Egészségügyi minisztérium: Romániában nincs majomhimlő

2022. május 22. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országban eddig nem jelentettek majomhimlős esetet és nem merült fel a betegség gyanúja – közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.

A Suceava megyei Rădăuți városban kezelt 43 éves páciens bárányhimlős, aki a családtagjaitól kapta el a betegséget – tisztázta a szaktárca a Facebookon, miután a közösségi médiában ezzel kapcsolatos rémhírek kezdtek el terjedni. Ugyanitt közölték, hogy az Európa több országában is megjelenő majomhimlő nem terjed könnyen az emberek között, a vírus a nyálkahártya és testnedvek érintkezése révén terjed, az orron, szájon, szemen keresztül. A veszély tehát csak akkor állhat fent, ha valaki hosszan tartó fizikai kontaktusban áll a fertőzöttel – hívták fel a figyelmet.

A majomhimlő európai terjedéséről és a tünetekről ITT írtunk bővebben. A közelmúltban legalább 11 országban – Spanyolországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svédországban, de Kanadában és az Egyesült Államokban is felütötte fejét a kór, ezért az Egészségügyi világszervezet (WHO) vezető szakemberek jelenlétével rendkívüli ülést tartott.

Az eddigi felmérések alapján a WHO arról kommunikált, hogy nem kell tartani egy újabb világjárványtól, a betegség megjelenése mellett nem indokolt a különleges korlátozások bevezetése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!