Felszámolják a bérszakadékot az USA női és férfi focistái között

2022. május 19. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai férfi és női labdarúgó-válogatott tagjai ugyanakkora fizetést kapnak ezentúl, sőt, minden téren egyenlően osztják meg a jövedelmeket.

Az amerikai férfi és női labdarúgó-válogatott tagjai egyforma fizetést kapnak egy új megállapodás értelmében – írja az npr.org. Az Amerikai Labdarúgó Szövetség szerdán bejelentette, hogy sikerült megállapodni az amerikai férfi és női válogatott játékosok egyenlő bérezéséről, megszüntetve ezzel a vitatott bérszakadékot, ugyanis a női játékosok eddig kevesebbet kerestek.

Az új kollektív szerződés 2028-ig szól, és tartalmazza a világbajnoki pénzdíjak „kiegyenlítését” is – jelentette be a szervezet.

Februárban az irányító testület és a női válogatott bejelentette, hogy a régóta húzódó bérvitát egyezséggel oldják meg, a szövetség beleegyezett, hogy a következő szerződésben a két csapatot egyenlően fizetik, és 22 millió dollárt juttatnak a női csapatnak az elmaradt bérekre.


Becky Sauerbrunn, a női csapat tagja, az Egyesült Államok női válogatott játékosai szövetségének elnöke elmondta, hogy az egyenlő bérezés elérése a játékosok által a pályán és azon kívül elért eredményeknek köszönhető.

„Reméljük, hogy ez a megállapodás nemcsak az egyenlő bérezés biztosításában, hanem a válogatott játékosok edzési és játékkörnyezetének javításában is a női labdarúgás további fejlődésének alapjául szolgál majd az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt” – mondta Sauerbrunn.


A szövetség szerint a két kollektív szerződés – mindkét csapat számára egy-egy – „azonos gazdasági feltételeket” tartalmaz, amelyek között szerepel az egyenlő fizetés minden versenyen, beleértve a FIFA-világbajnokságot is.

A barátságos mérkőzésért járó megjelenési díj és a csapat teljesítménye, valamint az ellenfél helyezése alapján járó bónusz mindkét csapatnál azonos lesz.


Emellett a csapatok a világbajnoki szereplésükből származó pénzdíjakat összevonják, és az összeget a két csapat és a szövetség között osztják el. Ez az első szövetség a világon, amely kiegyenlíti a világbajnoki pénzdíjakat – közölte a szervezet.

A két csapat a kereskedelmi és jegybevételeket is egyenlő mértékben osztja majd meg.

„Ez egy valódi történelmi pillanat” – mondta Cindy Parlow Cone, a U.S. Soccer elnöke egy nyilatkozatában. „Ezek a megállapodások örökre megváltoztatták a játékot az Egyesült Államokban, és megvan a lehetősége, hogy az egész világon megváltoztassák a játékot”.

Tim Ream, az amerikai férfi válogatott védője egy tweetben azt írta, hogy „hosszú folyamat volt minden fél számára, de büszke vagyok minden érintettre, amiért ezt elértük és megvalósítottuk. Mostmár valóban egy nemzet, és egy csapat vagyunk”.

Fotó: ussoccer.com
Fotó: ussoccer.com

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!