Egészségügyi minisztérium: Romániában nincs majomhimlő

2022. május 22. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országban eddig nem jelentettek majomhimlős esetet és nem merült fel a betegség gyanúja – közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.

A Suceava megyei Rădăuți városban kezelt 43 éves páciens bárányhimlős, aki a családtagjaitól kapta el a betegséget – tisztázta a szaktárca a Facebookon, miután a közösségi médiában ezzel kapcsolatos rémhírek kezdtek el terjedni. Ugyanitt közölték, hogy az Európa több országában is megjelenő majomhimlő nem terjed könnyen az emberek között, a vírus a nyálkahártya és testnedvek érintkezése révén terjed, az orron, szájon, szemen keresztül. A veszély tehát csak akkor állhat fent, ha valaki hosszan tartó fizikai kontaktusban áll a fertőzöttel – hívták fel a figyelmet.

A majomhimlő európai terjedéséről és a tünetekről ITT írtunk bővebben. A közelmúltban legalább 11 országban – Spanyolországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svédországban, de Kanadában és az Egyesült Államokban is felütötte fejét a kór, ezért az Egészségügyi világszervezet (WHO) vezető szakemberek jelenlétével rendkívüli ülést tartott.

Az eddigi felmérések alapján a WHO arról kommunikált, hogy nem kell tartani egy újabb világjárványtól, a betegség megjelenése mellett nem indokolt a különleges korlátozások bevezetése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!