Robot fogadja a betérő vendéget egy szatmárnémeti kávézóban

2022. július 12. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pepper a múlt héten „állt munkába” a Nick’s Café-ban, és már nagyon sokan megcsodálták a készséges alkalmazottat. Körülbelül olyan magas, mint egy 10 éves gyerek, és ha a vendég eléggé óvatosan közelít felé, a szemébe néz és román nyelven köszönti. Rendelést ugyan asztaltól nem vesz fel, és ki sem viszi az italt, viszont a mellkasán lévő érintőképernyő segítségével megtekinthetjük a bár kínálatát.

Szintén az érintőképernyő segítségével lehet felkérni a robotot különféle interakciókra: kezet csókol, megöleli a vendéget, és felajánlja, hogy készítsenek vele szelfit. Kérésre egyéni produkciót is bemutat: zenét játszik le és táncol is rá – stílszerűen a Rag'n'Bone Humen című dalára lejt, amelynek a refrénje az, hogy: „Végülis csak egy ember vagyok”.

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint a modellt a japán Softbank Robotics gyártja, a romániai fejlesztést pedig a jászvásári Iris Robotics végzi, ez utóbbinak a munkatársai is jelen voltak a csütörtöki bemutatón. Alexandra Lazăr, a román cég kommunikációs munkatársa elmondta, hogy Pepperhez hasonló robotokat már használnak több klinikán is az országban, de egy magániskolában és egy bankban is alkalmazzák már ezt a technológiát.

A szatmárnémeti bár által egy hónapra kibérelt Pepper viszont premiernek számít a vendéglátóiparban. Az árakra vonatkozóan Lazăr elmondta: 18 ezer euró a legolcsóbb modell, és a komplexitástól függően a 70 ezer eurót is elérheti, amihez még hozzáadódnak a programozás költségei.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!