A majomhimlő vírusa terjed Európában, rendkívüli ülést hívott össze a WHO

2022. május 21. – 12:57

A majomhimlő vírusa terjed Európában, rendkívüli ülést hívott össze a WHO
Roman Woelfel, a német fegyveres erők mikrobiológiai intézetének vezetője dolgozik a müncheni laboratóriumban 2022. május 20-án, miután Németországban kimutatták az első majomhimlő esetet – Fotó: Christine Uyanik/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több országban jelenik meg a majomhimlő. A Global Health folyamatosan gyűjti azokat az országokat, ahol már regisztráltak fertőzötteket. A majomhimlő első európai esetét május 7-én regisztrálták Angliában. Egy fertőzött személy Nigériából utazott haza, és onnan hurcolta be a betegséget. A majomhimlő ezután Portugáliában bukkant fel, ahonnan azóta már több, mint 20 esetet jelentettek.

A közelmúltban legalább 11 országban – Spanyolországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában – számoltak be a betegség jelenlétéről. A Deutsche Welle szerint a német hadsereg müncheni mikrobiológiai intézetének munkatársai már kezelnek egy beteget majomhimlővel Bajorországban.

A német egészségügyi miniszter a mai nap folyamán azt nyilatkozta, hogy nem gondolja, hogy a majomhimlő különösen fertőző lenne, és szerinte könnyen elejét lehet majd venni a járványnak.

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) vezető szakemberek jelenlétével tart rendkívüli ülést, hogy megvitassák a majomhimlő-járvánnyal kapcsolatos felvetéseket.

A WHO, miután az Egyesült Királyságban tanulmányozta a fertőzésekkel kapcsolatos helyzetet, arra a döntésre jutott, hogy egyelőre nem lát okot komoly aggodalomra, ezért nem javasolja a különleges korlátozások bevezetését az országba irányuló utazásra és kereskedelemre vonatkozóan.

Az orvosokat az is aggasztja, hogy a hét brit fertőzött közül négy meleg vagy biszexuális férfi. Fel is vetették a gondolatot, hogy a majomhimlő eddig ismert eseteivel ellentétben ez nemi úton terjedhet, de ezen a ponton minden kutató figyelmeztet, hogy még nem érdemes következtetéseket levonni, amíg tart a vizsgálat, egyébként is nagyon alacsony még az esetszám ahhoz, hogy bármit is biztosan állíthassunk.

Árnyalja a képet a belga sajtó péntek esti híre, miszerint a kevés esetszám közül legalább három köthető egy május elején Antwerpenben rendezett melegfesztiválhoz, a helyi hatóságok úgy vélik, a Darklands résztvevői hurcolhatták be a kórokozót.

A legjobban persze az érdekelheti ilyenkor az embereket: mennyire veszélyes ez a vírus?

Húsz éve jelent meg először Afrikán kívül

A majomhimlő egy ritka fertőző vírusos betegség, amelyet az azonos nevű vírus (angol monkeypox virus, MPV) okoz, ami a tehénhimlő rokonvírusa. A vírusnak két fajtája ismert: a közép-afrikai és a nyugat-afrikai, az elsőt veszélyesebbnek és fertőzőbbnek tartják.

A WHO a majomhimlőt zoonózisos betegségnek minősíti, vagyis főként vadon élő állatokról terjed emberre. A vírus emberről emberre terjedő másodlagos terjedése korlátozott, mert szoros érintkezést igényel.

Az első emberi majomhimlős esetet 1970-ben jelentették a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Afrikán kívül először 2003-ban észlelték. A fertőzés forrása egy tétel egzotikus rágcsáló volt, amelyet Ghánából vittek az Egyesült Államokba. Később csak elvétve állapították meg más országokban a fertőzöttséget.

Tünetek, terjedési módok, veszélyességi faktor

A WHO szerint a majomhimlő lappangási ideje emberekben 6–13 nap, de hosszabb ideig, akár 21 napig is tarthat. A beteg ezt követően öt napon belül influenzaszerű tüneteket tapasztalhat:

  • láz,
  • hát- és izomfájdalmak,
  • hidegrázás,
  • gyengeség
  • és nyirokcsomó-duzzanat is jelentkezhet.

A belázasodás után egy-három nappal kiütések jelennek meg az arcon, majd ezek továbbterjednek a test többi részére. A léziók csúnya érési folyamaton mennek keresztül, a foltoktól (lapos elváltozások) a papulákig (kiemelkedő elváltozások), hólyagokig (folyadékkal teli elváltozások), majd pustulákig (gennyel telt elváltozások) és végül varasodásig (kérges elváltozások), amik aztán maguktól leeshetnek

A következő fázisban a hólyag helyén kéreg jelenik meg, majd a gyógyulás utáni heg. A betegség jellege pedig megfelel a himlőbetegség lefolyásának enyhe vagy közepesen súlyos formában.

A vírus a levegőben lévő cseppekkel terjed. Állatról emberre történő átvitele a fertőzött állat vérével vagy különféle váladékaival való közvetlen érintkezés útján lehetséges. A problémát leggyakrabban rosszul sült hús okozza.

Emberről emberre terjedéséhez szoros személyes érintkezés szükséges. Például ha valaki kapcsolatba kerül egy másik személy légúti váladékával vagy olyan tárgyakkal, amelyeket a fertőző személy gyakran használ.

A WHO szerint 2019-ben már jóváhagytak egy legyengített vaccinia vírustörzsen alapuló majomhimlő-vakcinát, azonban nem kezdték meg a tömegtermelését. Kezelése jelenleg vírusellenes gyógyszerek alkalmazását foglalja magában. Az Egyesült Államokban 2018-ban regisztráltak egy Tecovirimat nevű gyógyszert, amely az orthopoxvírusok ellen hat. A vírus halálozási aránya jelenleg 3–6 százalék között van.

A fő kockázatot a betegség szövődményei jelentik, különösen a másodlagos bakteriális fertőzések, valamint ha a beteg nem kap megfelelő orvosi ellátást. Afrikán kívül eddig nem jelentettek halálesetet. A leküzdés fő módja a fertőzési gócok és láncok azonosítása, a PCR-rel végzett tesztelés, a betegek és a velük szoros kapcsolatban lévők elkülönítése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!