Hős patkányok: hátizsákos, kiképzett rágcsálókat küldenek a romok közé földrengés-túlélőket keresni

2022. június 30. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Patkányokat képeznek ki arra, hogy földrengéseket követően mikrofonokkal felszerelt apró hátizsákokat viselve a romok közé küldjék őket, hogy a mentőcsapatok fölvehessék a kapcsolatot az összedőlt épületek törmeléke alá szorult túlélőkkel. Az innovatív projekt felelőse a skóciai Donna Kean kutató, aki a Neewsweek megkeresésére ismertette a projekt érdekességeit.

Eddig hét patkányt képeztek ki, és mindössze két hétbe telt a felkészítésük. Jelenleg egy kis méretű mikrofont tartalmazó, házi készítésű hátizsák prototípust használnak a tudósok, és a felkészített rágcsálókat a próbatörmelékbe küldik. A végleges speciális hátizsákok nemcsak mikrofonokat, hanem videófelszerelést, valamint helymeghatározó készülékeket is fognak tartalmazni, hogy a mentőcsapatok valódi földrengések során kommunikálni tudjanak a túlélőkkel és a mentéshez szükséges koordinátákat is megkapják.

Kean egy éve a kelet-afrikai Morogoróban, Tanzániában tartózkodik, ahol az APOPO nonprofit szervezettel dolgozik a Hero Rats (Hős patkányok) nevű projekten. A rágcsálók lehetőséget kaptak a terepmunkára, amikor a földrengésnek kitett Törökországba küldték őket, hogy egy ottani kutató- és mentőcsapattal dolgozzanak.

A projektvezető Keant lenyűgözte, hogy a patkányok milyen gyorsan tanulnak és képezhetők, és azt mondta, tévhit, hogy nem higiénikusak. „Társaságkedvelő” lényeknek nevezte őket, és úgy véli, hogy a hős patkányok számtalan életet fognak megmenteni.

Összesen 170 patkányt képeznek ki nemcsak földrengést túlélők megmentéséhez, hanem a taposóaknák felfedezéséhez, valamint a TBC-t és brucellózist okozó kórokozók kiszagolásához is.

A patkányok olyan fürgék, hogy még soha nem robbantottak fel taposóaknát, és mozgékonyságuknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak a katasztrófa sújtotta övezetekben való alkalmazásra.

A rágcsálókat arra is kiképezték, hogy reagáljanak egy hangjelzésre, amely visszahívja őket a bázisra. Kutyákat is használták már hasonló célokra, de a patkányok kis testméretük és rugalmasságuk miatt sokkal hatékonyabbak lehetnek.