Bezzeg Romániában már évtizedek óta működik parlamenti imacsoport, sőt, magyar tagja is van

2022. július 12. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Most, hogy a magyar Országgyűlésben többek között Semjén Zsolt és Rétvári Bence részvételével újra megalakult az imacsoport, el kell mondanunk, hogy ez mind semmi: a román parlamentben már 1992 óta működik a különböző politikai pártok képviselőiből, ökomenikusnak nevezett imacsoport. A jelenleg 29 fős csoportnak egyetlen magyar tagja van, Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő.

A munkájukról korábban még a Transindexre azt írtuk, hogy tagjai heti rendszerességgel ülnek össze, évente pedig tartanak egy imareggelit, amelyre rendszerint több száz meghívottat várnak.

Az imacsoport két évvel ezelőtt került a romániai média figyelmének a középpontjába, amikor benyújtottak az egészségügyi neveléséről szóló, nemrég elfogadott törvényjavaslatot. Az Adevărul akkor azt írta, hogy a szervezet szerepet játszhatott a család alkotmányos meghatározásáról szóló 2018-as népszavazást megelőző kampányban is, illetve az egyik tagjuk állhatott a már említett egészségügyi neveléséről szóló törvényjavaslat benyújtása mögött. Szabó Ödön akkor ezt kérdésünkre nem erősítette meg.

Az első parlamenti imacsoport 1953-ban alakult az Egyesült Államokban, azóta pedig számos országban hoztak létre hasonlókat. Szabó Ödön korábban azt is mondta, hogy „az összes uniós parlamentben működik imacsoport, de nemcsak itt, Európában, az USA-ban és Dél-Koreában is hasonló, belső imacsoportba tömörülnek a honatyák”.

FRISSÍTÉS: Bár erre rövidhírében a Telex nem tér ki, de korábban is működött már parlamenti imacsoport az Országházban, ezért egy picit módosítottam a hír kezdőmondatát, hiszen legfeljebb arról lehet most szó, hogy újra megalakult a csoport. A Református Szemle 2001-es összefoglalója szerint az imacsoport története 1998 júliusában kezdődött, amikor a finnországi példát követve létrehozták az országért, a kormányért és a népért imádkozó közösséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!