

Mint mondta, sajnos nem találtak olyan helyszínt, ami helyettesíteni tudná a Farkas utcát, bár próbálkoztak a Sétatérrel és a falumúzeumnál is. Ámbár mindkét helyszínnél számtalan akadály merült fel, a legnagyobb gond, hogy az Untold épp akkor fog lejárni, az infrastruktúrát nem fogják tudni időben átalakítani, a múzeum pedig túlságosan messze lenne a rendezvény főbb helyszíneitől.

A szervezők a helyszínekkel kapcsolatban elmondták: a Farkas utcai tevékenységeken kívül minden marad a régi rendben:

  • a Főtéren szerdától két-két koncert lesz; minden nap 19 és 21 órától;
  • marad a Borutca a szokásos helyszínen, a Fogoly (Potaissa) utcában;
  • a Bánffy-palotában betöltik a kiállítótermeket és az udvart is: itt kapnak helyet a gyerekkoncertek, valamint a jazz-blues műfaj kedvelői is itt találhatnak kedvükre való zenét;
  • a Szentegyház utca 4. szám alatt található udvar marad az ifjúság színtere, ahol napközben különböző előadások lesznek, este pedig bulik;
  • közkívánatra idén is megszervezik a falumúzeum és Hója-erdő melletti programokat, az örömfőzést és a Donathlon futóversenyt;
  • a kisgyermekes családokat idén is szeretettel várják a romkertben a középkori faluba, ahol 2022-től bővített kínálattal várják a kicsiket;
  • a Redut-palota (Erdélyi Néprajzi Múzeum) előadótermében zajlanak majd a komolyzenei koncertek;
  • színházi programok is lesznek, erről azonban a Kolozsvári Magyar Színház fog bővebben beszámolni.

A KMN főbb meghívottai között lesznek:

  • szerdán Varga Miklós és a Band indít, este fellép a Republic,
  • csütörtökön 7-től a Budapest Klasmer Band lesz hallható, majd utánuk következik a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János közös produkciója. Ők A dal a miénk című nagyprodukciót hozzák, ahol LGT-dalok feldolgozása is felcsendül majd;
  • pénteken, augusztus 19-én van Kolozsvár születésnapja (ekkor kapott városi rangot), ennek fényében a szervezők helyi zenekarral indítják a főtéri koncerteket: 19 órától lép fel a Loose Neckties Society, utánuk következik a Grund – vígszínházi fiúzenekar, akik a Pál utcai fiúk musicalből adnak elő dalokat a kolozsvári nagyközönség előtt, de számos magyar és nemzetközi nagy slágert is hoznak. „Az üzenet eléggé egyértelmű: a város születésnapja alkalmából tudni fogjuk, hogy nekünk a »Főtér a grund« ”- tette hozzá a főszervező;
  • szombaton: meglepetésprogram lesz a színházban, erről majd hamarosan értesülni fog a közönség. Ezzel párhuzamosan 19 órától lép fel a Pokolgép, este pedig a Bagossy Brothers Company.
  • vasárnap a Főtéren az Operettszínház Vidnyánszky Attila által rendezett Csárdáskirálynőjének erdélyi bemutatója kap helyet.

A programok kapcsán még hozzá kell tennünk: hétfőn, augusztus 15-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében zajlik majd a nyitógála, kedden pedig a 45 éves kolozsvári magyar táncházmozgalom tiszteletére megszervezik a Szent István-napi néptánctalálkozót.

A sajtótájékoztatón Szabó Lilla programkoordinátor kifejtette, hogy az esemény új weboldalát körülbelül július közepén teszik elérhetővé, ezt majd folyamatosan frissíteni fogják. Mint mondta, marad az applikáció is, amelyen később bővebb tájékoztatást is közzétesznek. Itt hozzátette, hogy jelenleg nagy gőzzel zajlanak a programok egyeztetései a KMN partnereivel, reményeik szerint minden program megmarad.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor jelen volt Grezsa Csaba, elsőbeosztott konzul is, aki Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának teljes támogatásáról biztosította a szervezőket. Itt elmondta, a főkonzulátus a KMN alatt főként kulturális és politikai beszélgetéseket szervez majd.

„A kultúrpolitikai és kultúraszervezéssel kapcsolatos beszélgetésekre a jelenlegi kormány szervezeteinek vezetőit és ellenzéki megszólalókat is meghívunk”

– hangsúlyozta Grezsa, majd hozzátette, hogy idén egy kis újdonsággal is készülnek a magyar napokra. Mint mondta, szeretnék egy kicsit jobban kiemelni a magyar sport kultúráját is, ezért interaktív programsorozatot szerveznek, de egy különleges meghívott is eljön majd, akinek a nevét még nem árulhatja el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!