Hős patkányok: hátizsákos, kiképzett rágcsálókat küldenek a romok közé földrengés-túlélőket keresni

2022. június 30. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Patkányokat képeznek ki arra, hogy földrengéseket követően mikrofonokkal felszerelt apró hátizsákokat viselve a romok közé küldjék őket, hogy a mentőcsapatok fölvehessék a kapcsolatot az összedőlt épületek törmeléke alá szorult túlélőkkel. Az innovatív projekt felelőse a skóciai Donna Kean kutató, aki a Neewsweek megkeresésére ismertette a projekt érdekességeit.

Eddig hét patkányt képeztek ki, és mindössze két hétbe telt a felkészítésük. Jelenleg egy kis méretű mikrofont tartalmazó, házi készítésű hátizsák prototípust használnak a tudósok, és a felkészített rágcsálókat a próbatörmelékbe küldik. A végleges speciális hátizsákok nemcsak mikrofonokat, hanem videófelszerelést, valamint helymeghatározó készülékeket is fognak tartalmazni, hogy a mentőcsapatok valódi földrengések során kommunikálni tudjanak a túlélőkkel és a mentéshez szükséges koordinátákat is megkapják.

Kean egy éve a kelet-afrikai Morogoróban, Tanzániában tartózkodik, ahol az APOPO nonprofit szervezettel dolgozik a Hero Rats (Hős patkányok) nevű projekten. A rágcsálók lehetőséget kaptak a terepmunkára, amikor a földrengésnek kitett Törökországba küldték őket, hogy egy ottani kutató- és mentőcsapattal dolgozzanak.

A projektvezető Keant lenyűgözte, hogy a patkányok milyen gyorsan tanulnak és képezhetők, és azt mondta, tévhit, hogy nem higiénikusak. „Társaságkedvelő” lényeknek nevezte őket, és úgy véli, hogy a hős patkányok számtalan életet fognak megmenteni.

Összesen 170 patkányt képeznek ki nemcsak földrengést túlélők megmentéséhez, hanem a taposóaknák felfedezéséhez, valamint a TBC-t és brucellózist okozó kórokozók kiszagolásához is.

A patkányok olyan fürgék, hogy még soha nem robbantottak fel taposóaknát, és mozgékonyságuknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak a katasztrófa sújtotta övezetekben való alkalmazásra.

A rágcsálókat arra is kiképezték, hogy reagáljanak egy hangjelzésre, amely visszahívja őket a bázisra. Kutyákat is használták már hasonló célokra, de a patkányok kis testméretük és rugalmasságuk miatt sokkal hatékonyabbak lehetnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!